Samsung Omnia 7: nebojácný pionýr (megatest)

Omnia 7 je jedním z prvních mobilů, které pohání nový systém Windows Phone 7. Ten má ještě své mouchy, sám telefon je ale velmi povedený.

Po rychlém startu na vás vyskočí základní obrazovka – tolik kontroverzní šachovnice zelených dlaždic, z nichž každá funguje jako ikona samostatné aplikace, kterou můžete podle chuti přeskupit. Ikona nemusí být pouze statická bitmapa, ale může vypisovat i nejrůznější informace a dynamicky měnit pozadí. Na Omnii 7 tak jsou podobné kostičky jedinou cestou, jak zjistit, že vám třeba došel nový e-mail a zameškali jste hovor, telefon totiž pro mě z nepochopitelného důvodu nenabízí jedinou pohotovostní diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Šachovnici si můžete zaplácat libovolným množstvím zástupců, pokud vám ale přijde nepřehledná, stačí přejít do jednotného seznamu. To je jakýsi nástupce původní nabídky Start a najdete zde jak všechny nainstalované aplikace, tak nastavení samotného telefonu. Pokud vám nebude vyhovovat zelený odstín hlavní obrazovky, samozřejmě si můžete vybrat třeba růžový.

Důvod, proč je 1 GHz podmínkou

Uživatelské rozhraní Windows Phone 7 Metro je dalším hojně diskutovaným tématem posledních měsíců. Napříště by už neměla fungovat praxe, kdy si každý výrobce přepíše mobilní Windows svým prostředím, a první kousky mířící na trh tomuto tvrzení dávají za pravdu. Má to opět několik důvodů. Prostředí Metro je zaprvé tváří Windows Phone a zadruhé je optimalizované pro výkon. Jeho přestavba by tedy mohla zvýšit systémové nároky. Microsoft vůbec standardizoval skoro vše včetně výkonu, každé nové zařízení by tedy mělo disponovat silou srovnatelnou s 1GHz čipsetem Snapdragon od Qualcommu, nabídne podporu potřebného DirectX a displej s WVGA rozlišením. Windows Mobile 7 tedy rozhodně nehodlá zamířit do lowendu a ke všemu takové parametry vyžaduje i samotné Metro.

Metro na první pohled vypadá velmi prostě a nejednoho nového majitele v prvních minutách zarazí. Microsoft zvolil totálně odlišný přístup než většina současných výrobců a šel cestou absolutní minimalizace. To ale neznamená, že by snad bylo Metro škaredé. Jeho design je poměrně funkční, zároveň se mu ale vše podřizuje.

Buď si ho zamilujete, nebo ho budete nenávidět

Kdokoli si s telefonem WP7 pohrál, prostředí Metro si buď oblíbil, nebo jej okamžitě zavrhl. Prostředí je skutečně nekompromisní, přesto je tu ale jedna věc, kterou musí uznat všichni – Windows Phone 7 má v současné chvíli asi nejlepší typografii ze všech mobilních systémů na trhu. Vykreslování písma funguje na jedničku a také výběr neokoukaných fontů vypadá velmi dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V rámci standardizace uživatelských nároků pak Metro přináší ještě jednu věc, na kterou jsou zvyklí třeba majitelé iPhonů – standardizaci uživatelského rozhraní aplikací. Metro pro zobrazování používá nejen nekonečné plátno, které budete rolovat ve vertikálním směru (dogma klasické webové stránky), většinu aplikací totiž můžete posouvat i v horizontálním směru. Pokud se tedy bude mobilní aplikace skládat z několika dialogů, ty nebudou jeden druhý překrývat – prostě jen prstem posunete obrazovku doleva a dostanete se k novému pohledu. Než si na tento princip zvyknete, budete v mobilu trochu tápat a celé vám to připadne nepřehledné, nakonec se ale vše v dobré obrátí. Stejný přístup používají vedle systémových aplikací i ty uživatelské, takový oficiální klient pro Twitter tedy na horizontálním plátně vedle sebe vykreslí dialogy pro seznam zpráv, soukromé zprávy aj.

Suma sumárum, kompletně akcelerované grafické prostředí Metro je skutečně malou revolucí a fanoušek klasických koncepcí si bude muset zvyknout. Za odměnu ovšem získá v současnosti nejlepší typografii a velmi rychlé reakce systému bez zbytečného zamrzávání. Microsoft si přitom neodpustil ani hromadu nejrůznějších přechodových animací.


Ještě jedna poznámka pod čarou: S telefonem a jeho mobilním Windows jsem vyrazil i na pražskou mezinárodní putovní konferenci Google Developer Day 2010. Samozřejmě jsem se s telefonem chlubil, kde se jen dalo, takže jej do ruky dostali i lidé ze švýcarské pobočky Googlu a z dalších destinací. Pocity byly smíšené. Většina z nich nakonec dala od kovové hračky ruce pryč, rychlost odezvy uživatelského rozhraní ovšem nezpochybnil nikdo – to je výzva i pro Android.

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC HD2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Rychlé procházení, Jednoduchý systém, Neznámé číslo, Mega, Telefonista, Běžná praxe, Instantní komunikátor, Typografie, Speciální program