Samsung P520 Armani: ve spojení s módou

Nejen u T-Mobilu si můžete pořídit nový Samsung P520 Armani – stylový telefon s minimalistickými rozměry a dotykovým ovládáním.
Kapitoly článku

Autofocus chybí

Fotoaparát překvapí svým rozlišením – málokdo by totiž u stylového telefonu čekal plné tři megapixely. Maximální velikost fotografií je tedy 2 048 × 1 536 bodů. Nečekejte ale žádné zázraky. Kvalitu snímků sráží chybějící autofocus. Za dobrého osvětlení jsou snímky ucházející, trpí ale vysokou kompresí a neostrostí. Na focení makra raději ihned zapomeňte. Za šera pomůže diodový blesk, který ale nemá nijak vysokou účinnost a dosvítí jen několik desítek centimetrů. Objektiv fotoaparátu nemá krytku, díky vystouplému rámečku, který jej obklopuje, ale jeho poškrábání nehrozí.
Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie 
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka
Možnost nastavení fotoaparátu jsou standardní. Upravovat můžete vyvážení bílé, citlivost ISO a expozici, dále lze nastavit kvalitu snímků, vytvořit mozaikový snímek složený z více záběrů, použít jeden ze tří barevných efektů nebo do snímku vložit rámeček. K dispozici je i digitální zoom, který velikost snímků dopočítává do plného rozlišení. Fotografie se mohou ukládat do paměti telefonu o velikosti 60 MB nebo na paměťovou kartu. Z telefonu je lze odesílat přes Bluetooth nebo e-mail. V editoru obrázků je navíc můžete různě upravovat.
 
Ukázkové fotografie ze Samsungu P520 Armani:
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné efekty • mozaiková fotografie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka digitálního zoomu
Telefon umí natáčet i video ve formátu MP4 o maximálním rozlišení 352 × 288 bodů. Jeho délka je omezena jen velikostí volné paměti.
 

Hudba jen z paměti

Hudební přehrávač má inovované prostředí. Při přehrávání pomocí dvou posuvníků měníte hlasitost a přetáčíte skladbu. Tato operace je ale velmi náročná na cvik. Většinou totiž telefon neprovede to, co byste si přáli. Hudební přehrávač jinak umí pomocí ID3 tagů třídit skladby podle interpreta, alba i žánru. Dále nabízí opakované a náhodné přehrávání, ekvalizér s několika pevně nastavenými křivkami i přehrávání na pozadí. FM rádio bohužel chybí.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač má strohé prostředí • hudba hraje na pozadí
K telefonu jsem bohužel na otestování nedostal i sluchátka, která by měla být součástí standardního balení. Kvalita hlasitého reproduktoru je ale velmi dobrá. Hudbu lze navíc poslouchat přes stereofonní Bluetooth profil A2DP. Telefon zvládne přehrávat i videozáznamy ve formátu MP4 a 3GP. Lze je přetáčet i roztáhnout na celý displej.
 
Podpora Javy MIDP 2.0 je dnes již samozřejmostí. V telefonu naleznete předinstalovanou jedinou hru, a to skládání obrázku rozloženého na několik čtverečků. Je otázka, jak na telefonu bez klávesnice budou fungovat ostatní Java aplikace. Ty ale není možné přijmout přes Bluetooth ani datový kabel. Musíte je stáhnout z wapu.
 

Na data přes EDGE

Datové přenosy obstarají technologie GPRS a EDGE, obě ve třídě 10. Podpory sítí třetí generace se u novinky nedočkáte. Spojení s blízkým okolím zajistí Bluetooth 2.0 nebo datový konektor s podporou USB Mass Storage. Infraport už je u moderních telefonů dávno minulostí.
 
Internetový prohlížeč nabízí pouze základní funkce a pro prohlížení obsáhlých internetových stránek se příliš nehodí. Využijete jej zejména pro wap.
 

Není pro každého

Samsung P520 Armani je výjimečný telefon. Zaujme svými malými rozměry, stylovým designem s použitím hodnotných materiálů a zejména netradičním, ale stále rozšířenějším dotykovým ovládáním. Jeho funkční výbava je na velmi dobré úrovni, ale jejímu pohodlnému využívání brání absence klávesnice. Na displeji se totiž ne vždy trefíte do správného místa a telefon také občas na váš dotyk nezareaguje. Ze Samsungu se tak stává zejména stylový doplněk, který podtrhne vaši osobnost a výjimečnost. Potkat na ulici jinou osobu s tímto telefonem totiž nebude vůbec snadné.
 
Důvodem malého rozšíření telefonu je i jeho cena. U T-Mobilu jej bez úvazku pořídíte za 13 499 Kč. Za styl, exkluzivitu a výjimečnost se prostě platí. Na poli stylových drahých telefonů bude mezi jeho hlavní konkurenty patřit LG Prada a Nokie z exkluzivních řad 8600 a 8800.
 

Plusy a mínusy

+ stylový design
+ malé rozměry
+ kvalitní konstrukce
 
- neergonomické ovládání přes dotykový displej
- chybí FM rádio
- vysoká cena

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, LG Prada 3.0, Samsung P520 Armani, Módní návrhář, Hodnotný materiál, Spoje, Ocelový kryt, Spojení, Sam, Mód, Samsun