Samsung P520 Armani: ve spojení s módou

Nejen u T-Mobilu si můžete pořídit nový Samsung P520 Armani – stylový telefon s minimalistickými rozměry a dotykovým ovládáním.
Kapitoly článku

Menu jako u jiných

Uživatelské prostředí telefonu je uzpůsobeno pro dotykové ovládání. Jinak se ale od jiných telefonů Samsung poslední doby příliš neliší. Na pozadí pohotovostního displeje si můžete umístit některou z předpřipravených tapet, které dokreslují celkovou stylovost telefonu. V horní části pohotovostního displeje najdete trojici ikonek. Podržením první aktivujete tichý režim, druhou se vstupuje do hlavní nabídky, třetí vyvolá numerickou klávesnici pro zadání telefonního čísla. Ve spodní části displeje může být zobrazen měsíční pohled na kalendář nebo velké digitální hodiny. Efektně se mezi nimi přepíná vodorovným přejetím prstem po displeji.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uvítání po zapnutí telefonu je jak jinak než stylové
Klepnutím na nenápadný čtverec uprostřed displeje se otevře nabídka oblíbených funkcí. Je z ní přístup do hudebního přehrávače, nabídky zpráv, telefonního seznamu a výpisů hovorů. Tyto funkce se mi ale nepodařilo nahradit jinými.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohotovostním displeji může být umístěn kalendář nebo hodiny
Hlavní nabídka je tvořena maticí dvanácti ikon, další úrovně nabídky jsou pak textové. Celá nabídka má tmavé pozadí a decentní barvy. Ikonky jsou jednobarevné, takže stylový vzhled telefonu není narušen. Font písma je dost velký, aby se na něj dalo trefit prstem. Rolování v nabídkách probíhá posunem prstu po displeji, případně lze využít boční klávesy pro regulaci hlasitosti. Na pohyb v nabídce je ale nutný malý trénink, posun pomocí prstů totiž není nejpřesnější. U spodního okraje displeje najdete trojici virtuálních tlačítek pro potvrzení volby, návrat zpět a spuštění nabídky oblíbených funkcí. Nelíbí se mi, že pro potvrzení volby je nutné na položku klepnout znovu nebo využít již zmíněné potvrzovací tlačítko. Prvním klepnutím se položka jen vybere, ale neotevře.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka se nijak neliší od jiných telefonů Samsung • menu rychlého spuštění

Rozumí si jen s GSM

Samsung P520 Armani spolupracuje jen se sítěmi GSM na frekvencích 900, 1 800 a 1 900 MHz. Podporu sítí třetí generace byste hledali marně. Telefonní seznam pojme tisíc kontaktů. Ke každému z nich je přitom možné si uložit velké množství informací, např. pět telefonních čísel, e-mail, datum narozenin nebo poznámku. Vytváření kontaktů přes dotykový displej ale není příliš pohodlné a vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Kontakty lze třídit do skupin, přiřazovat jim vyzváněcí obrázek nebo odlišnou vyzváněcí melodii. Hlasové vytáčení telefon nenabízí.
Kliknite na zväčšenie  Kliknite na zväčšenie  Kliknite na zväčšenie  Kliknite na zväčšenie
Nabídka telefonního seznamu • telefonní seznam • editace kontaktu a skupiny volacích
Při volání je k dispozici hlasité handsfree. Vyzváněcí profily byste hledali opět marně. Zastupuje je jen tichý režim. V nabídce si můžete nastavit, zda mají vyzvánění předcházet vibrace. Současně zvonit i vibrovat telefon nedokáže. Vibrace mě ale nepříjemně překvapily svou hlasitostí, která může být v tichém prostředí velmi rušivá. Jako vyzváněcí melodii lze samozřejmě nastavit jakýkoliv zvuk v telefonu včetně souborů MP3.
 

Zprávy vycvičí vaši trpělivost

Samsung P520 Armani není určený pro časté psaní zpráv. Text se totiž zadává pomocí alfanumerické klávesnice, která je zobrazena na displeji telefonu. Na text tak zbývají jen dva řádky. Virtuální tlačítka jsou dostatečně rozměrná, ale překlepům se stejně nevyhnete. Nepotěší ovšem zejména pomalé reakce telefonu, navíc ne na každý dotyk telefon spolehlivě zareaguje. Psaní zpráv tedy vyžaduje velkou trpělivost. Ulehčit vám ji může slovník T9, který diakritiku před odesláním ořeže.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor zpráv • jakmile klepnete do okna, otevře se virtuální klávesnice
Textovku lze snadno během tvorby změnit na zprávu MMS přidáním obrázku, zvuku apod. Do paměti telefonu se vejde tisíc zpráv SMS. K dispozici jsou i tzv. SOS zprávy, které po čtyřnásobném stisku bočního tlačítka odešlou předdefinovaný text stanoveným příjemcům. E-mailový klient si poradí až s pěti účty a zvládne přijímat i odesílat přílohy. Podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP.
 

Mnoho místa pro schůzky

V oblasti organizace času si novinka vede velmi dobře. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled a je dobře ovladatelný i přes dotykový displej. Vkládat si do něj můžete tři typy událostí – schůzku, výročí a úkol. Události mají široké možnosti nastavení včetně opakovaní a upozornění s libovolným předstihem. Potěší, že se u kalendáře konečně zvýšila kapacita. Do paměti se vejde až tisíc položek od každého typu, což je oproti minulým modelům velký krok vpřed.
Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Měsíční pohled na kalendář a vytváření nové události
Dále Samsung P520 Armani nabízí pětici samostatných budíků, kterým lze nastavit opakování, textové poznámky o maximální délce tisíc znaků, stopky, odpočet času, převodník měn i jednotek, jednoduchou kalkulačku, aplikaci pro světový čas a diktafon s maximální délkou záznamu omezenou na jednu hodinu. Zde lze Samsungu těžko něco vytknout.

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, LG Prada 3.0, Samsung P520 Armani, Mód, Hodnotný materiál, Sam, Módní návrhář, Spoje, Spojení, Ocelový kryt, Samsun