Samsung S3030 Tobi: na míru dětem (test)

První telefon navržen speciálně pro děti nabízí pestrobarevné kryty, veselou hlavní nabídku i speciální bezpečností funkce.
Kapitoly článku

Někteří rodiče pořizují mobilní telefon svým dětem již na prvním stupni základní školy. Mají tak se svým potomkem kontakt a mohou si kdykoliv ověřit, kde se nachází. Většinou jim kupují nejlevnější telefony se základní výbavou, protože výrobci na uživatele školou povinné příliš nemyslí. Samsung si jako první uvědomil, že v telefonech pro děti je velký potenciál, a uvedl tak model S3030 Tobi, který je na děti přímo zaměřen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální snímky všech barevných variant • v Česku jsou ale zatím dostupné jen některé

Samsung S3030 Tobi
Samsung S3030 TobiMobil určený dětem vyrobený z ekologických materiálů, který hraje všemi barvami a rodičům pošle v případě ohrožení varovnou SMS. Je vybaven MP3 přehrávačem, slotem pro paměťové karty microSDHC a 1,3MPx fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 95 × 45 × 18 mm, 85 g
displej: 1,9'', aktivní TFT, 176 × 220, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10
konekt.: jiný, Bluetooth (A2DP)
paměť: 15 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 880 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 1MPx (1 280 × 960), video (176 × 144)
46 %
(456. místo z 1048)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 180 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • první telefon speciálně zacílen na děti
  • nápaditá barevná provedení z netoxických materiálů
  • možnost vložení obrázku pod průhledný zadní kryt
  • pohodlná klávesnice
  • speciální nouzové a bezpečností funkce
  • hlavní nabídka s animovanými postavičkami
  • 1,3megapixelový fotoaparát s možností natáčení videa
  • slot pro paměťové karty microSDHC
  • hudební přehrávač a FM rádio
  • Bluetooth a GPRS

Hlavní nedostatky

  • povrzávání zadního krytu
  • potvrzovací střed z pohotovostního displeje spouští wapový prohlížeč
  • hudební přehrávač nehraje na pozadí
  • Java aplikace lze instalovat jen stažením z wapu
  • v nabídce her pouze dvě demoverze
  • hodila by se podpora EDGE
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung S3030 Tobi v zasunutém...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek'
...a vysunutém stavu

Zaujme svými barvami

Již na první pohled vás telefon s výsuvnou konstrukcí zaujme svými příjemnými rozměry, zaobleným designem a chytlavým barevným provedením. Kromě testované bílo-růžové varianty, která se jistě zalíbí dívkám, by novinka měla být k dispozici v dalších pěti barevných verzích. Telefon je vyroben z ekologických bioplastů – antialergenního materiálu zcela nezávadného i pro zdraví dětí. Jeho povrch kryjí netoxické barvy. Plochy, které přicházejí do styku s obličejem, jsou vyrobeny zcela bez účasti PVC. Výsuvný mechanismus je přesný. Zavrzání se dočkáte jen od zadního krytu s průhledným plastem. Za ten si můžete umístit libovolný obrázek nebo fotografii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry telefonu jsou poměrně malé • pohledy z obou stran

Na levém boku telefonu se nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, napravo pak najdete systémový konektor chráněný krytkou, tlačítko fotoaparátu a speciální SOS klávesu. Samsung totiž myslí i na bezpečnost dětí. Podržením této klávesy telefon začne vytáčet SOS hovor až na pět předdefinovaných čísel. Nechybí ani SOS zprávy, které se při zavřeném telefonu aktivují čtyřnásobným stiskem tlačítka pro regulaci hlasitosti. Telefon spustí hlasitý alarm a odešle předpřipravenou zprávu zvoleným příjemcům. Příchozí hovor od nich se pak automaticky spojí. Poslední funkcí pro stav nouze je tzv. falešný hovor. Po stisku klávesové zkratky začne telefon vyzvánět a předstírat příchozí hovor. Po jeho přijmutí by se měl z reproduktoru ozvat i falešný hlas. Testovaný telefon ale mlčel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pravém boku najdete spoušť fotoaparátu, tlačítko SOS a systémový konektor • objektiv fotoaparátu je ukryt na zadní straně výsuvné části

Klávesnice se povedla. Všechna tlačítka z tvrdého plastu jsou dostatečně rozměrná a příjemně se tisknou. Stisk je doprovázen hlasitým cvaknutím. Mezi běžnými funkčními klávesami objevíte i rychlý přístup k hudebnímu přehrávači. Jako hlavní ovládací prvek slouží kruhové navigační tlačítko s potvrzovacím středem. Ten ovšem v pohotovostním stavu spouští wapový prohlížeč, což je u dětského telefonu zcela nevhodné. V nabídce si můžete stanovit, v jakou denní dobu má být klávesnice podsvícena. Popisky numerických tlačítek září bílým světlem, funkční klávesy růžovým.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice svou kvalitou nezklame • všechna tlačítka mají dostatečné rozměry a jistý stisk

Displej o úhlopříčce 1,9 palce nabízí pro mladé uživatele zcela dostatečné rozlišení 176 × 220 bodů. Aktivní technologie TFT s podporou 65 tisíc barev se postará o kvalitní podívanou i na slunci. V nabídce si můžete zvolit intenzitu i délku podsvícení displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je dostatečně intenzivní

Pod zadním krytem, který se snímá celý, objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 880 mAh. Telefon s ní na jedno nabití vydrží čtyři až pět dní. Slot na SIM kartu se nachází pod baterií. Výměna SIM karty je ale se zpocenými prsty poměrně obtížná. Vnitřní paměť o velikosti 15 MB je možné rozšířit velkokapacitní kartou microSDHC až do velikosti 16 GB, která se zasouvá do slotu vedle baterie. Při její výměně tak telefon není nutné vypínat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sejmutí zadního krytu • pod průhlednou část zadního krytu si můžete vložit libovolný obrázek

Témata článku: Samsung, , Samsung S3030 Tobi, Zvolené číslo, Bezpečnost dětí, Stopař, Samsun, Test, Ekologický materiál, Výsuvný mechanismus, Navigační tlačítko, Stav Nouze, Sam, Funkční klávesa, Wapový prohlížeč, Potvrzovací tlačítko, Mir