Samsung S7350 Ultra S: telefon květinové generace (test)

Pokud hledáte perfektní módní doplněk obohacený o řadu užitečných i zábavných funkcí, bude pro vás Samsung S7350 dobrou volbou.

Stylová edice Ultra od Samsungu představená letos v únoru zahrnuje tři designově orientované modely: nejznámější S8300 UltraTouch s prostředím TouchWiz, jeho vysouvacího sourozence S7350 Ultra S bez dotykového displeje a také sympatický telefon klasické konstrukce S7220 Ultra B. Právě druhý jmenovaný telefon se nám dostal do redakce ve speciální růžové edici, určené převážně ženám. Proto jsme také tentokrát test samotného mobilu svěřili do rukou ženy. Znamená to, že následující recenze bude více „pocitová“, pokud vás zajímají spíše technické detaily, podívejte se do katalogu mobilů nebo si přečtěte preview.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • poutavý design, příjemné rozměry
  • kvalitní a velký barevný displej
  • stylové detaily, pouzdro
  • bohatá funkční výbava

Hlavní nedostatky:

  • horší psaní na numerické klávesnici s dlouhými nehty
  • chybí 3,5mm konektor pro sluchátka
  • nelze se připojit k internetu přes Wi-Fi

Samsung S7350 Ultra s
Samsung S7350 Ultra sDruhý model řady Ultra má výsuvnou konstrukci a bohatou výbavu, která využije jeho velký WQVGA displej. 5Mpx fotoaparát má autofocus, diodový blesk a natáčí plynulé video o rozlišení 720 × 480. Telefon je vybaven GPS modulem.rozměry a hmotnost: 109 × 51 × 13 mm
displej: 2,6'', aktivní TFT, 240 × 400, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
baterie: Li-Ion 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (720 × 480), autofocus, diodový blesk
73 %
(78. místo z 1143)
kataloginfo výrobce
cena: 7 340 Kč (koupit)

Už na první pohled tato věcička zaujme svými oblými tvary, dokonalým provedením a hlavně velkým širokoúhlým displejem. Ten sice není dotykový, ale při běžném používání se klasické ovládání stává spíše výhodou. Tenoučký vysouvací telefon se bez problému vejde do kapsy u kalhot, v zasunuté poloze se navíc automaticky zamykají klávesy, takže se nemusíte stresovat tím, že někomu omylem „z kapsy“ zavoláte. Je navíc vyroben z takových materiálů, které skoro nic neváží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Když se řekne „růžová“, většině dospělých lidí asi naskočí představa krajního nevkusu, Samsung S7350 ale tyto předsudky hravě bortí. Lehce starorůžový odstín v kombinaci se stříbrnými a černými rámy působí velice decentně a moderně. Jeho líbivý design navíc podtrhují volitelné barevné motivy a tapety na displeji. Telefon je celkově na omak příjemný, sedne do dlaně, ale má to jeden háček. Pokud jste žena nebo máte drobnější dlaně, bude se vám s vysunutým telefonem minimálně zpočátku těžko manipulovat. Vysouvací mechanismus sice jezdí jako po másle, ale vysunutý telefon v dlani špatně drží. Při psaní textovek je potřeba používat obě ruce, jinak hrozí, že vám přístroj vyklouzne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dalším nepatrným mínusem jsou malinká a nevýrazná tlačítka na klávesnici, která splývají s podkladem. Pokud si pěstujete dlouhé nehty, připravte se, že vám napsání zprávy dá trochu zabrat. Vše je ale samozřejmě otázkou zvyku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V jednoduchosti je krása

Ve chvíli, kdy telefon vezmete do ruky a začnete ho používat, setkáte se pravděpodobně s několika smíšenými pocity. Začněme těmi dobrými. Na velký displej se vejde plno ikon, což působí přehledně. V menu se zobrazuje najednou dvanáct položek, mezi kterými můžete rychle a snadno projíždět pomocí čtvercové navigační klávesy. Telefon navíc reaguje velice rychle, nemusíte se rozčilovat při čekání, než se načte seznam položek nebo textová zpráva. Příjemné je i to, že si můžete v hlavním menu libovolně přeorganizovat ikony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nenechte se omezovat pouze na fialovou tapetu!

Co může někoho trošku unavit, je až přílišné množství různých funkcí a jejich nastavení. Než se vám například podaří nastavit požadované vyzvánění, musíte se proklikat přes plno možností a stejně nakonec zjistíte, že pokud chcete nechat telefon v normálním hlasitém profilu, není možné vypnout zvuk kláves. To v praxi znamená, že pokud potřebujete telefon slyšet vyzvánět nahlas například při jízdě tramvají, budete muset při jakékoliv manipulaci s klávesnicí respektovat pronikavé zvuky tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co vám naopak práci s telefonem usnadní, je funkce „inteligentní hledání“. Do vyhledávacího řádku stačí napsat prvních pár písmen, případně číslic a telefon vám hned pomůže najít to, co hledáte. Tuto funkci oceníte například tehdy, když nemůžete dohledat konkrétní sms. Pokud napíšete do řádku třeba jméno „Pepa“, automaticky vám vyskočí číslo kontaktu Pepa a všechny zprávy, které s kontaktem souvisejí. Podobně vyhledávač najde i různé funkce, nastavení a podobně.

Haló, haló!

Pokud máte hodně přátel a známých, se kterými pravidelně komunikujete, vyjde vám Samsung S7350 vstříc hned v několika směrech. Do telefonního seznamu si můžete uložit až 1000 kontaktů, které je možné rozdělit do skupin. Každému kontaktu nebo skupině potom lze přidělit vlastní vyzváněcí melodii, obrázek kontaktu, vkládat můžete samozřejmě i čísla faxů, e-mailové a internetové adresy, telefon si zapamatuje dokonce i přezdívky a data narozenin. Textových zpráv si můžete uložit až 500.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Využít můžete také malé speciální kamerky, která vás snímá za účelem přenosu videohovorů. Pokud se dostanete do nepříjemné situace, případně se ocitnete v ohrožení, využijte funkci, která se nazývá „falešný hovor“. Tato funkce je přímo navržená pro situace, kdy se například vracíte po tmě domů parkem, a sleduje vás cizí člověk. Stisknutím jednoho tlačítka se aktivuje vyzváněcí melodie, případně také předem nahraný rozhovor. Když si dáte tu práci a preventivně si nahrajete do telefonu pár vět, můžete potom velmi přesvědčivě předstírat, že vám volá třeba manžel vyrážející vám právě naproti.

Velice často se také stává, že vám někdo zavolá právě ve chvíli, kdy máte důležité jednání nebo sedíte v kině. Tehdy stačí telefon položit čelem dolů a vyzvánění se automaticky ztiší díky pohybovému senzoru. Hlasové vytáčení v této verzi telefonu není bohužel k dispozici. Co se týká výdrže, není na tom Samsung S7350 vůbec špatně. Při běžném používání vydrží zhruba pět dní, a to při poměrně častém používání, telefonování, natáčení, focení a podobně.

Překonávejte předsudky

Víte, že ženy mají údajně vrozenou špatnou orientaci (nejen) v mapách? Na tohle naštěstí výrobci pomysleli a zabudovali do telefonu GPS, která jako geografické podklady využívá aplikaci Google Maps. Nejen, že už nemusíte poslouchat nejapné narážky vašich protějšků, tuto funkci můžete využít i na výletě či dovolené, když si vyfocené obrázky rovnou „přišpendlíte“ do virtuální mapy pomocí tzv. geotaggingu.

Když už jsme u výletů, nabízí Samsung S7350 další chytré vychytávky. Pětimegapixelový fotoaparát fotí slušně venku i vevnitř, na výběr máte z mnoha režimů focení. Zaostřit můžete na lidské tváře a úsměvy, dále je možné manipulovat s jasem, fotit makra a panoramy, pohrát si můžete i s různými rámečky. Když si potom prohlížíte vyfocené obrázky, stačí telefon natočit do libovolné pozice a obraz se sám přizpůsobí (do horizontální nebo vertikální polohy), dokonce při mírném sklonění telefonu promítá i jednotlivé snímky jako prezentaci. Telefon má tu nevýhodu, že se paměťová karta musí vkládat pod baterii. Tím pádem kdykoliv potřebujete kartu vyjmout, musíte zároveň vypnout telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Některé události si pochopitelně můžete také natočit vestavěnou videokamerou, která pracuje v rozlišení 720 x 480 obrazových bodů. Video pak můžete upravovat rovnou v telefonu. Natočený snímek můžete například dodatečně spojit s hudbou, přebarvit do sépiových odstínů nebo do ostřejších barev. Finální video si můžete nahrát do počítače ve formátu MPEG 4. Hodit se mohou i standardní aplikace jako FM rádio, diktafon nebo multimediální přehrávač, který podporuje vedle klasického formátu MP3 také video soubory s koncovkou DivX. Nevýhodou tohoto telefonu je, že pokud si chcete připojit sluchátka, musíte využít redukci. Přístroj je totiž vybaven jenom microUSB konektorem, kam se také připojuje nabíječka. Pokud si krátíte čas hraním her, možná budete zklamáni, telefon obsahuje totiž pouze šest her a to jen v demo verzích.

Ukázková fotogalerie (foceno v maximálním rozlišení 5 Mpx):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Také znáte tu potíž, když slyšíte hrát v rádiu nádhernou písničku a moderátor zapomene prozradit interpreta? Můžete potom obíhat známé, notovat jim melodii a zkoušet, kdo ji pozná, popřípadě sedět u rádia a čekat, až vám ji zahrají znovu. Nebo můžete vyzkoušet funkci rozpoznávání hudby, kde jednoduše nahrajete několik vteřin z hrané skladby a telefon během chviličky s pomocí internetu přesně zjistí, o jakou skladbu a interpreta jde. Příslušné album si dokonce můžete rovnou nechat poslat až domů. Rozpoznávač hudby sice české muzice nerozumí, zato v zahraničních interpretech se vyzná poměrně slušně, včetně celkem neznámých hudebníků. Tato funkce bohužel tu a tam hlásí potíže v komunikaci se sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení se k S7350 dodává i speciální designové pouzdro z umělého perleťového materiálu

Musíte ho mít

Když shrneme výše popsané vlastnosti, vyjde nám velice chytrý telefon v působivém lesklém kabátku, který má nejen všechny běžné funkce, ale je navíc obohacen o široký displej s paletou 16 milionů barev, takže fandí jakémukoliv kreativnímu využití. Můžete neomezeně fotit, natáčet, poslouchat skladby a hrát si s nastavením, musíte se jen smířit s několika menšími nedostatky, jako je třeba právě absence klasického konektoru na sluchátka nebo nemožnost připojení prostřednictvím Wi-Fi. Pokud vás tento veselý růžový telefon přesvědčí, dostat ho můžete v současnosti za cenu okolo osmi tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (34) Další článek: Samsung a jeho někdejší patent pro letadlovou klávesnici budoucnosti

Témata článku: Samsung, Demo verzí, Samsun, Květin, Nevkus, Poutavý design, Zahraniční interpret, Generace, Smíšený pocit, Oblý tvar, Test, Vysouvací mechanismus, Ultra, Sam, Telefon, Následující recenze, Gen, Plynulé video, Důležité jednání, Časté používání, Ukázková fotogalerie