Samsung SGH-E600: několik milých překvapení (test)

V následující recenzi se podíváme na atraktivní multimediální véčko Samsung SGH-E600 s poměrně dobrou nabídkou funkcí. Pochvalu zaslouží oba kvalitní barevné displeje, vestavěný fotoaparát, stylový design a potěší také přijatelná cena.

Video a fotoaparát

Nápis umístěný nad čočkou vestavěného foťáku sám napovídá o jeho maximálních možnostech. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním možném grafickém rozlišení 640 × 480 bodů, přičemž velikost výsledného snímku můžeme volit hned ve čtyřech krocích (128 × 96 bodů, 160 × 120 bodů, 320 × 240 bodů či 640 × 480 bodů). Fotografie jsou ukládány do grafických souborů formátu JPEG, jehož kvalitu lze měnit také ve čtyřech krocích. Jistě není třeba dodávat, že ruku v ruce s kvalitou snímků jdou také nároky na velikost volné paměti.

Klepněte pro větší obrázek  

Přestože pro pořádné fotografování je nutno telefon rozevřít, rychlé autoportréty můžete fotit i se zavřeným přístrojem. Při focení máte možnost prostřednictvím kurzorových tlačítek operativně měnit nejen jas, ale také zoomovat objekt vašeho zájmu. Zoom je bohužel pouze digitální a přílišnou kvalitou nepřekvapí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené telefonem v maximálním rozlišení ve standardní kvalitě

Fotoaplikace telefonu nabízí několik pokročilých funkcí. Volit můžete mezi běžným a nočním režimem, režimem rozděleného snímku (čtyři fotografie jsou složeny do jednoho snímku) i režimem grafických efektů. Těch je k dispozici hned sedm a kromě běžných sépiových a negativních umí aplikace snímek také převrátit či otočit. Velmi zajímavá je možnost pořizování rychlých sekvencí: v tomto módu telefon zaznamená po jediném stisku tlačítka podle zvolené rychlost šest či dvanáct bezprostředně po sobě jdoucích snímků. Ukázku fotografických schopností Samsungu SGH-E600 uzavírá několik předdefinovaných grafických rámečků.

  
Hledáček fotoaparátu na hlavním displeji • nabídka funkcí fotoaparátu • výběr režimu

Videosekvence jsou ukládány ve formátu MPEG4 a každá videonahrávka může být dlouhá maximálně dvacet sekund při průměrné velikosti 400 kB na jeden klip. Celkem tak do paměti dokážete uložit téměř tři minuty videa. Videosekvence lze nahrávat pouze s otevřeným telefonem.

Java, hry a ostatní

Samsung SGH-E600 podporuje také rychlá data s využitím technologie GPRS. Výrobce vsadil na osvědčenou třídu deset, která nabízí maximálně čtyři timesloty pro příjem dat a dva timesloty pro odesílání. Protože lze telefon s počítačem připojit jak prostřednictvím infraportu, tak i datovým kabelem, je pochopitelně možné použít jej jako datový modem. V průběhu testování jsem se nesetkal s žádným problémem, stabilita datového hovoru byla na velmi vysoké úrovni a rychlost přenášených dat v závislosti na vytíženosti mobilní sítě vyrovnaná.

Pro propojení telefonu s počítačem vám pomůže stará známá aplikace Easy GPRS. Potřebujete verzi 2.1.8 nebo vyšší, kterou najdete mezi manuály, nebo si ji můžete stáhnout přímo z webových stránek výrobce. Easy GPRS dokáže pracovat s fotografiemi, videem i zprávami a problémem pro ni není ani synchronizace dat z kalendáře s nejpoužívanějšími PIM aplikacemi v čele s Microsoft Outlookem. Pokárat výrobce musím za neexistující podporu jiných operačních systémů, třeba MacOS X či Linux.

 
V nabídce Funboxu naleznete přístup k internetu a hry • čtyři hry jsou předinstalované

Wapový prohlížeč ve verzi 1.2.1. funguje uspokojivě, na displej se při wapování vejde až sedm řádků textu. Fonty stránek jsou však kvůli velikost displeje poměrně drobné a jejich čtení může dělat někomu potíže. Java bohužel není ve verzi 2.0. Přímo od výrobce máte k dispozici čtyři jednoduché hry, další si můžete stáhnout a doinstalovat právě prostřednictvím wapového prohlížeče. Rychlostí interpretace javových aplikací patří Samsung SGH-E600 mezi lepší průměr.

  
Ukázky her: BubbleSmile • MobileChess • Ultimate Golf

Umí všechno, co potřebujete

Mobilní telefon Samsung SGH-E600 je stylové véčko s bohatou nabídkou funkcí. Oproti jiným podobným modelům má dva barevné displeje, atraktivní vzhled, kvalitní konstrukci a propracované funkce pro fotografování. Vzhledem k jeho přijatelné ceně, která se pohybuje pod hranicí deseti tisíc korun, ho tedy mohu jen doporučit.

Plusy a minusy
+ dva kvalitní barevné displeje
+ poměrně dobrý fotoaparát s možností natáčet video
- přístup k wapu na potvrzovacím tlačítku
- kvalita a malá hlasitost zvuku handsfree sady


V poslední kapitole je obrázková galerie, ve které najdete i některé doposud nepublikované snímky.

Témata článku: Samsung, , Známá aplikace, Překvapení, Bubbles, Nová textovka, Test, Pře, Závorka, Samsun, Mil, Sam, Malá hlasitost, Druhá baterie, Přednastavená funkce, Noční vypínání