Samsung SGH-E600: několik milých překvapení (test)

V následující recenzi se podíváme na atraktivní multimediální véčko Samsung SGH-E600 s poměrně dobrou nabídkou funkcí. Pochvalu zaslouží oba kvalitní barevné displeje, vestavěný fotoaparát, stylový design a potěší také přijatelná cena.

Zprávy bydlí odděleně

Zajímavé je rozdělení textových a multimediálních zpráv do různých položek menu. Při tvorbě textových i multimediálních zpráv můžete využít českého slovníku T9, který naštěstí nepoužívá českou diakritiku a nesnižujte tak velikost textových zpráv.

 
Položka menu pro textové zprávy • počeštění není vždy dokonalé • psaní SMS 

Vnitřní paměť telefonu dokáže pojmout až dvě stovky textovek, které jsou v přehledu přijatých zobrazeny v jednom seznamu společně se zprávami uloženými na kartě SIM. Primárně jsou příchozí zprávy ukládány právě na kartu SIM a teprve po jejím zaplnění do vnitřní paměti. Nová textovka může mít až tisíc znaků, přičemž při odeslání je rozdělena na příslušný počet textovek běžné velikosti. Díky podpoře EMS lze text ve zprávách také formátovat. Při testování telefonu jsem narazil na nevýhodu spojenou právě s textovými zprávami – recenzovaný telefon není schopen korektně zobrazit vizitku odeslanou ve formátu VCARD třeba z Nokie či Siemensu, zobrazí pouze informaci o nekompatibilním formátu zprávy.

  
Položka nabídky pro multimediální zprávy je oddělená • tvorba MMS

Pro multimediální zprávy MMS máte k dispozici přibližně 1,4 megabajtu vnitřní paměti, která je vyhrazena pouze jim. Vytvářená zpráva může obsahovat text, melodie, fotografie i videosekvence hned na více stránkách, přičemž velikost jedné zprávy nesmí překročit 100 kB. Je ale zarážející, že takovou zprávu telefon nedokáže přijmout, protože v aktuální verzi firmwaru je stále ještě omezení velikost příchozí ememesky nastaveno na hodnotu 50 kB.

Telefonování s bondovkou i bez

Samsung SGH-E600 je triální. Při telefonování překvapí především čistým zvukem, který je však dostatečně hlasitý pouze při poslechu z integrovaného sluchátka. Dodávaná osobní handsfree sada je na tom s hlasitostí poměrně špatně. To je škoda, protože bondovka slouží současně jako poutko pro zavěšení telefonu na krk, což ji předurčuje pro každodenní pravidelné nošení.

Vnitřní telefonní seznam pojme až tisíc záznamů, nikoli tisíc položek. Je to stejné jako například u Sony Ericssonu Z600 – pokud k jednomu záznamu uložíte kupříkladu tři telefonní čísla, zaberete tím skutečně tři pozice. V telefonním seznamu jsou zobrazeny položky z karty SIM společně se záznamy ve vnitřní paměti telefonu. Kontakty můžete zařadit do jedné z deseti kategorií. Velmi užitečnou funkcí je možnost přiřadit vyfotografovaný snímek ke kontaktu a tento obrázek poté zobrazit na obou displejích při příchozím hovoru. Jen pro pořádek se sluší dodat, že model SGH-E600 je prvním Samsungem na našem trhu s touto možností.

  
Nabídka funkcí telefonního seznamu • vyhledávání pomocí prvních znaků • kontakty je možné třídit do skupin

Zvonění nelze přeslechnout

Vyzváněcí melodie jsou 64hlasé a opravdu po čertech hlasité. Na příchozí hovor dokáže telefon upozornit vícebarevnou diodou, vibracemi či melodií, nebo všemi možnostmi současně. Stisknutím klávesy s křížkem v pohotovostním režimu lze rychle přepnout telefon do diskrétního režimu. Pokud byste si nevybrali mezi několika desítkami přednastavených melodií, máte možnost poslat si do telefonu vlastní melodii ve formátu SMAF.

 
Nastavení tónu vyzvánění pro skupinu • nabídka kvalitních melodií je bohatá • i obyčejné zesilování hlasitosti je pěkně graficky ztvárněno

Budík myslí za vás

Samsung SGH-E600 nabízí pokročilé možnosti organizace času. V příslušném menu najdete kromě samotného kalendáře také budík, kalkulačku, světový čas, převodník měn i hlasový záznamník. Budík nabízí spoustu nastavení, problémem není buzení jednorázové ani opakované. Velmi užitečnou funkcí je pak automatické zapnutí telefonu v určitou dobu. Použití této funkce ve spojení s nočním vypínáním telefonu dokáže citelně prodloužit výdrž baterie.

  
Nabídka funkcí organizátoru • volby budíku • převodník měn  

Vestavěná kalkulačka je velmi jednoduchá, nabízí pouze základní aritmetické operace, jejichž výsledky nelze ukládat do mezipaměti. Pouze základní funkce nabízí také seznam úkolů. Jednotlivé položky tohoto seznamu lze třídit podle priority či stavu zpracování, samozřejmostí jsou úkoly s přiřazeným termínem splnění.

  
Kalkulačka je jednoduchá, ale umí pracovat i se závorkami • úkolovník • hlasový záznamník

Primárním pohledem na položky kalendáře je měsíční náhled, který plně využívá všech skvělých vlastností vnitřního displeje. Měsíční náhled je však vrcholem všeho, co je tato funkce schopna nabídnout, marně budete hledat týdenní nebo denní pohled na jednotlivé události. Díky tomu působí kalendář velmi nepřehledným dojmem a práce s ním není příliš příjemná. K jednotlivým záznamům lze přiřadit také alarm.

 
Kalendář v jediném možném - měsíčním náhledu • zadání upomínky

Pro položky hlasového záznamníku je k dispozici pouze sto kilobajtů operační paměti, což je poněkud málo s přihlédnutím k faktu, že celková velikost paměti telefonu je více než deset megabajtů. Z toho je 100 kB dostupných pro diktafon, 500 kB pro javové hry a aplikace, 600 kB pro grafiku a vyzváněcí melodie, 3 MB pro videosekvence, 1,4 MB pro multimediální MMS zprávy a 5,1 MB pro fotografie.


V další kapitole se podíváme na fotoaparát s možností natáčet video, prozkoumáme nabídku datových funkcí a nebudou chybět hry a závěrečné hodnocení. 

Témata článku: Samsung, , Mil, Překvapení, Test, Nová textovka, Malá hlasitost, Druhá baterie, Známá aplikace, Bubbles, Přednastavená funkce, Pře, Samsun, Závorka, Noční vypínání, Sam