Samsung SGH-E700: bez antény, a jak mu to sluší! (velký test)

První véčko bez antény se může chlubit barevným displejem OLED na čelní ploše, špičkovým displejem uvnitř a čtyřicetihlasým vyzváněním. Je to nejlepší telefon, jaký Samsung pro evropský trh zatím vyrobil. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Samsung své véčko bez antény – resp. s integrovanou anténou, abych byl přesný a aby mi za to někdo v diskusi nevyčinil – představil 26. srpna ve Frankfurtu nad Mohanem. Je to mobilní telefon vyšší třídy, který by se měl v Česku prodávat v říjnu za cenu kolem čtrnácti tisíc korun.

  
Tři obrázky jsme připravili ve větším formátu, abyste si mohli prohlédnout každý detail
(tip: poklepejte na horní lištu obrázku, který se tím zmenší na formát obrazovky a objeví se posuvníky)

K dispozici máme finální verzi telefonu, ve které však ještě zatím nebyl nahrán český software. Obrázky nabídek jsou proto v angličtině.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme ho rozdělili do kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Anténa je přežitek

Kromě toho, že jde o véčko bez antény, zaujme znalce telefonů Samsung také vzhled. Ačkoli by se asi každý z nich vsadil, že telefon bude stříbrný, tentokrát by neměl pravdu. Samsung SGH-E700 je totiž ozdoben širokým pruhem tmavě modré barvy a ačkoli proti eleganci stříbrných krytů nemůžeme vznést křivá slova, oživení přišlo minimálně právě včas. Díky inovovanému vzhledu možná E700 nebude telefon, který se ztratí v záplavě jiných stříbrných korejských véček.

  
Klasické srovnání s platební kartou a půdorysný pohled

U recenzí starších véčkových telefonů jsme občas podotkli, že by bylo pěkné, kdyby výrobci příště už raději zapomněli na viditelné antény. V diskusích se potom obvykle objevily příspěvky, že véčko bez antény je něco nemyslitelného, že to musí vypadat příšerně a že výrobce nic takového nesmí ani napadnout. Napadlo a myslím, že výsledek stojí za povšimnutí.

 
Proč by na takovém telefonu měla být anténa?

Samsung skryl anténu v horní části přístroje, podobně jako tak činí většina výrobců mobilů klasické konstrukce. Vzhled telefonu je poměrně zvláštní, vidíte kompaktní a na hranách zaoblené těleso připomínající kapku, nic na něm nevyčnívá a neruší – ani anténa, ani blok s klávesnicí. Véčko bez antény se krásně schová v kapse a nemusíte se starat o zamykání kláves, anténa nepíchá. Pouze uživatelé, kterým váleček antény pomáhal při lovení mobilu z kapes nebo tašky, možná nebudou novým přístupem nadšeni. Zatím mohou sáhnout vedle, v současnosti je dostatečný výběr véček s anténou, směr vývoje je ale asi jasný. Podobně jako dnes už nenajdeme anténu téměř u žádného nového telefonu klasické konstrukce, stejný krok čeká jistě i výrobce véček.

 
Některá véčka by se bez antény v otevřeném stavu převrátila,
Samsung SGH-E700 nemá v tomto ohledu problémy

Hodnocení vzhledu je sice vždy velmi zrádné, v případě Samsungu ale neodolám. Myslím si, a snad nebudu sám, že se jedná o jeden z nejhezčích současných mobilních telefonů. Takhle nějak vypadají designové koncepty, kterými se výrobci občas chlubí, ale jen málokterý z nich je dovede až do konce.

 
Nebo si myslíte, že se design nepovedl? 

Samsung SGH-E700 je podle naší srovnávací metodiky malý (90 x 45 x 23 mm) a lehký (86 g) mobilní telefon. Při srovnání velikosti s jinými mobily se ocitl na 51. místě ze současných 134 telefonů a naprosto stejného výsledku dosáhl také při srovnání mobilů podle hmotnosti.

 
Véčka mohou být malá a přitom nabídnou velký displej i klávesnici


V další kapitole článku se dozvíte, proč je nutné podkládat baterii Samsungu papírkem

Témata článku: Samsung, , Panasonic GD87, Samsung Z, Siemens SL55, Sony Ericsson T610, Ant, Malá spotřeba, Jak, ANT +, Samsun, Velký test, Gumový špuntík, Stejný krok, Tradiční značka, Sam, Test, Velký, Frankfurt nad Mohanem, Souhrnný přehled, Následující část, Černý bílý, Český software