Samsung SGH-E700: bez antény, a jak mu to sluší! (velký test)

První véčko bez antény se může chlubit barevným displejem OLED na čelní ploše, špičkovým displejem uvnitř a čtyřicetihlasým vyzváněním. Je to nejlepší telefon, jaký Samsung pro evropský trh zatím vyrobil. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Vnější displej: značka OLED

Malý displej na čelní ploše Samsungu je netradiční svým formátem postaveným na výšku (96 x 64 bodů, 16 x 21 mm), ještě větší „atrakcí“ je však použitá technologie. Spolu s připravovaným Samsungem SGH-E400 půjde o první mobilní telefony na našem trhu, které se budou chlubit displejem typu OLED.

  
Displej typu OLED ve tmě skutečně září 


Co je to OLED?

Displeje typu OLED tvoří mřížka miniaturních světelných diod. Jejich největší výhodou je malá spotřeba elektrické energie. Displeje tohoto typu totiž nepotřebují podsvětlení, diody dostatečně a jasně září samy o sobě. Pro další informace o jednotlivých typech displejů používaných na mobilních telefonech si přečtěte tento podrobný článek.


Ze sytě černého pozadí displeje velmi jasně září barevné body. Standardně se na malém displeji zobrazují hodiny, datum a několik stavových ikon (viz obrázky výše), po chvilce se jas trochu utlumí a po nastavené době (20, 40 nebo 60 sekund) displej úplně zhasne. Občas na něm potom mohou probliknout hodiny nebo spořič.

   
Na vypnutém displeji každých pár sekund probliknou hodiny nebo barevné tečky

Pro efekt se obraz na displeji může horizontálně posouvat, tuto funkci jsem ale osobně brzy vypnul. Ze zhasnutého displeje se lze ke všem informacím dostat podržením levého kolébkového tlačítka, véčko pro rozsvícení není třeba rozevírat.

 
Takhle vypadá jedna fáze posouvání displeje:
co zmizí na levé straně, okamžitě se objeví vpravo

Kromě standardního data a času se na malém displeji při příchozím hovoru objeví jméno, při došlé zprávě ikona obálky, malý displej zobrazí i zmeškané hovory a podobné informace. Nevýhodou ovšem je, že po nastavené době displej zhasne a nic nenapovídá tomu, že se něco stalo a že vám třeba někdo volal nebo poslal zprávu. Během telefonování je malý displej černý, takže okolí nevidí, komu právě voláte.

Při fotografování se zavřeným telefonem se na malém displeji objeví obraz, který snímá fotoaparát. Ačkoli displej zvládne zobrazit až 256 barev, při použití fotoaparátu odhaduji, že jde o řád méně, pouhých šestnáct barev, pro hrubou orientaci to ale stačí. Nic podobného navíc u žádného jiného mobilního telefonu nenajdete.

 Fotoaparát a kousek mé ruky na malém displeji

Přestože jsme čekali, že barevné displeje typu OLED budou viditelné i na přímém slunečním světle, opak je pravdou. I když je to lepší než dřív, silné slunce světelné diody přesvítí a výrobci, kteří stále zůstávají u malých monochromatických displejů, se mohou smát

Vnitřní displej: kdo umí, ten umí

Vnitřní displej je typu TFT (opravdu si přečtěte článek o technologiích displejů) a dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Přestože se na něm při pohledu z ostřejších úhlů trochu ztrácejí nebo mění barvy, mohu rozhodně říct, že je velmi kvalitní. Barvy jsou poměrně věrné, bílá barva má jen mírný nádech do zelena.

Silné podsvětlení displeje po krátké době trochu pohasne a po nastaveném čase (15 s až 10 min) se displej úplně vypne. Podsvětlení lze nastavovat v patnácti krocích a přestože bych u většiny telefonů k maximální hodnotě spíš ještě přidal, zde jsem zůstal u průměru. Pokud je v akumulátoru už málo energie, displej zůstane mírně utlumený, rozzáří se až po připojení nabíječky.

 Nastavení jasu podsvětlení displeje 

Rozměry displeje jsou 28 x 35 mm a Samsung se jimi řadí na 14. místo v našem žebříčku, je na tom mimochodem úplně stejně jako Sony Ericsson T610. Shodné je i rozlišení displeje obou telefonů – 128 x 160 bodů – a tím také šesté místo ve srovnání spolu s některými dalšími telefony Samsung.

 
Displej možná vypadá malý, velikost jeho aktivní plochy
je ale stejná jako třeba u Sony Ericssonu T610

Při psaní textových zpráv se na displej vejde šest řádků, při čtení o řádek méně. Ve wapovém prohlížeči je k dispozici sedm řádků. Použité písmo je dostatečně velké a tučné, dvojnásob to platí o číslech zadávaných na displej – jsou nepřehlédnutelná.

 
Kdo nepřečte ani tak velké číslice,
bude mít s hledáním vhodného telefonu asi velké problémy

Byl by hřích, kdyby takový displej nebylo možné využít pro umístění barevné tapety. V případě Samsungu E-700 to může být statický, ale i animovaný obrázek; tedy až osm snímků poskládaných za sebou. Název operátora, datum a čas mohou být vyvedeny v několika různých stylech, podle barevnosti podkladového obrázku si třeba můžete vybrat, jestli má být text černý, bílý, s ohraničením nebo stínem. Text může být umístěn v horní nebo spodní části displeje, lze jej ale také úplně vypnout, aby nic nerušilo obrázek na pozadí.

    
Obrázky pohotovostního displeje: pták ve skutečnosti mává křídly • tulipány jsou statické • na hlavním displeji může být i kalendář • černý nápis na horní části displeje • bílý nápis dole 


Klávesnice je vcelku dobrá, korejský výrobce však nejspíš myslí trochu jinak než Evropané: opět chybí přímý přístup do telefonního seznamu. Více se dozvíte v další části článku.

Témata článku: Samsung, , Panasonic GD87, Samsung Z, Siemens SL55, Sony Ericsson T610, Následující část, Sam, Český software, Tradiční značka, Souhrnný přehled, Test, Ant, Frankfurt nad Mohanem, Jak, Gumový špuntík, Velký, ANT +, Malá spotřeba, Černý bílý, Samsun, Stejný krok, Velký test