Samsung SGH-M300: Není to hračka (test)

Drobné véčko se dvěma displeji a příjemným designem má své mouchy, ale také nesporné výhody a skvělou cenu.
Kapitoly článku

Recenzi Samsungu SGH-M300 jsme převzali a přeložili od našich slovenských kolegů z MobilMánie.sk. Originál najdete ZDE.

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • přátelský dizajn
  • výborné zpracování
  • výdrž baterie pět dní
  • praktický vnější displej
  • vnitřní TFT displej dobře čitelný na slunci
  • rádio s dodávanou handsfree
  • 500 záznamů v telefonním seznamu a paměť na 200 SMS zpráv
  • nízká cena

Hlavní nedostatky

  • nemožnost synchronizace
  • absence všech bezdrátových technologií
  • chybí otvor pro poutko
  • malá klávesnice
  • jen 600 KB vnitřní paměti
  • nepodporuje paměťové karty
  • opět chybí vyzváněcí profily
  • nepřítomnost e-mailového klienta
  • zbytečný VGA fotoaparát
  • chaotická a složitá nabídka

Značka Samsung si upevnila svoji pozici na našem trhu mimo jiné i díky jednomu velmi úspěšnému véčku, které si v době své největší slávy získalo množství fanoušků. Jednalo se o model Samsung SGH-E700. Design byl při jeho uvedení na trh nadčasový a ještě stále se ozývají hlasy volající po jeho návratu. Jihokorejský výrobce se je pokusil utišit novým modelem Samsung M300, který si od staršího bratříčka vzal všechny dobré vlastnosti a přidal ještě něco navíc.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Jeden z nejmenších a nejlehčích telefonů na trhu – Samsung SGH-M300

Přívěsek na klíče

Samsung SGH-M300 je telefon véčkového typu. V zavřeném stavu má rozměry 80 × 40 × 17 mm a hmotnost 63 gramů, čímž se zařadil mezi nejmenší a nejlehčí přístroje na trhu. Velmi dobře se drží v ruce a lehko jej schováte i do nejmenší kapsičky u kalhot. Je vyrobený z tvrdého plastu. I přesto, že se řadí do kategorie low-endů, je výborně konstrukčně zpracovaný a nevrže ani při silnějším stisku. Dizajn je velmi příjemný, vychází ze staršího modelu E700. Na trh se dostane v několika barevných kombinacích, pro test byla zapůjčena varianta kombinující stříbrnou a modrou.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Design je převzatý od předchůdce E700, což určitě není na škodu

Asi největším nedostatkem telefonu je pro mne klávesnice. Designérsky je zvládnuta dobře, imituje své vyspělejší sourozence ze stáje stejného výrobce. Najdeme zde jednolitý blok kláves, které je možné snadno rozlišit jen podle vertikálních linek, v horizontálním směru už je to horší. To samo o sobě není nic strašného. Celkové ovládání přístroje však degraduje použitý materiál. Ač hlavní křížový ovladač je překvapivě vyroben z kovu, zbytek klávesnice je pryžový, jejich stisk je až příliš tuhý. Při stisku se z dané klávesy ohlásí lupnutí.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Na klávesnici zbylo poměrně málo místa

Klávesnice je složená standardně z dvanácti numerických tlačítek. Jednotlivé klávesy mírně vystupují, dají se dobře nahmatat a odezva je výborná, mačkají se dobře. Rozměry telefonu však ovlivnily i klávesnici, která se cvrkla. Samotná tlačítka měří jen 10 mm na šířku a 5 mm na výšku a mezery mezi nimi jsou neměřitelně malé. Velké mužské ruce tak mohou mít problém s tisknutím dvou tlačítek současně.

Systémový blok se skládá z pětice funkčních tlačítek a čtyřsměrné hlavní klávesy s potvrzovacím středem. Dvojice tlačítek pod displejem slouží pro kontextový výběr, další dvojicí jsou sluchátka, každé ve své charakteristické barvě. Mezi nimi má své místo tlačítko „c“ sloužící na mazání napsaného textu. Jeho podržením na jednu sekundu se zmaže celý napsaný text. S hlavním ovládacím tlačítkem se pracuje dobře, přivítal bych však trošku větší rozměry a lepší odezvu. Klávesnice je podsvícená bílou barvou.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Podsvícení je dostatečně silné, ale bohužel nerovnoměrné

Na první pohled by se mohlo zdát, že model M300 je ženským telefonem. Podobně rozmýšlel i samotný výrobce a tímto směrem se bude ubírat i marketingová kampaň. Osobně ale zastávám názor, že se za Samsung SGH-M300 nemusí stydět ani ten nejdrsnější chlap.

Tělo telefonu je docela nezajímavé co se týče ovládacích prvků. Na levé straně se nachází kolébkové tlačítko ovládající hlasitost při hovoru. V zavřeném stavu pak podržení spodní části rozsvítí displej, vrchní naopak spustí fotoaparát. Tlačítko ale vystupuje nad půdorys přístroje a snadno jej tak stisknete i omylem. Na spodní straně najdeme zdířku systémového konektoru. Jde o standardní konektor, který používají všechny nové Samsungy a lze k němu připojit buď nabíječku a nebo stereo handsfree sadu. Zbývající strany jsou prosté jakýchkoliv zajímavých prvků. Na těle telefonu nenajdeme bohužel poutko pro zavěšení na krk. Škoda.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie

Většinu zadní strany tvoří baterie. Odnímá se jednoduchým posunutím pojistky nahoru a nechrání ji žádný kryt, svrchní strana je nalakována stejně, jako celý telefon. Na zadní straně není potáhnutá protiskluzovou vrstvou, a tak telefon dobře klouže po rovných podložkách. Baterie je typu Li-Ion a má kapacitu jen 700 mAh, což v praxi znamená nějakých pět dní bez přísunu energie při několika minutách hovoru denně.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Baterie zakrývá většinu zadní strany přístroje

Dvojbarevná přední strana zavřeného telefonu je zajímavá přítomností VGA fotoaparátu. Jeho čočka je umístěna tak, že si při focení s otevřeným telefonem rukou nepříjemně cloníte před objektivem. Podstatný a zajímavý je vnější displej. Je grafický, monochromatický, přičemž informace na něm se zobrazují inverzně. To znamená, že pozadí je tmavé a písmo bíle, což působí příznivě na čitelnost displeje na přímém slunci. Ve tmě je displej podsvícený slabým modrým světlem, které neoslepuje. Na vnějším displeji se zobrazují informace o stavu signálu, baterii, aktivovaných vibracích, velké digitální hodiny a datum. Při nečinnosti displej úplně zhasne.

Kliknite na zväčšenie
Přední strana s čočkou VGA kamery a monochromatickým displejem

S displejem i na přímé slunce

Samsung SGH-M300 se výborně vyklápí jednou rukou. Spojovací kloub je, stejně tak jako celý přístroj, vyrobený z plastu. Je pevný a jeho pohyb je nehlučný. Při otvírání i zavírání pomáhá slabá vůle. Vrchní část se v otevřeném stavu neviklá do stran, na svém místě drží jako přibitá. Vyklápí se standardně o 150 stupňů, zlomení se obávat nemusíte, nárazem i systematickým tlakem se telefon dokáže vyklopit až na 180 stupňů. Samsung patří mezi tradiční výrobce v oblasti vyklápěcích telefonů a věřím, že M300 vydrží roky používaní bez jakékoliv poruchy kloubu.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
Spojovací kĺoub je příkladně pevný 

Vnitřní displej je aktivní, vyrobený technologií TFT a zobrazuje 65 tisíc barev při rozlišení 128 × 160 obrazových bodů. Jeho úhlopříčka je 1,6 palců a zabírá skoro celou vrchní stranu otevřeného telefonu. Při pohledu na parametry by se mohlo zdát, že jde o stejný displej, jaký jihokorejský výrobce používal před dvěma lety skoro ve všech svých telefonech. Není to ale pravda. Je o mnoho jasnější, což způsobuje i zlepšenou čitelnost na přímém slunci. V kategorii nejlevnějších telefonů se displej Samsungu SGH-M300 řadí mezi to nejlepší, co se dá na trhu najít.

Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie Kliknite na zväčšenie
I přestože je Samsung M300 telefonem nižší třídy, dostal na poměry velice kvalitní hlavní displej

Témata článku: Samsung, , Samsung M300, Složitá nabídka, Vypnutý telefon, Integrovaný kalendář, Hra, Sam, Marketingová kampaň, Automatické hledání, Test, Samsun, Nen, Malá klávesnice, Přímé slunce