Samsung SGH-P400: perla s otočným displejem (velký test)

Druhý Samsung s foťáčkem se vyznačuje především otočným displejem. Na precizní provedení jsme už u Samsungů zvyklí. Model P400 vylepšuje navíc několik drobných nedostatků, které jsme starším kouskům vytýkali.

U předchozích Samsungů jsme vytrvale kritizovali způsob psaní textových zpráv. Vypadá to, že jsme nebyli sami, protože došlo k výrazné změně k lepšímu. Předně, do slovníku T9 už můžete přidávat slova. Pokud budete využívat této metody prediktivního psaní, bude telefon rozumně psát bez diakritiky. Bohužel se sám nepostará o správnou velikost písmen, po tečce budete muset ručně přepínat na velké písmeno a pak zase hned zpátky.

Vylepšené textovky

Řada lidí ale dává přednost postupnému „vyťukávání“ písmenek. Právě jim vadívalo u Samsungů nepohodlné přepínání velikosti písmen. Pravou funkční klávesou bylo nutno přepínat stále v kolečku mezi T9, velkými písmeny, malými písmeny, číslicemi a symboly. Chtěli-li jste napsat u slova velké počáteční písmeno, museli jste se nejprve „procvakat“ přes číslice, symboly a T9.

   

To již ale neplatí, nyní přepínáte pouze mezi T9, písmeny, číslicemi a symboly. Nejpoužívanější funkce – velká a malá písmena – byla přesunuta na stejnou klávesu, která tuto funkci zastává v režimu T9. Pomocí hvězdičky tedy můžete snadno měnit velikost písma, příjemným vylepšením je režim, kdy se jedno písmeno napíše velké a dále už následují jen malé znaky.

Pro psaní i čtení textovek máte k dispozici sedm řádků velmi dobře čitelného písma. Slova se zalamují typickým způsobem – jakmile dojde místo na řádku, slovo se zalomí. Výsledkem je trošku nepěkný vzhled displeje, na druhou stranu se na něj ale vejde mnohem více textu.

Čertovy obrázky

Telefony Samsung bývají vybaveny vysoce kvalitními a velmi barevnými displeji. Bylo až s podivem, že většina z nich vůbec nepodporovala multimediální zprávy, dokonce ani v režimu přijímání. Vynechat podporu multimediálních zpráv u telefonu s integrovaným fotoaparátem, to už by bylo ale příliš velké faux pas, což si samozřejmě vývojáři v Koreji velmi dobře uvědomují.

K samotné práci s multimediálními zprávami nemám žádné připomínky. Novinkou je, že do jedné zprávy lze vložit až pět obrázků. Samozřejmostí je možnost připojení textu či polyfonního vyzvánění, odeslat můžete i krátkou hlasovou poznámku.

Témata článku: Samsung, , , Panasonic GD87, Samsung Z, Sharp GX13, Vážný konkurent, Blikající kontrolka, Velký, Displej velký, OTO, Velký test, Počáteční písmeno, Perla, Běžný modem, Sam, ? Displej, Test, Displej, Samsun