Samsung SGH Q100 GPRS: hodně rychlá data (test)

Po čtrnácti dnech intenzivního užívání a testování Samsungu Q100 se mohu pokusit o jeho detailnější hodnocení. Jde o velmi dobrý mobil s mnoha funkcemi a jen několika zápory.

Jen příjemná překvapení

První příjemné překvapení mě čekalo hned při rozbalení krabice. Základní balení je totiž docela kompletní a najdete v něm kromě samotného mobilu a cestovní nabíječky také bondovku, datový kabel, cédéčko se softwarem a tří samostatné manuály (ovládání telefonu, WAPu a GPRS).

Druhé příjemné překvapení pak způsobí samotný design telefonu -  ano, na fotografiích také nevypadá špatně, ale skutečnost je ještě lepší. Design působí velmi neotřele a s jiným přístrojem ho zcela jistě nejde zaměnit. Rozměry telefonu jsou 112 x 42 x 18 mm, hmotnost je 85 g s tenkou baterií a 97 g se standardní. Anténa není integrovaná, což je možná trochu na škodu, nicméně nepřekáží a k designu tohoto telefonu tak nějak přirozeně patří. Prostě Samsung jak má být.

Kvalita zpracování všech detailů telefonu včetně aktivního krytu je na velmi dobré úrovni. Pokud se tvrdí, že nejkvalitnější zpracování svých přístrojů najdeme u značky Ericsson, už to neplatí - Samsung s ním může totiž směle soupeřit. Mobil se dodává se ve čtyřech metalických barvách: tmavě zelená, tmavě modrá, vínová a černošedá. Každý ať si vybere podle svého vkusu.

Displej = hlavní benefit mobilu

Mobil má velmi velký displej s rozlišením 128 x 128 bodů. Displej má výrazné, příjemně zelené podsvícení a navíc čtyři úrovně šedi (a také toho plně využívá). Na displeji je možné v klidovém stavu zobrazit opravdu nádherné analogové hodiny nebo vlastní obrázky (rovněž k dispozici na cédéčku). Výbornou vlastností je, že i při zobrazení hodin nebo obrázku displej ukazuje i všechny podstatné informační údaje - čas, datum, název sítě, intenzitu signálu i baterie.

Vzhledem k velikosti displeje se zdá klávesnice velmi malá, je to však jen klam; pracuje se s ní velmi dobře včetně psaní textovek. Zdvih je přesný a odezva okamžitá. Aktivní kryt je pevný a podle mého názoru ještě kvalitněji zpracovaný než například u dalšího špičkového mobilu, Ericssonu T39m.

Data, data, data

Ani z pohledu funkcí a možností na tom není Samsung SGH Q100 nijak špatně, k úplné dokonalosti však přeci jen něco chybí. Nejvíce postrádám infraport (jeho absenci považuji za nepochopitelnou chybu vývojářů Samsungu), větší paměť telefonu (pouze 100 čísel v interním telefonním adresáři), hlasový záznamník a hlasové vytáčení.

Nejdůležitější z mého pohledu jsou datové funkce, hlavně o nich tenhle stroj totiž je (o tom vypovídá už netradičně umístěná horká klávesa pro přístup do WAPu vedle displeje). Vše podstatné k ovládnutí datových přenosů je umístěno na cédéčku. Program GPRS Wizard provede uživatele konfigurací připojení k notebooku nebo stolnímu PC jednoduše, rychle a intuitivně - vzápětí stačí už jen kliknout na ikonu prohlížeče a nestačíte se divit. Data tečou rychle, telefon plně využívá svých dispozic (4+1 timeslot), spojení (testováno s GPRS Eurotelu) je stabilní a z vlastních zkušeností mohu říct, že dial-up v přímém souboji prohrává.

Program GPRS Easy pak umožňuje ovládání, konfiguraci a editaci prakticky všech funkcí telefonu přímo z notebooku či stolního PC, stejně tak synchronizaci dat. Stručně řečeno: programové vybavení, které dostanete na cédéčku společně s telefonem je na velmi vysoké úrovni. Obdobnou „kosmickou“ rychlost datového připojení předvádí i wapový prohlížeč na telefonu -  konečně se mi zdá, že i WAP by mohl mít nějaký smysl. Hodnocení z pohledu datových přenosů tedy zní: naprostá jednička.

Co nabízí Samsung SGH Q100 dál?

V první řadě velmi zdařile zpracovaný kalendář - zde se velmi projevuje vynikající kvalita a velikost displeje - s několika pohledy, komfortním ovládáním a možností záznamu samostatných úkolů (to-do list) a poznámek (notes). Samozřejmě máte na výběr několik typů alarmu (který funguje i při vypnutém přístroji), automatické vypínání a zapínání, světový čas a kalkulačku.

Psaní zpráv je bezproblémové, nechybí T9 (buhužel ne v češtině) a 10 libovolně editovatelných šablon pro SMS. Pěkné grafické menu telefonu je rychlé a přehledné a je nabízeno ve více než 20 jazycích (včetně češtiny a slovenštiny). Ovládání telefonu nelze než pochválit - vše je přehledné a snadno přístupné.

Velký komfort poskytuje správa zvuků a signálů - 18 melodií plus dvě vlastní (na cédéčku je rovněž program Melody Composer), 10 speciálních tónů pro textovky, inteligentní vibrační vyzvánění. Jménům ze seznamu můžete přiřadit vlastní vyzvánění.

Výdrž baterie je na standardní úrovni - tzn. na poměry Samsungu velmi dobrá, ve srovnání s ostatními značkami průměrná, ale dostačující. Naopak ve kvalitě přenosu zvuku by se mnozí jiní mohli u Samsungu učit.

Velmi překvapivá je rovněž citlivost na signál. Podle mých (byť subjektivních) zkušeností se Samsung SGH Q100 jeví jako mobilní telefon s nejkvalitnějším příjmem a držením signálu vůbec - ve specifických místech, kde většina ostatní telefonů o signál téměř nezavadí, Samsung drží signál bez přerušení, a hlavně umožňuje volat! Pro rejpaly: zkouším všechny nové mobily na trhu, takže mohu porovnávat.

Dobrý mobil

Samsung SGH Q100 je velmi kvalitní telefon s velmi pěkným designem, množstvím funkcí, s výrazným zaměřením na rychlé datové přenosy. Jen několik málo věcí (v čele s infraportem) mu chybí  k dokonalosti. Pokud se člověk dopředu smíří s tím, že některé očekávané funkce u tohoto přístroje chybí, pak ho následně očekává samé příjemné překvapení, protože klady více než převažují zmíněné zápory.

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

 

Diskuze (11) Další článek: Je pro WAP lepší GPRS nebo klasická data?

Témata článku: Samsung, , Ostatní značka, Test, Sam, Velký komfort, Hod, Tenhle stroj, Samsun, Data, GPRS, Rychlá