Samsung SGH-R210: modrá je dobrá (test)

S mobilními telefony značky Samsung se v nabídkách českých obchodů či operátorů nesetkáváme příliš často. Myslím si však, že je to poměrně škoda, protože přístroje pocházející z dílen tohoto korejského výrobce jsou více než povedené.

Měl jsem možnost podívat se na zoubek Samsungu R210, který - přestože je nabízen v předplacené sadě za více než příznivou cenu - je skutečně zajímavým kouskem mobilní techniky. Kdybych se měl držet zažitých frází, povím vám jen tolik:

Zásnuby funkčnosti s elegancí

Nevím, zda tento mobilek vděčí za svůj zajímavý vnější vzhled svým východním (rozuměj asijským) kořenům, či zda se za ním skrývá něco jiného. V každém případě určitě stojí za to najít si chvilku volného času a zadívat se na fotografie mobilu. Ještě dříve, než se pustím do popisování vzhledu tohoto přístroje, zastavím se u obrázků - telefon je ve skutečnosti menší a štíhlejší, než se může zdát.

 

Přední straně mobilu dominuje - vedle poměrně velkého, modře podsvíceného displeje - především masivní stříbrný lem tohoto zobrazovače. Dnes již nikoho nepřekvapí skutečnost, že pod displejem najdeme tlačítka klávesnice. Klaviatura Samsungu je rozdělena do dvou funkčně poměrně nezávislých bloků. Zatímco funkční část tvoří sedm tlačítek umístěných ve stříbrném poli, numerická tlačítka jsou oddělena ve spodní části.

Tato tlačítka s čísly mi svým vzhledem i provedením nápadně připomínají klávesy strašího mobilu Nokia 3210. Jsou snad jen drobátko menší a užší, přesto však jsou poměrně pohodlné. K jejich stisknutí je však nutno vyvinout větší sílu, než na jakou jsme zvyklí z jiných mobilů.

Funkci tlačítek pod displejem zřejmě není třeba příliš vysvětlovat a myslím si, že si mohu dovolit pouze krátký popis. Tlačítky se stylizovaným červeným a zeleným sluchátkem umožňují přijmutí a odmítnutí hovoru, klávesy se šipkami obstarávají pohyb v nabídkách a položkách telefonu a dvě programová tlačítka po stranách displeje slouží k ovládání. Jejich aktuální funkce je vždy uvedena ve spodním řádku obrazovky.

Poslední tlačítko slouží při psaní textu pro mazání již zadaných znaků a v pohotovostním režimu spouští wapový prohlížeč. Myslím si, že tato funkce je naprosto zbytečná a opět ji musím výrobci vytknout. Dovedu si totiž velmi dobře představit situaci, při které lze kvůli nechtěnému stisknutí tohoto tlačítka přijít o nemalou finanční částku. Telefon totiž nepodporuje moderní datové přenosy technologií GPRS, a proto zaplatíte každou minutu, který váš telefon v tašce svévolně prowapuje. Teď však trochu předbíhám, takže se vrátím zpět k designu.

Mají svá opodstatnění

Přestože se již mnoho lidí dívá na mobilní telefony s externí anténou skrz prsty, já její existenci vítám. Můžeme zde dlouhé hodiny polemizovat o příjmových vlastnostech externích a integrovaných antén a rozumného výsledku bychom se zřejmě nikdy nedobrali. Na druhou stranu však já výhody špalíčku externí antény využívám den co den při vytahování mobilu z úzké kapsy mých kalhot.

 

Kromě antény naleznete na mobilu také rozšiřující konektor (podporuje pouze nabíječku) a malý konektor pro připojení osobní bondovky. Jak je u všech asijských mobilů velmi dobrým zvykem, i zde je konektor chráněn pryžovou ucpávkou.

To měkké uvnitř

Prostředí mobilních telefonů značky Samsung se zdá býti u všech typů stejné. Vysvětlení je jednoduché: protože displeje všech mobilů této značky disponují až překvapivě velkým rozlišením, nemusí se vývojáři nikterak omezovat a ergonomie ovládání celého přístroje podle toho také vypadá. A na druhou stranu - i low-endové přístroje Samsungu (a testovaný model R210 není žádnou výjimkou) disponují funkcemi, o kterých si konkurenční manažerské či entertainment telefony mohou stále nechat jen zdát. Možná se však i konkurene poučí a uvědomí si, že kovové kryty a vícehlasé vyzváněcí melodie nejsou tím pravým ořechovým a začnou do svých řístrojů přidávat daleko užitečnější funkce.

A příklad by si mohli vzít hned u Samsungu SGH-N210. Po zapnutí telefonu přiběhne na displej fotbalista a bravurdním výkopem započne vyhledávání sítě. Jste-li zvyklí na ovládání mobilních telefonů značky Siemens, budete se v prostředí Samsungu cítit jako ryba ve vodě. Pravým softwarovým tlačítkem se dostanete do příjemně animovaného menu a stejným čudlíkem provádíte i potvrzování. Naopak pravým tlačítem můžete výběr zrušit.

V hlavním nenu najdete hned osm položek, jejichž názvy Záznamy hovorů, Zprávy, Tóny, Nastavení, Manažer, Hry a WAP dávají tušit, co se pod kterým z nich ukrývá. A pokud byste si přece jenom nebyli jisti, stačí juknout na ikonu.

Pořádný pamatovák

Telefon dokáže nejenom zaznamenat a uložit deset příchozích, odchozích a nepřijatých hovorů; umí také počítat a zobrazit cenu i délku všech hovorů nebo jen toho posledního. Ve výpisu jednotlivých hovorů můžete zjistit nejen číslo druhého telefonu, ale také datum a čas, kdy se jmenovaná událost udála.

Psaní textovek je díky poměrně kvalitní klávesnici s jistým stiskem rychlé a docela pohodlné. Telefon obsahuje anglický i německý slovník T9; češtinu v něm však nenajdeme. Je to určitě škoda, na druhé straně musíme mít stále na paměti, že se jedná o levnější přístroj určený do předplacených sad, kde se prediktivní psaní textu v čeština stále příliš často nevidí.

Textovací možnosti dvěstědesítky jdou ještě dále - obrázkové zprávy můžete nejen přijímat, ale také je i odesílat. Formát obrázkových zpráv je kompatibilní s mobilními telefony značky Nokia, takže nejste omezeni pouze na majitele mobilů vaší značky. Nejsem si však jistý, zda mám tento přístroj pochválit za opakované upozornění na nepřečtenou textovku. Na straně jedné díky této funkci žádnou zprávu nezmeškáte, na straně druhé kvůli ní nebudete mít chvilku klidu. Samsung se totiž nenechá odbýt a bude vás třeba celý den upozorňovat v pravidelých pětiminutových intervalech.

My jsme muzikanti...

Nastavení Tónů vyzváněcích melodií je zajímavé i nezvyklé současně. Samsung sice obsahuje pouhopouhých dvacet vyzváněcích melodií, nicméně další dvě si můžete složit s pomocí komfortního notového skladatele a další tři můžete stáhnout z wapových stránek nebo přijmout v textové zprávě. A nakonec musím ještě připočíst 10 různých tónů nastavitelných k různým událostem. Celkový součet všech zvuků tedy činí třicet pět.

V nastavení můžete prohlížet a měnit všechny běžné možnosti mobilních telefonů. Nebudu se o všech sáhodlouze rozepisovat a zaměřím se pouze na jediný. Všimli jste si na obrázku malé diody v levém horním rohu? Kdyby jste totiž viděli Samsung ve skutečnosti, vaše oko by ji zcela určitě nepřehlédlo. Dioda není jen tak ledajaká, protože její barvu můžete změnit; její světlo tak může být nejen světle modré, ale také žluté, oranžové, zelené či rudé. Stejně jako lze u jiných telefonů nastavit jednotlivým kontaktům z telefonního seznamu různé vyzváněcí melodie či obrázky, lze u Samsungu přiřadit každé osobě její vlastní barvičku. Myslím si, že nejen -náctiletým přijde tato drobnost jako zajímavá, užitečná či jenom roztomilá.

Pohlídá váš čas

Položku s názvem Manažer bychom v telefonu téhle kategorie určitě nečekali. Již v úvodu jsem to naznačil a nyní to skutečně řeknu - Samsung SGH-R210 má všechny potřebné funkce plnokrevného manažerského telefonu. Kromě diáře obsahuje nejen několikanásobný budík nebo kalkulačku, ale také aplikaci pro zjišťování světového času v drtivé většině světových metropolí či funkci pro práci s časem. Diář je proveden skutečně výborně a díky velkému rozlišení displeje se vejde celý měsíční kalendář na obrazovku bez nutnosti zdlouhavého rolování. Umí však zobrazit jen samostatný den a jednotlivým položkám lze připojit i alarm a krátkou poznámku.

Stejně jako diář využivají všech výhod kvalitního displeje i tři hry, z nichž nejzajímavější nese název Kasíno, pod kterým se neskrývá nic víc než klasický jednoruký bandita. Přestože je to hra svým způsobem velmi jednoduchá, díky výborné (v rámci mobilních možností) grafice je skutečně chytlavá. Budete se sami divit, kolik času jí věnujete. Druhá hra se hraje celou klávesnicí a vaším úkolem není nic jiného, než bouchat po hlavě paličkou ošklivé a určitě i zákeřné červíky lezoucí z několika vyhlodaných děr. Poslední hrou je jeden z četných klonů známého tetrisu - skládáte padající cihličky podle jejich označení.

K wapovému prohlížeči toho není příliš co říci. Jedná se o poměrně rozšířený prohlížeč společnosti phone.Com. Umožňuje předdefinovat až pět záložek a s přehledem zobrazí celých šest řádků textu přijatelné velikosti plus jeden řádek s popisem funkčních tlačítek.

Hala bala

Když teď tak sedím a přemýšlím o drobnostech, které jsem - ať již záměrně nebo omylem - opomenul, uvědomuji si, že bych se měl ještě jednou zmínit o konstrukci tohoto telefonu. Přestože Samsung není žádné velké pádlo, ani po několika týdnech skutečně intenzivního testování nevykazuje telefon ani sebemenší známky vrzání. Zkrátka a jednoduše: nezavrže a nezavrže. Svůj podíl na tom má i příjemně tenká Li-Ion baterie, která je přímou součástí zadního krytu. Budete-li chtít připojit také externí anténu, máte možnost - její konektor naleznete pod pryžovou ucpávkou kousíček nad baterií.

Myslím si, že absence hardwarového modemu, infračerveného portu i ostatních rozšířených datových technologií nikoho nepřekvapí. I když na druhou stranu podporu rychlých paketových přenosů prostřednictvím technologie GPRS nejdeme například i v nové Motorole T192, jejíž cena na našem trhu je s testovaným Samsungem více než srovnatelná. Váhám tedy, zda udělit dvěstědesítce za absenci datových přenosů černý puntík, ale asi se jej nedočká.

Samsung SGH-R210 je opravdu velmi zajímavým a dobrým mobilním telefonem, jehož možnosti, schopnosti i elegantní vzhled odpovídají jeho ceně, která dosahuje částky sedmi a půl tisíce korun v předplacené sadě Paegasu. Testovaný Samsung je jeden z mála mobilních telefonů současnosti, se kterým si dovedu představit delší společné soužití. Jen kdyby tak měl alespoň infračervený port.

Diskuze (11) Další článek: Telefonování za volantem je nebezpečnější než řízení pod vlivem alkoholu!

Témata článku: Samsung, , Nokia 3210, Sam, Dobrá, Červík, Modrá, Klaviatura, Samsun, Pětiminutový interval, Celkový součet, Test, Kasino