Samsung SGH-X100 a SGH-X600: cenová válka začíná (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Nová řada X reprezentuje telefony klasické koncepce. Nejedná se o véčka, mohou se však pochlubit maximální výbavou za minimální cenu. Samsung SGH-X100 stojí šest tisíc, model SGH-X600 s fotoaparátem okolo deseti.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 velká recenze včetně všech obrázků
 • parametry Samsungu SGH-X100
 • parametry Samsungu SGH-X600   

Samsung je spíše výrobcem dražších a luxusních telefonů véčkové konstrukce, nová řada X ovšem nabízí telefony klasické koncepce. Nabídka prozatím zahrnuje dva modely - X100 a X600. Oba telefony jsou si velmi podobné, model X600 má ovšem oproti X100 navíc i vestavěný fotoaparát a infračervený port, na druhou stranu nemá vestavěnou anténu.

Design a konstrukce

Oba telefony působí vcelku mile, model X100 obzvlášť. Mají spíše zakulacený tvar a jejich provedení je dvoubarevné, tím Samsung opět dokazuje, že při navrhování telefonů nehodlá zůstat pouze u stříbrné. Zatímco přední část je tmavě modrá (v barvě E700), boky a zadní partie zůstaly ve stříbrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasická koncepce je u Samsungu vzácná

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténu u dnešních mobilů nevidíme rádi

Největším rušivým elementem je u modelu X600 anténa, zajímavým prvkem je pak i výklopný fotoaparát s LED diodou v levém horním rohu, kterou můžete použít jako svítilnu, což využijete i při focení. Naopak model X100 má na tomto místě barevnou LED diodu, která může blikat červeně, zeleně nebo oranžově.

Zpracování je u obou kousků tradičně na vysoké úrovni, telefon pevně drží a už vůbec si nedovolí nějakým způsobem vrzat.

Klávesnice

Jednotlivé klávesy jsou ve stříbrné barvě, jejich rozestavění je tradiční, nejdůležitější je dvojice kontextových kláves hned pod displejem, kterými potvrzujete většinu z voleb, nechybí zelený a červený telefonek doplněný korekční klávesou C.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X100 má kurzor více dokulata (vlevo)

Tlačítka klávesnice jsou jinak docela dost u sebe a lidem s většími prsty mohou dělat potíže, u modelu X600 je tento pocit ještě větší, telefon je totiž o něco užší. Zdvih kláves by ovšem mohl být o něco nižší, tlačítka při rychlém psaní pruží, což vám nedá potřebný pocit jistoty a zprávu tak ve výsledku napíšete o něco pomaleji.

Barevný displej

Oproti véčkům s aktivním displejem zde máme pasivní STN. Jeho rozlišení je 128 x 128 obrazových bodů, což je stejná hodnota jakou má například levný Samsung C100, který jsme na začátku vzpomínali. Počet barev, který lze maximálně zobrazit, zůstal u 65 tisíc.

 
Pohotovostní stav na displeji • Základní struktura menu

Displej má zvýšený jas a kontrast, svou kvalitou se rozhodně nemůže vyrovnat aktivním displejům u svých dražších kolegů. Subjektivně mi připadá až moc vybledlý, barvy nejsou tak syté, fotografie na něm rozhodně nevypadají tak dobře jako napříkladu modelu E700.

Ovládání a menu

Hlavní nabídka je uspořádána horizontálně, přičemž nahoře je název složky (např. Zprávy) a pod ní jsou v malém okénku vertikálně (pod sebou) řazeny další položky jako Krátká zpráva, Multimediální zpráva, Nastavení atd. Každá z nich má své číslo, dostanete se k nim tedy i prostřednictvím číselných zkratek. Další úrovně menu jsou už textové, tak jak jsme zvyklí u většiny značek.

  
Jednotlivé položky menu lze procházet i klávesovými zkratkami

Důležitý je bezesporu čtyřsměrný kurzor, byť jeho prostřední tlačítko neustále spouští wap. Pozitivní je na druhou stranu fakt, že jsou čtyřem směrům kurzoru přiřazeny funkce. Směrem vlevo tak otevřete editor textových zpráv, doprava se dostanete k nastavení melodií, pohybem dolů se otevře javová nabídka her, nahoře se pak nachází kalendář.

Telefonování

Paměť dokáže pojmout až 1 000 jmen, nikoli jen čísel, jejich celkový počet se může přiblížit až hodnotě 5 000, ke každému jménu lze totiž přiřadit pět různých čísel včetně elektronické adresy. Kontakty lze řadit do pěti skupin (rodina, přátelé, společnost, kancelář, ostatní), u každé z nich je možné zvolit si vyzváněcí melodii.

 
Ukázka telefonního seznamu • Paměť má neuvěřitelných 9 MB

Vyzvánění opět nezklamalo, je 40hlasé a drží si svou pověstnou kvalitu. K dispozici máte několik desítek melodií včetně pár kousků ve formátu mmf. Pro SMS a MMS zprávy je na výběr z deseti zvuků. Při jejich signalizaci může telefon zahrát, zavibrovat, zahrát a zavibrovat nebo jen svítit.

Zprávy

Při psaní textových zpráv se na displej vejde až šest řádků - podmínkou je nastavení nejmenšího fontu. Text dále můžete různě formátovat, výsledná textovka tak může být třeba v kurzívě, tučně nebo podtrženě. Mobil dokáže slova i zarovnat.

Nepříjemnou vlastností bylo automatické nastavení slovníku T9, a to ještě v anglickém jazyce. Než tedy začnete psát, je potřeba vstoupit do kontextové nabídky a zvolit češtinu. Kdyby si alespoň telefon pamatoval poslední nastavení, byl by problém vyřešen. Mobil podporuje samozřjemě i EMS a MMS.

  
Položka Zprávy • Při psaní máme pět řádků (střední písmo) • Možnosti nastavení displeje

Organizace času

Zpracování kalendáře je opět na jedničku, neliší se totiž nijak od předchozích modelů Samsungu. K dispozici je sice jen měsíční pohled, ale víkendy jsou v něm barevně odlišeny od běžných dnů, dny s událostmi jsou opět zvýrazněny barevně.

Budík dokáže budit i při vypnutém mobilu, pokud si to nastavíte, kromě toho skýtá funkci "ranní volání", pokud ji aktivujete, telefon bude budit i v tichém režimu. Nastavit si můžete až tři různé budíky, každý z nich může fungovat v různý den i čas. Nechybí samozřejmě ani kalkulačka, převodník měn a dalších jednotek, časovač a stopky.

  
Kalendář s měsíčním pohledem • Každá poznámka může mít 100 znaků

Mobilní data

Oba telefony můžete propojit s počítačem prostřednictvím kabelu, Samsung X600 navíc komunikuje i přes infračervený port. Bez rychlých dat GPRS se v dnešní době už málokdo obejde, pro tyto účely je připravena konfigurace 4 + 2 timeslotů. Jak jsme už řekli, wapový prohlížeč se nachází pod tlačítkem "i" uprostřed kurzoru, což bude vedle MMS nejčastější využítí GPRS.

Konec lesku pro bohaté

Je evidentní, že Samsungy už dávno nebudou pouze pro vyhraněnou skupinu uživatelů, jež lační po stříbrném a véčkovém šperku. Nová řada X (včetně starého modelu C200) míří do segmentů klasických telefonů, kde chce oslovit tradičně smýšlející uživatele. Snad se jim to podaří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X100 je nižší třída, X600 pak míří do střední kategorie • Tlačítko "i" pro přístup k wapu


Další informace najdete ve velké recenzi. Je u ní také čtenářská diskuse.

Další článek: Novinka na MobilManii: čtenářská diskusní fóra

Témata článku: Samsung, , , Samsung C100, Samsung X100, Samsung X600 , Samsun, Test, Cenová válka, Nejčastější využití, Stejná hodnota, Sam, Krátká zpráva