Samsung SGH-X100 a SGH-X600: cenová válka začíná (test)

Nová řada X reprezentuje telefony klasické koncepce. Nejedná se o véčka, mohou se však pochlubit maximální výbavou za minimální cenu. Samsung SGH-X100 stojí šest tisíc, model SGH-X600 s fotoaparátem okolo deseti.

Displej nás překvapil

Nejednalo by se o Samsung, pokud bychom u jeho nových telefonů postrádali barevný displej. Abychom mohli alespoň trošku odlišit levné modely od těch drahých, oproti véčkům s aktivním displejem zde máme pasivní STN. Také jeho rozlišení je menší než bývá u véčkových Samsungů zvykem (128 x 160 bodů), oba modely dokážou nabídnout pouze 128 x 128 obrazových bodů, což je stejná hodnota jakou má například levný Samsung C100, který jsme na začátku vzpomínali. Počet barev, který lze maximálně zobrazit, zůstal u 65 tisíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej není tak kvalitní, jak ho u Samsungu známe

Displej má zvýšený jas a kontrast, svou kvalitou se rozhodně nemůže vyrovnat aktivním displejům u svých dražších kolegů. Subjektivně mi připadá až moc vybledlý, barvy nejsou tak syté, fotografie na něm rozhodně nevypadají tak dobře jako například u véčka E700. U modelu X100 to ovšem tak nevadí, vzhledem k cenové relaci, kam směřuje, bude patřit i tak ke špičce. Pozadí displeje můžete opět spestřit množstvým tapet - ať už obrázkových či animovaných. Název operátora, datum a čas mohou být vyvedeny v několika různých stylech, text může být černý, bílý, s ohraničením nebo stínem. Taky ho můžete umístit do horní či spodní části, nebo jej úplně vypnout.

 
Pohotovostní stav na displeji • Základní struktura menu

Silné podsvětlení se automaticky vypíná v nastaveném čase (15 s až 10 min), vzhledem k tomu, že jsou telefony tradiční koncepce, setkáme se zde i se spořičem obrazovky, který u véček není třeba. Nemůžete jej sice individuálně nastavit, jeho provedení ve formě bílých hodin na tmavém pozadí je ale povedené. V tomto stavu dokonce telefon ukazuje i stav signálu a baterie. Kontrast lze nastavovat v patnácti krocích, vybrat si můžete rovněž ze čtyř barevných šablon menu.

Ovládání a klávesnice nepřekvapila

Oba Samsungy mají ovládání shodné s většinou korejských novinek, čemuž se ani nedivíme, systém je to přehledný a intuitivní. Hlavní nabídka je uspořádána horizontálně, přičemž nahoře je název složky (např. Zprávy) a pod ní jsou v malém okénku vertikálně (pod sebou) řazeny další položky jako Krátká zpráva, Multimediální zpráva, Nastavení atd. Každá z nich má své číslo, dostanete se k nim tedy i prostřednictvím číselných zkratek. Další úrovně menu jsou už textové, tak jak jsme zvyklí u většiny značek.

  
Jednotlivé položky menu lze procházet i klávesovými zkratkami

Jak už jsme řekli v úvodu, jednotlivé klávesy jsou ve stříbrné barvě, jejich rozestavění je tradiční, nejdůležitější je dvojice kontextových kláves hned pod displejem, kterými potvrzujete většinu z voleb, nechybí zelený a červený telefonek doplněný korekční klávesou C. Pro pohyb do stran bychom se neobešli bez čtyřsměrného kurzoru, který je u X600 spíše do hranata, X100 jej má kulatý. Co se týče prostředního tlačítka kurzoru, ani zde se Samsung nepoučil, klávesa nás opět posílá k wapu - jaká to škoda. Pozitivní je na druhou stranu fakt, že jsou čtyřem směrům kurzoru přiřazeny funkce. Směrem vlevo tak otevřete editor textových zpráv, doprava se dostanete k nastavení melodií, pohybem dolů se otevře javová nabídka her, nahoře se pak nachází kalendář. Škoda, že chybí přímý vstup do telefonního seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X100 má kurzor více dokulata (vlevo)

Jednotlivé klávesy jsou jinak docela dost u sebe a lidem s většími prsty mohou dělat potíže, u modelu X600 je tento pocit ještě větší, telefon je totiž o něco užší. Zdvih kláves by ovšem mohl být o něco nižší, tlačítka při rychlém psaní pruží, což vám nedá potřebný pocit jistoty a zprávu tak ve výsledku napíšete o něco pomaleji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice je dobré, obzvláště pak centrálního tlačítka


Třetí kapitola bude pokračovat na téma tvoření zpráv všeho druhu, podíváme se na telefonní seznam a další funkce potřebné pro volání.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung C100, Samsung X100, Samsung X600 , Občasné využití, Krátká zpráva, Sam, Test, Stejná hodnota, Brambory, Cenová válka, Samsun, Černý bílý, Nejčastější využití, Český software