Samsung T100: až oči přecházejí (test)

Před kvalitou barevného displeje mobilu Samsung T100 se neposadíte jen vy, ale také všechny konkurenční telefony. První evropské barevné véčko je triumfem v ruce Samsungu při vstupu na český trh. Skutečně si zaslouží pozornost.
Kapitoly článku

Nejdůležitější je efekt

Kalendář stejně jako ostatní funkce telefonu naplno využívá barevný displej a možná trochu pozdě se mi nabízí srovnání se Sony Ericssonem T68i. U něj mám pocit, jako by výrobce nevěděl, co může s barevným displejem dělat, a proto ho nevyužil tak, jak by si zasloužil. Samsung je úplně pravý opak a barvami doslova hýří.

Kalendář na jednom displeji zobrazí celý měsíc, nenabízí týdenní zobrazení a potvrzením se rovnou dostanete na den. Dny, ve kterých jsou zapsány události, jsou podtrženy – navíc si můžete nechat zobrazit všechny zapsané položky najednou.


Hlavní pohled na kalendář –
u podtrženého dne je nějaký záznam

Do kalendáře lze přidat několik typů poznámek. Upozornění je obyčejná upomínka s nastaveným termínem, totéž v bledě modrém je Schůzka, která se liší jen ikonkou (nelze u ní nastavit ani dobu trvání). Položka Hovor upozorní, že musíte zavolat na nastavené číslo, Narozeniny jsou určeny pro různá výročí.


Otevřená položka kalendáře

Velkým nedostatkem kalendáře Samsungu T100 je, že položkám nelze nastavit opakování, a to ani u typu Narozeniny, který k tomu přímo vybízí. Jednotlivé záznamy lze už jen kopírovat nebo přesouvat a tím jsem seznam operací v kalendáři vyčerpal.

Také úkolovník je jednoduchý. K textu úkolu nastavíte jen jednu ze dvou priorit a zvolíte termín. Hotový úkol lze odškrtnout a seznam řadit podle různých kritérií. Úkol se sám nedokáže připomenout.

 
Úkolovník je také velmi jednoduchý

Relativně vybavenější je budík. Může být jednorázový, denní nebo týdenní (ten nebyl v našem kousku funkční). Ale ani za pomoci všech tří budíků nelze nastavit, aby mobil budil ve všedních dnech a o víkendu nás nechal pospat.


U budíku opět funguje malé
kontextové okénko s aktuálním
nastavením

WAP a drobnosti

Wapové možnosti telefonu sráží k zemi absence GPRS. Spojení přes klasické vytáčené datové přenosy je pomalé, stránka se dlouho načítá a pokud jste zvyklí na GPRS, úplně přestanete wapovat. Prohlížeč WAPu má barevné pozadí, ale také zde by se – stejně jako u textových zpráv – hodilo úspornější písmo.

 
Text na levém obrázku je na můj vkus zobrazen příliš
dlouho. Zobrazení wapových stránek je kvůli velkému
fontu trochu neuspořádané.

 
Kalkulačka a skladatel vlastních, bohužel pouze jednohlasých melodií.

Hry v telefonu plně využívají detailní barevný displej a šestnáctikanálový zvuk. X-Flighter je střílečka, které k vynikající hratelnosti chybí jen trochu rychlejší reakce telefonu a překreslování displeje. Ve hře Spacewar zabíráte území na hrací ploše a snažíte se nestřetnout s poletujícími protivníky (hra je opět velmi pomalá). MyPet je klasické Tamagotchi, ve kterém se staráte o fyzické a duševní zdraví malé kočičky.

   
Tohle že je mobilní telefon?

Až se omrzí

Součástí balení je kabel, kterým telefon připojíte k sériovému portu počítače. Vzhledem k absenci použitelné datové technologie se přes Samsung asi nebudete připojovat k Internetu a využijete hlavně dodávaný program PCLink pro nahrávání nových tapet na displej a vyzváněcích melodií. Po velmi špatných zkušenostech s propojováním mobilních telefonů s Windows XP si Samsung zaslouží pochvalu. I v tomto systému začal komunikovat bez jakýchkoli problémů hned napoprvé.

 
PCLink přenáší vyzváněcí melodie a tapety na pozadí displeje

Program PCLink je velmi jednoduchý. Z knihovny obrázků a melodií si vyberete obrázek nebo zvuk, který chcete nahrát do telefonu, a nahradíte jím některou z položek v mobilu. Kromě toho můžete používat i své vlastní obrázky. Lze připravit i animovanou tapetu, která však zabere celou paměť kterou má uživatel v telefonu k dispozici.

  
  
Obrázky, které k mobilu dostanete na cédéčku, mají styl (je jich tam samozřejmě
mnohem víc)

Pro neobyčejné lidi

Samsung SGH-T100 je absolutně stylový mobilní telefon, který však nabízí jen základní paletu funkcí a nesmíte od něj čekat velké zázraky. I když disponuje barevným displejem, nemá velký smysl srovnávat ho rovnou se Sony Ericssonem T68i; největším soupeřem mu jsou véčkové Motoroly a stylové Nokie.

Na webu Samsungu lze najít efektní prezentaci modelu T100 – zvolte ikonu Phone Demo (a proklikejte i ostatní).

Ve srovnání, které používáme v Mobilitách, Samsung T100 dosáhl výsledku 66 % vzhledem k aktuálně nejlepšímu telefonu, kterým je zrovna Sony Ericsson T68i. (Tento mobil má přibližně stejnou cenu jako Samsung, tak že bychom ho přesto přidali do srovnání?) Současné Motoroly řady V jsou těsně u Samsungu s velmi podobným hodnocením parametrů a funkcí; jsou však o něco levnější (s výjimkou modelu V.70). Při srovnání s Nokií 8310 finský výrobce boduje funkčností (85 %) i cenou, Nokia 8910 získala 78 % a její cena je o deset tisíc vyšší.

 

Samsung T100 není telefon pro technologické fajnšmekry, pro které jsou funkce na alfou i omegou každého mobilu. Může se pochlubit výborným displejem, ale to je prakticky všechno. Jestliže ale s mobilem potřebujete „jen“ telefonovat a navíc mezi vaše nejdůležitější kritéria pro výběr mobilu patří design, styl a důležitá je reprezentace, je Samsung T100 velmi dobrá adresa.

Pro kompletní parametry telefonu se podívejte do naší databáze.

Mobilní telefon
Samsung SGH-T100
Zdroj: Agora Plus, a. s.
Tel.: (05) 43 42 34 11
Cena: 19 921 Kč

Témata článku: Samsung, , Nokia 8910, Samsung T100, Sony Ericsson T68i, Duševní zdraví, Sam, Pýcha, Standardní akumulátor, Test, Pře, Pravé ucho, Samsun