Samsung U700: ultra dobrý (test)

Kvalitní QVGA displej, podpora HSDPA, 3,2MPx fotoaparát s autofocusem, paměťové karty a spousta funkcí v módní placce.

Textová komunikace

Samsung nabízí tradiční trojlístek textové komunikace, tedy SMS, MMS a e-mail. SMS a MMS slučuje jeden editor. Na MMS přejdete vložením obrázku nebo volbou z menu. Textová zpráva může mít až 2295 znaků a od tohoto čísla také dochází k odpočtu znaků napsaných. Chvíli si tedy musíte zvykat na hraniční čísla, celkový počet zpráv je však zobrazen v dolní části displeje. Při psaní může vypomáhat český slovník T9, listování možnostmi i přidávání dalších slov je rychlé a intuitivní. Pokud se nezdaří zprávu odeslat, například díky nedostupnosti sítě, uloží se ve složce k odeslání.

Samsung_displej_29.jpg Samsung_displej_31.jpg Samsung_displej_32.jpg Samsung_displej_33.jpg
Nabídka zpráv • složka doručených zpráv • psaní textovky • možnosti rozepsané zprávy

Samsung nabízí propracovaný e-mailový klient se správou až pěti účtů a stahováním pouze hlaviček nebo celých zpráv. Do přílohy můžete vložit nejen libovolný soubor z paměti přístroje, ale i vizitku, schůzku, výročí, úkol, poznámku či záložku. Schránku může klient kontrolovat v pravidelných, vámi zadaných intervalech. Chcete-li si povídat prostřednictvím on-line „kecálka“, musíte využít možností Javy a doinstalovat některou z aplikací.

Samsung_displej_34.jpg Samsung_displej_35.jpg Samsung_displej_36.jpg Samsung_displej_37.jpg 
E-mailový klient a jeho možnosti • paměť pro zprávy

Hudbu prosím

Samsung U700 umí dobře pobavit při dlouhé chvíli. Díky paměťové kartě je dost místa pro multimediální data a telefon lze rázem použít jako hudební přehrávač. Třídí soubory podle názvu autora či alba a umožňuje vytvoření playlistů. Hudební přehrávač umí hrát na pozadí a nespokojíte-li se s kvalitou dodávaných sluchátek, což je pravděpodobné, čeká vás malá investice v řádu několika desítek korun do redukce. Škoda, že výrobce nepřidal sadu jako u modelu X830, s univerzálním konektorem za mikrofonem. Tak by bylo možné vytvořit hands-free s jakýmikoli sluchátky. Samsung se bohužel také stále nenaučil integrovat FM rádio, které po testech několika Nokií a Sony Ericssonů považuji za velmi příjemnou a přínosnou funkci.

Samsung_displej_38.jpg Samsung_displej_39.jpg Samsung_displej_40.jpg Samsung_displej_41.jpg
Knihovna hudby • seznam skladeb • přehrávání • možnosti přehrávání

Dostat hudbu do přístroje lze několika způsoby. Mezi ty nejsnazší a zejména nejrychlejší patří čtečka paměťových karet. Pokud ji nevlastníte, můžete Samsung připojit k PC prostřednictvím dodávaného synchronizačního kabelu. Po připojení se vás telefon dotáže, zda-li chcete připojení realizovat pod profilem přehrávač médií nebo program PC Studio 3.

S první volbou, režimem MTP (Media Transfer Protocol) můžete provádět synchronizaci s programem Windows Media player. V tomto případě ale dochází k automatickému vytváření adresářů s názvy tvůrců, což z mého pohledu způsobuje spíše zmatek v souborové struktuře karty. Kopírování souborů tímto způsobem je však velmi rychlé, průměrná píseň o velikosti 5 MB se přenese do desíti vteřin. Soubory lze přenášet i prostřednictvím PC Studia 3, kterému se podrobněji věnoval David Polesný v testu Samsungu D800.

Foťte zblízka

Samsung U700 je vybaven fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpix, který dovoluje vytvářet snímky s rozlišením 2048 × 1536 bodů. Snímač navíc disponuje optikou s automatickým ostřením a makro režimem. Umožňuje tak focení velmi blízkých předmětů a výborně obstojí jako záznamník textu.

Samsung_U700_29.jpg Samsung_U700_16.jpg Samsung_U700_10.jpg 
Tři megapixely s autofocusem jsou dostupné po vysunutí telefonu

Samsung_displej_47.jpg Samsung_displej_48.jpg Samsung_displej_49.jpg Samsung_displej_50.jpg
Uživatelské prostředí fotoaparátu

 

Ukázkové snímky:

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg
Pěkná kresba, málo šumu – mezi fotomobily patří k elitě

05.jpg 06.jpg 07.jpg
I za horších světelných podmínek si vede dobře

 

08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg
Na makro je obzvlášť talentovaný

Samsung si za příznivých světelných podmínek vede velmi dobře. Předesíláme, že jsme využívali maximální rozlišení i nejjemnější kvalitu záznamu. Na snímku vodníka Čuriny si můžete všimnout propracovaných jemných detailů stébel trávy a na obrázku s podvečerní oblohou se nevytváří jednobarevné plochy, zachovány jsou jemné barevné přechody. To svědčí o šetrné kompresi, časté bolístce konkurenčních přístrojů. Na stranu druhou, právě vodník je trošku přepálený, byť bylo ostřeno na mašli pod krkem.

Samsung_displej_53.jpg Samsung_displej_54.jpg Samsung_displej_51.jpg Samsung_displej_52.jpg 
Nastavení fotoaparátu • fotografování s rámečkem

Fotoaparát neumožňuje manuální nastavení citlivosti ISO. I snímky pořízené za nižší intenzity osvětlení netrpí výrazným šumem, o to delší časy závěrky však fotoaparát využívá a tím častěji získáte rozmazané snímky. Za horšího osvětlení nelze fotografovat blízké předměty, protože dioda objekt výrazně přepálí. Dioda dokáže dostatečně prosvětlit malou místnost, na větší vzdálenosti už pozbývá účinnosti.

Samsung_displej_42.jpg Samsung_displej_43.jpg Samsung_displej_44.jpg Samsung_displej_45.jpg 
Prohlížení fotografií v telefonu

Fotoaparát zvládá i pořizování videosekvencí s omezením dostupné kapacity. Nahrávat můžete opravdu dlouho, což je ale bohužel dáno také tím, že kamera nabízí maximální rozlišení jen 176 × 144 bodů. A to je v dnešní době velmi málo.

Témata článku: Samsung, , Nokia 7390, Samsung U700, Sony Ericsson K800i, Nevzhledný otisk, Zvukový vstup, Elita, Vysokoškolák, Jemný detail, Základní rychlost, Špičkové zpracování, Původní design, Nejvyšší hodnocení, Hlavní pozornost, Ultra, Test, Výrazný šum, Neznalé oko, Sam, Velká klávesnice, Rušné prostředí, Samsun, Dobrý