Samsung U800 Soul b: kovová duše (megatest)

Nenucená elegance kartáčovaného kovu, kvalitní zpracování, silná datová výbava, multimédia a sympatická cena.

Kdo umí, ten umí

Na přední straně telefonu nalezneme krom ovládacích tlačítek ještě displej, který je o něco menší než u „Údevítistovky“. Nabídne úhlopříčku dva palce a rozlišení 240 × 320 bodů, je aktivní a zobrazí 16 milionů barev. Displej si zaslouží pochvalu za živé a věrné podání barev a skvělou čitelnost ze všech úhlů i na slunci. Počítejte ale s tím, že pokud bude opravdu slunečný den a vy budete mít nastaveno tmavé schéma, tak toho moc neuvidíte ani při maximálním jasu. Ten lze vybrat na pětistupňové škále, zvolit lze ještě délka podsvícení, a to z pěti přednastavených možností. Nad displejem má své místo protáhlá štěrbina reproduktoru a sekundární CIF (352 × 288 bodů) kamerka pro videohovory. To je sice v protikladu k běžnému VGA rozlišením neslavné, nicméně videovolání je pro většinu lidí úplně zbytečná funkce (kterou jejich operátor ani neumí).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozlišení sekundární kamery pro videohovory je nízké, ale kdo z vás někdy videovolal?

Na opačné straně sousedí displej s hlavní směrovou klávesou. Ta rovněž nepatrně vystupuje do prostoru a se dvěma rozdělenými kontextovými tlačítky obstarává kontrolu nad telefonem. Když ho vezmete do ruky, palcem směrovou klávesu okamžitě nahmatáte, stisk je stejně jako u ostatních kláves přesný a odezva poměrně rychlá i když sem tam se stane, že vás telefon bude dohánět. Na směrové klávese lze nastavit rychlý přístup ke čtyřem vybraným funkcím, na výrobním nastavení přehrávač, Google, profily a editace zprávy jsem ani neměl potřebu nic měnit. Klávesou pro příjem hovoru lze vyvolat protokol hovoru s třiceti záznamy pro každou kategorii. Tlačítkem pro ukončení hovoru se zase odkudkoli vrátíte do pohotovostního stavu. Z toho se lze levou funkční klávesou dostat do menu a pravá slouží k přístupu do adresáře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obnažená záda přístroje ukrývají baterii a SIM kartu

Výhrady nemám ani ke zpracování alfanumerické klávesnice, jejíž tlačítka se sice tváří jako z kovu, ale jedná se o plast upravený do jeho imitace. Tlačítka jsou rozdělena do čtyř řad oddělených tenkými gumovými výstupky. Díky nim je psaní přesné, i když v rámci jedné řady tvoří klávesy jeden slitek. Dostatečné rozestupy tlačítek zajišťují pohodlné psaní i pro větší prsty. Klávesnice je podsvícena intenzivním bílým světlem, které lze nastavit jen pro určitý čas. Co zde ale kvůli nedostatku místa na rozdíl od U900 chybí je pátá řada užitečných kláves včetně klávesy pro multitasking. Sestavení videohovoru potřebné není a korekční c zastoupí pravá funkční klávesa, přepínání mezi aplikacemi ale schází a tuto funkci od U800 neočekávejte, škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílé podsvícení je parádní, všechny klávesy jsou skvěle čitelné

Sem tam pracuji přes čas

Zprvu jsem se s ohledem na baterii Li-Ion o kapacitě 880 mAh trochu obával výdrže telefonu, ale musím přiznat, že jsem byl příjemně překvapen. Během deseti dnů testování telefonu jsem se při poměrně náročném provozu zahrnující volání, psaní zpráv, hrátky s internetovým prohlížečem, focení a občasné přehrávání hudby stabilně udržel na hranicí tří dnů, než se telefon sám vypnul. Při intenzivním používání můžete samozřejmě dobíjet i denně, přesto to ale bude lépe než s U900, kde baterii zatěžuje ještě dotykový displej. Přehled o stavu akumulátoru ale není u Samsungů obecně příliš dobrý, tří dílky zobrazované na displeji jsou málo a pád z jednoho dílku na nula dílků mi přijde o dost rychlejší než třeba mezi druhým a třetím. Telefon při téměř vybité baterii ještě zkouší  zachránit situaci slabším a kratším osvětlením, to už ale jeho brzkému vypnutí nezabrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slova plechový zvuk bez basů a reproduktor U800 by se určitě neměla objevit současně v kladné větě

Fuj, fuj, customizace

Jelikož telefon prodávají všichni tři naši operátoři provozující sítě GSM, rozhodl jsem se zmapovat co s ním provedli. Customizace neboli přizpůsobení operátorem se pro mnohé uživatele totiž stalo nežádoucí do té míry, že si telefon raději koupí „čistý“ ve volném prodeji. Začnu u T-Mobile, ten si na zadní kryt naproti loga Samsung přidal ještě logo svoje. Změn doznalo i menu a prohlížeč NetFront nahradil web’n’walk light (růžová Opera mini). Dále byla jedna z ikon v menu nahrazena vstupem na t-zones a v složkách najdete pár obrázků a animací. Funkce pravého kontextového tlačítka v pohotovostním stavu změněna nebyla.

Mobil upravený Vodafonem jsem bohužel fyzicky v ruce neměl. Ne že bych byl líný zajít na prodejnu, ale jednoduše ho neměli skladem. Ústy pracovníka značkové prodejny jsem zjistil, že na těle přístroje není žádné logo operátora, menu je ovšem typicky znetvořené a nad pravým funkčním tlačítkem visí otazník vstupu na porál live!. Operátor si určitě neodpustil ani několik dalších obrázků a demo her. A nakonec O2, který naštěstí zatím telefony tolik neupravuje. Jediné co v telefonu nechal jsou obligátní animace při zapnutí a vypnutí a několik uzamčených záložek v prohlížeči, což se dá bez broblémů překousnout.

Témata článku: Samsung, , Samsung Soul, Samsung Soul b, Tmavé schéma, Sdílená paměť, Slunečný den, Plechový zvuk, Celá paleta, Staroměstské náměstí, Elegantní tělo, Vlásek, Samsun, Kazeta, Mega +, Praktický účel, Špatná kvalita, Profil normální, Zbytečná funkce, Duše, Mozaika, Hlasité přehrávání, Uvedené tvrzení, Unicode, Mega