Samsung U900 Soul: za každou cenu dotykový (test)

Nový model z dílny Samsungu přináší malý dotykový displej, osvědčenou výsuvnou konstrukci a kovové provedení.

Konečně profily!

Nabídka telefonu navazuje na povedenou grafiku předchůdců U900. Nejjednodušší vstup do menu z pohotovostního režimu je potvrzovacím středem, nabídka dvanácti ikon v matici 4 × 3 na tapetě imitující broušený kov vypadá efektně. Prostředí si ale můžete sami přizpůsobit, v tomto Samsung myslel opravdu na každého. Hlavní menu může mít místo mřížky podobu vertikálního seznamu s ikonami. Rozmanitými způsoby lze nastavit displej volání, zobrazení hodin nebo vlastní motiv, kde je na výběr celá paleta 256 odstínů barev písma i pozadí. Různými barvami mohou zářit i dotekové ikony ovládacího displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vlastního vzhledu je opravdu bohaté

U900 Soul potěší všechny, kdo už dlouho u Samsungu volali po implementaci vyzváněcích profilů. U konkurence je taková funkce delší dobu samozřejmostí, proto si nemůže ani korejský výrobce dovolit tento častý požadavek uživatelů ignorovat. Telefon sice nedovoluje založit profil vlastní, ale editací jednoho ze šesti přednastavených lze snadno dosáhnout požadovaných vlastností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej • hudební přehrávač běžící na pozadí • vyzváněcí profily a jejich editace 

Adresář kontaktů je zpracován velmi důkladně. Pojme až tisíc záznamů, ke každému lze přiřadit neomezený počet položek, vlastní zvonění, obrázek a zařazení do skupiny. Ty lze na rozdíl od profilů vytvářet i své vlastní. K usnadnění přístupu k posledním volaným číslům slouží přehledný protokol hovorů s třikrát třiceti položkami k jednotlivým druhům volání. Co se proti starším modelům značky změnilo k lepšímu, je možnost současného vyzvánění i vibrace při příchozím hovoru. Telefon obsahuje dvacet vestavěných zvonění, dohrát lze pochopitelně vlastní, nebo použít téměř libovolný hudební formát uložený na paměťové kartě. Vnitřní paměť telefonu je sdílená, činí 128 MB a rozšířit lze kartami typu microSD, telefon si poradí i typem microSDHC až do kapacity 8 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ke kontaktům uložíte velkou spoustu údajů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stav paměti zobrazí přehledně zbývající kapacity ve všech částech paměti

SMS zkracovat nebudeme

Pro psaní zpráv slouží editor, který najednou zobrazí šest řádků textu. Textová zpráva bude rozdělena maximálně na 14 částí, po celou dobu psaní se odpočítávají zbývající znaky. Samsung už dávno pamatuje i na neoblíbené zkracování SMS. Pokud si vystačíte se znaky tzv. „Abecedy GSM“, ke zkracování nedojde, neboť T9 v tomto režimu nabízí už ořezaná slova. Jestliže ale chcete striktně dodržovat českou diakritiku, počítejte v režimu Unicode se zkrácením takové textovky na 70 znaků. Menší neduh, kterého se výrobce naopak stále nedokáže zbavit, je chování potvrzovacích doručenek jako plnohodnotné SMS. Nenápadná značka v registru odeslaných zpráv nebo automatické zařazení do výpisu doručenek by opravdu nebylo na škodu. Pomocí vestavěného e-mailového klienta je možné spravovat až pět nezávislých poštovních schránek, s každou z nich telefon komunikuje prostřednictvím protokolu POP3 nebo IMAP4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr vytvoření SMS nebo e-mailu • příchozí SMS je zbytečně roztažená do řádkování 1,5

Indikace zmeškaných událostí je na displeji zobrazena přehledně, včetně čísla nebo kontaktu u odesílatele zprávy. Při pohaslém displeji ale o zmeškaných událostech nemáte ponětí, žádné problikávání ikon se nekoná, není využita ani dotyková plocha. Stavovou diodu telefon nenabízí, a tak musíte vždy displej aktivovat. Majitelé některého ze starších Samsungů už vědí, že nejjednodušší je to stisknutím boční kolébkové klávesy.

Zpracování kalendáře je bez výhrad. Zobrazuje měsíční, týdenní i denní pohled, nebo seznamy podle typu události. Opravdový manažer ale brzy narazí na horní hranici jeho kapacity. Pouhých sto záznamů pro schůzky a dalších stočtyřicet pro ostatní události je opravdu málo. Výrobce si naopak moc dobře uvědomuje, jak důležitý je pro uživatele budík, dokonce mu věnuje samostatnou položku v nabídce. K využití se nabízí pětice nezávislých opakovaných upozornění, z nichž jedno funguje i při vypnutém přístroji. Součástí organizéru jsou ještě poznámky a úkolovník, každá aplikace pojme dvacet záznamů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář je dobře použitelný

Témata článku: Samsung, , LG KF600, Dot, Celá paleta, Dotyk, Spodní polovina, Určitý druh, Automatické zařazení, Viditelný šum, Hlasité přehrávání, Magica, Test, Sam, Elegantní tělo, Sdílená paměť, Luxusní dojem, Samsun, Mystic