Samsung vysvětluje, jak funguje skener očí u Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 je prvním smartphonem od Samsungu s integrovaným skenerem oční duhovky, a protože se telefon již pomalu chystá na trh, můžeme vám fungování skeneru očí alespoň trochu poodhalit.

Klepněte pro větší obrázek
Průběh „registrace“ vašich očí

Skener očí má v Nastavení samostatnou nabídku, kterou najdete v podsekci Zamykací obrazovka a zabezpečení. Prvním krokem je registrace obou vašich očí, pro kterou je třeba telefon držet 25 - 35 cm před sebou a umístit oči do virtuálních kruhů na displeji. Snímač poté vzory vaší oční duhovky převede do digitální podoby a uloží to tzv. TrustZone v rámci zabezpečené části Samsung Knox.

Při skenování se používá IR LED dioda umístěná na čelní straně přístroje, takže při skenování si můžete povšimnout červeného blikání. Dioda je pro oči neškodná, dokonce ji byla udělena nejvyšší mezinárodní certifikace IEC62471.

Samsung uvádí, že při nošení brýlí může nastat problém s tím, že čočky budou odrážet velké množství okolního světla. Na druhou stranu, problém by měl být tím menší, čím tenčí máte skla v brýlích. Jak konkrétně si Note 7 poradí s brýlemi, si samozřejmě ověříme v praxi. S nasazenými slunečními brýlemi detekce vašich očí fungovat nebude. To stejné může platit i při snímání na přímém slunci.

Skenování očí však již při své registrace potřebuje aktivní záložní metodu, kterou může být otisk prstů, nakreslený znak, PIN nebo heslo. Tyto záložní hesla bude třeba použít i tehdy, když je telefon restartován nebo je neaktivní po dobu více než 24 hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Využití skeneru očí - odemknutí telefonu, přihlášení k Samsung účtu, vstup do soukromé složky s aplikacemi, jejichž výstup a data nejsou vidět ve „volně přístupné“ části, a vstup do zabezpečené firemní části Samsung Knox

A jak již bylo jasné z předchozích řádků, skener očí je primárně využíván k odemknutí telefonu či k ověření identity při přihlášení k účtu Samsung. Skener očí může být dále použit k aktivaci funkce Samsung Pass, která je výchozí branou pro služby mobilního bankovnictví a uložených přihlašovacích údajů z navštívených webových stránek. V zahraničí jsou Samsung Pass naintegrovány i mobilní platby Samsung Pay.

Z pohledu bezpečnosti je zajímavý i fakt, že na jednom telefonu je možné zaregistrovat sken očí pouze jednoho uživatele, takže při jeho případné ztrátě není ohrožena integrita citlivých dat. Z pohledu biometrických metod pak má být skener očí poměrně výrazně spolehlivější, než otisk prstu.

Samsung Galaxy Note 7 je možno již nyní předobjednat, na českém trhu se smartphone objeví začátkem září.

Via Samsung News

Diskuze (55) Další článek: Coolpad Modena 2: S lepší výbavou, LTE a stejnou cenou

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Note, Sken, Sluneční brýle, TrustZone, Červené blikání, Jak, Sam, Galaxy note, GAL, Přihlašovací údaj, Samsun, Galax Note, IEC, F +, Skener