Samsung Wave 525: důstojný nástupce Staru (test)

Tvary převzal od populárního Samsungu Star, platformu a název od moderního Wavu. Máme zde levný dotykáč s vymoženostmi smartphonu.

Komfortní volání i psaní

Telefonní seznam poskytne místo pro uložení nezměrně velkého počtu kontaktů, může za to sdílená interní paměť. Po nastartování nového přístroje máte dostupných zhruba 90 MB prostoru. Mezi kontakty můžete procházet stisknutím požadovaného písmena na pravém boku. Jestliže synchronizujete s vaším facebookovým kontaktem, položky se provážou s vašimi stávajícími kontakty. Při vytváření kontaktu můžete danému jménu přiřadit obrázek, několik telefonních čísel, e-mailů, skupinu, vyzvánění a další více či méně užitečné podrobnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S kvalitou hovoru jsme spokojeni, hlasitost je i v místnosti plné hlučných lidí dostatečná. Stálicí u Samsungu je i funkce falešného hovoru. U Wavu 525 můžete dokonce nastavit jméno, číslo a obrázek falešného volajícího, který zavolá po uplynutí nastaveného času od doby, co dlouze pozdržíte klávesu pro snížení hlasitosti hovoru. Z reproduktoru se navíc může ozývat vámi nahraný hlas. Vyvléknutí z potenciálně nebezpečné situace tak bude snadnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Centrem textové komunikace je Social Hub, najdete zde zprávy, e-maily a facebookové účty. Textové zprávy se standardně zobrazují v přehledných konverzacích, kde je odesílatel a příjemce barevně odlišen. Volitelně lze přepnout na zobrazení složek – doručené, odeslané a k odeslání. Pro psaní textů je na telefonu standardně k dispozici QWERTY klávesnice. V režimu na výšku jsem se často setkal s překlepy a to nemám velké prsty. Klávesnice v režimu na šířku je jistota a texty se na ní píší velmi přesně. Dále je možno zapnout klasickou alfanumerickou klávesnici, rozpoznávání znaků nakreslených přes celý displej. Při psaní na klávesnicích můžete aktivovat i prediktivní slovník T9. Protože však píše s diakritikou, využijete jej spíše při psaní e-mailů. Při psaní bez T9 se k diakritice dostanete podržením požadovaného písmena, bohužel se však nedočkáme českých diakritických znamének ale zahraničních, která nepoužíváme. Do interní paměti se vměstná 1 300 textových zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

E-mailový klient je třetí položkou v Social Hubu. Nejdřív jej však musíte přes utilitu Moje účty nakonfigurovat. Nabízí se přidání Exchange ActiveSync, Gmailu, Windows Live hotmailu nebo jiného, který však není předpřipraven a budete jej muset nakonfigurovat ručně. V nastavení klienta si můžete nastavit možnosti manuálního i automatického příjmu e-mailů v zadaných timeoutech včetně limitu MB pro stahování mailů. V jedné dávce se jich stáhne maximálně 50. E-Maily od určitých adresátů můžete i blokovat vnitřním filtrem. K mailu můžete přidávat automaticky i vlastní podpis.

Klepněte pro větší obrázek

Internet s Flashem

Mimo již zmíněné Wi-Fi si telefon poradí i s datovými přenosy přes operátory. Využít k tomu můžete ale pouze EDGE. V době, kdy se u českých operátorů rozmáhá 3G připojení s HSDPA, to vidím trochu jako mínus. Při cestě do zahraničí si můžete v nastavení deaktivovat nebo nastavit datový roaming, stejně tak jako automatické využívání internetových služeb, máte-li např. neomezený datový tarif. Většina z doptupných tarifů disponuje omezením FUP na objem stažených dat. Abyste si limit pohlídali, můžete sledovat přijatá data v počítadlu datových paketů. Konektivita s okolím je zajištěna dále přes Bluetooth nebo datový USB kabel. Ten může mít různé režimy, pokud je často měníte, doporučuji zvolit volbu po připojení kabelu.

Klepněte pro větší obrázek

Najdeme zde i nastavení pro vytvoření profilu vzdálené synchronizace, nejdříve je třeba ale mít k dispozici webovou službu a dostupné údaje, které bude potřeba použít. Součástí menu připojení je i zmínka o službách zjišťování polohy. Ano, také Wave 525 disponuje GPSkou. O zpřesnění lokalizačních služeb se stará asistovaná GPS, v případě potřeby se stáhnou aktuální satelitní data. Zafixování první polohy v domě trvalo s Google Maps a aGPS necelých 10 vteřin. Mapy od Googlu ale slouží jen pro základní orientaci v terénu, textový výpis trasy a grafické znázornění map a ortofoto podkladů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sociální sítě a web jsou hitem posledních let, tak se podívejme, v jakém stádiu je najdeme na Wavu 525. V zařízení nalezneme předinstalované aplikace Facebook, Twitter, Palringo a Yahoo! messenger. Messengery nechejme protentokrát stranou, musíte si u nich zřizovat vlastní účty, tím pádem jste omezeni i okruhem přátel. U Palringa si musíte vytvořit účet, ve kterém sjednocujete služby ostatních poskytovatelů (AIM, XMPP/Jabber, Facebook a Google Talk), přesto se mi novou službu vytvořit nepodařilo ani jednou a proto aplikaci vypínám s pocity, že už ji nikdy nezapnu. Yahoo! messenger, si troufám říct, není v našich končinách tak rozšířený jako ICQ, Skype nebo i Windows Live Messenger.

Klepněte pro větší obrázek

Facebook aplikace se dělí na tři záložky – domů, profil a přátelé. V té první můžete komentovat stavy ostatních přátel, nebo uploadovat snímek (starší nebo aktuálně vyfocený), záložka profil symbolizuje vaši zeď, kde můžete sdílet nové příspěvky a konečně záložka přátelé, kde můžete procházet všemi vašimi kontakty nebo vyhledávat kontakty zatím neznámé. Nijak se nedostanete ke skupinám, pokud to potřebujete, není nic jednoduššího než spustit internetový prohlížeč. Aby jste měli co největší pole působnosti, doporučuji zobrazení na šířku, stačí jen otočit telefon na bok. Prohlížeč má vestavěnou RSS čtečku a poradí si i s Pinch Zoomem, dvojicí prstů přibližujete nebo oddalujete text, a flashovými animacemi.

Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave 525, Kvalitní video, Grafické znázornění, Stará microusb, Fotografovaný objekt, Důstojný nástupce, První pozice, Kvalitní poslech, Datový paket, Sam, Malý max, Remini, Samsun, Nástup, Test, Rychlý procesor, Pravý multitasking, WAV, Nástupce, Zelené sluchátko