Samsung Wave 533: první Bada pro pisálky (test)

Zájemci o Samsung s platformou Bada si doposud museli vystačit s virtuální klávesnicí. Wave 533 jim dává možnost psát až do aleluja.
Kapitoly článku

Stará známá Bada 1.1

Po najetí přístroje se objevíme na domovské obrazovce, která může čítat několik části. Dopracoval jsem se k číslu osm, dál se mi zkoušet nechtělo. V praxi stejně využijete několik prvních a zbytek si v nastavení deaktivujete. Podobně jako u Androidu můžete na plochu umístit widgety, je jich ale řádově méně než u vyspělého zeleného robota. Na plochu tak můžete umístit výpis narozenin v horizontu čtyř týdnů, seznam kamarádů, duální hodiny s vybraným městem, Yahoo! hledání, rychlý přístup na Samsung Apps, Google služby (Mapy, hledání, e-mail), synchronizaci e-mailů, aktualizaci stavů, výběr obrázků na pozadí, nejnavštěvovanější weby a nápovědu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V případě zamklého displeje jej můžete prostřední klávesou aktivovat a šedý závoj po vzoru Androidu odsunout jakýmkoliv směrem pryč. Operační systém Bada 1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz 3.0 pracuje u Wavu 533 s omezenými prostředky, telefon je totiž poháněn 667MHz procesorem, kterému ještě sekunduje operační paměť nedohledatelné kapacity. Tipujeme však 256 MB. Procesor nedokáže konkurovat nejsilnější mobilním „srdcím“ současnosti, přesto však stačí na dokonale plynulý chod zařízení. Za celou dobu testování jsme se nesetkali s prodlevami při uskutečnění příkazu nebo dokonce nečekaným restartem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní stavová lišta se specializuje na zobrazení úrovní signálu a baterie, času a stavových ikon. Tato lišta může být odrolována, aby jste se mohli dozvědět další podrobnosti o nových událostech a stavech. Po ruce jsou i ikony pro rychlé zapnutí a vypnutí Wi-Fi, Bluetooth a tichého režimu. Hlavní nabídka je dělena na matici dvanácti proměnlivých ikon a trojici stálic v podobě číselníku, kontaktů a zpráv. Hlavní menu může mít nespočet obrazovek, mezi kterými můžete přesouvat ikony aplikací, jak se vám zachce. Oblíbil jsem si i adaptivní režim řazení položek, na první pozice se dle počtu spouštění automaticky řadí položky, které jste využili nejčastěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celá nabídka jde přebarvit podle svého, postarají se o to schémata. Nesmím zapomenout zmínit čidlo pohybu, které se stará o přetáčení obrazu napravo, nalevo nebo do standardní pozice. To využijete i při prohlížení položek nebo při aktivaci společenské pauzy (otočíte-li telefon displejem dolů, ztlumí se vyzvánění). Zajímavou funkcí je dvojí poklepání na kryty telefonu, které spustí funkci z dostupné nabídky. Můžete tak poklepat dvakrát kamkoliv na kryt trochu větší silou a telefon pokyn vyhodnotí, máte tak další zkratku navíc. Neustálá aktivace této funkce bude ale užírat cennou energii.

Klepněte pro větší obrázek

Dlouhým stiskem prostřední klávesy se dostanete do správce spuštěných aplikací, kde můžete ukončovat všechny aplikace. Bada si ve verzi 1.1 zatím neporadí s pravým multitaskingem (hlavně pokud jde o doinstalované aplikace třetích stran), má ale jakýsi vlastní mechanizmus, který ukládá stavy aplikací a při jejich opětovném vyvolání je načítá a zobrazuje. To vše by měla opravit Bada 2.0, jestli se však objeví možnost upgradu v případě testovaného modelu, zatím není jasné.

Dvě možnosti pro psaní textů

U popisu designu jsem záměrně vynechal nejdůležitější inovaci, čtyřřádkovou QWERTY klávesnici. Své místo má až v této kapitole. Klávesnice se objeví po vysunutí předního dílu nahoru. V okamžiku vysunutí se změní orientace displeje na šířku a dočasně se deaktivuje čidlo pohybu. Klávesy jsou z pogumovaného tvrdšího plastu a ovládaly se mi poměrně dobře. Nemám však velké palce, takže někteří přeci jen mohou zaznamenat problémy. Stiskem klávesy Alt přepínáte mezi režimy psaní (můžete tak psát čísla nebo symboly), pokud chcete přidat vlastní speciální symboly nebo smajlíky, i na ně se zde najde vyhrazená klávesa.

Nejvíc se mi však líbila klávesa s obálkou, která vás dnes přenese do nabídky psaní nové zprávy. Klávesa s glóbem by logicky měla vést ke spuštění inernetového prohlížeče, v manuálu se však dočtete, že slouží ke změně jazyku pro textový vstup. Nevím, zdali to bude až tak frekventovaná funkce, z hlavy bych už teď vyjmenoval nejméně tři opravdu použitelné funkce, které by mohly být přístupné přes klávesnici. Dlouhé podržení mezerníku pak aktivuje tichý režim. K psaní diakritických znamének se dostanete vícenásobným stiskem kláves (bohužel české znaky nečekejte), nejdříve však budete muset krkolomně vypnout slovník T9 přes softwarovou QWERTY klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud chcete napsat krátké texty v zavřeném stavu, je tu i softwarová klávesnice. V režimu na výšku jsem se často setkal s překlepy a to nemám velké prsty. Můžete psát i na šířku, přesto je to díky hardwarové klávesnici poměrně zbytečné. Dále je možno zapnout klasickou alfanumerickou klávesnici nebo rozpoznávání znaků nakreslených přes celý displej. Při psaní na klávesnicích můžete aktivovat i prediktivní slovník T9. Protože však píše s diakritikou, využijete jej spíše při psaní e-mailů. Při psaní bez T9 se k diakritice dostanete podržením požadovaného písmena, bohužel ani zde se nedočkáme českých diakritických znamének ale zahraničních, která nepoužíváme. Do interní paměti se vměstná 1 300 textových zpráv, příjemce a odesílatel je v konverzacích barevně odlišen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

E-mailový účet je před prvním použitím potřeba přes utilitu Moje účty nakonfigurovat. Nabízí se přidání Exchange ActiveSync, Gmailu, Windows Live hotmailu nebo jiného, který však není předpřipraven a budete jej muset nakonfigurovat ručně. V nastavení klienta si můžete nastavit možnosti manuálního i automatického příjmu e-mailů v zadaných timeoutech včetně limitu MB pro stahování mailů. V jedné dávce se jich stáhne maximálně 50. E-Maily od určitých adresátů můžete i blokovat vnitřním filtrem. K mailu můžete přidávat automaticky i vlastní podpis.

Dokáže zavolat i fingovaně

Telefonní seznam poskytne místo pro uložení nezměrně velkého počtu kontaktů, může za to sdílená interní paměť. Po nastartování nového přístroje máte dostupných zhruba 90 MB prostoru. Mezi kontakty můžete procházet stisknutím požadovaného písmena na pravém boku. Jestliže synchronizujete s vaším facebookovým kontaktem, položky se provážou s vašimi stávajícími kontakty. Při vytváření kontaktu můžete danému jménu přiřadit obrázek, několik telefonních čísel, e-mailů, skupinu, vyzvánění a další více či méně užitečné podrobnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S kvalitou hovoru jsme spokojeni, hlasitost je i v místnosti plné hlučných lidí dostatečná. Stálicí u Samsungu je i funkce falešného hovoru. U testovaného modelu můžete dokonce nastavit jméno, číslo a obrázek falešného volajícího, který zavolá po uplynutí nastaveného času od doby, co dlouze pozdržíte klávesu pro snížení hlasitosti hovoru. Z reproduktoru se navíc může ozývat vámi nahraný hlas. Vyvléknutí se z potenciálně nebezpečné situace tak bude snadnější.

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave Pro 533, Kvalitní video, Hlavní důraz, Vyhrazená klávesa, Bada, Grafické znázornění, PISA, Remini, Sam, Pozitivní zpráva, Pravý multitasking, Vícenásobný stisk, Podobná cena, U Messengeru, Samsun, První pozice, Malý max, Venek, Pro +, WAV, Datový paket