Samsung Wave 533: první Bada pro pisálky (test)

Zájemci o Samsung s platformou Bada si doposud museli vystačit s virtuální klávesnicí. Wave 533 jim dává možnost psát až do aleluja.

Platforma Samsung Bada má za sebou poměrně rychlý rozvoj a před sebou perspektivní časy. Systém se v rukou Samsungu neustále vylepšuje, přesto se hlavní důraz neklade jen v těch nejvyšších patrech, ale myslí se i na průměrně vybavené modely, pro které je ostatně Bada primárně určena. Samsung Wave 533 vychází z modelu Wave 525, který jsme už testovali. Oproti specifikacím svého předchůdce se nově objevuje QWERTY klávesnice. Jen pro pořádek uvedu ještě na pravou míru číslování testovaného modelu. U systémového označení S5330 následuje sousloví Wave 533.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Wave 533 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • svižný operační systém Bada 1.1, na který si prvomajitelé smartphonu rychle zvyknou
  • boční výsuvná QWERTY klávesnice s vyhrazenou klávesou pro rychlý přístup k psaní nové zprávy
  • kvalitní dílenské zpracování, zdrsněný zadní kryt baterie
  • Flash Lite ve webovém prohlížeči
  • oproti Wavu 525 si telefon poradí i s WEP šifrováním u Wi-Fi

Hlavní nedostatky:

  • otisky prstů na displeji
  • displej má hrubší rastr
  • 3,2Mpx fotoaparátu chybí autofocus a přisvětlovací dioda
  • oproti Android Marketu je počet dostupných aplikací na Samsung Apps stále znatelně nižší

Samsung S5330 Wave 533
Samsung Wave Pro 533První telefon s QWERTY klávesnicí, který má operační systém Bada. Jeho výbava je jinak průměrná, má sice antény pro GPS i Wi-Fi, ale nepodporuje sítě třetí generace. Existuje i verze bez přídomku Pro, tedy bez QWERTY klávesnice rozměry a hmotnost: 110 × 55 × 15 mm
displej: 3,2'', TFT LCD, 240 × 400, 262 tisíc b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 80 MB, microSDHC
baterie: 1 200 mAh
operační systém: Bada OS 1.0
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video
56%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: 4 600 Kč

Samsung Wave 533 je zaoblená krabička o rozměrech 110 × 55 × 15 mm, která zatíží vaši kapsu nebo pouzdro u pasu hodnotou 118 gramů. I přesto, že designové proporce a zaoblené hrany tohoto telefonu střední třídy nepřipomínají nic jiného než reminiscenci výtečně prodávaného Samsungu Star, nenechte se zmást. Wavy teď stojí tak trochu na vedlejší koleji, protože Star se dočkal vlastního nástupce s označením Star II.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej neoslní, oslnit se však nechá

Na čelní ploše najdete mimo okrasné mřížky reproduktoru a loga výrobce hlavně 3,2" kapacitní dotykový displej. Ten si poradí s rozlišením 240 × 400 obrazových bodů, jemnost se oproti vlajkovému Wavu snížila, vzhledem k ceně je to pochopitelné. Při bližším pohledu na displej jsou patrné jednotlivé pixely, přesto TFT zobrazovač disponuje dobrou věrností barev. V rámci možnosti úspory baterie je zde možnost nastavení podsvícení v deseti různých krocích a také vlastní dobu, po které displej zhasne. Nejmenší hodnotou je 8 sekund, maximem potom 10 minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na druhou stranu chybí čidlo okolního podsvětlení, při dobrém nastavení to mohla být dobrá pomůcka k úspoře energie. Při pobytu na sluníčku a při maximálním jasu je displej hůře čitelný, přesto si na něm SMSku s menšími obtížemi přečtete. je to už trochu obehraná písnička, čas od času budete muset z displeje setřít otisky prstů, které se tam za určitý čas objeví. Není to ale až tak kritická záležitost, jako v podání jiných modelů na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mezi hlavní ovládací prvky na čelní straně patří dvě designově odlišená sluchátka a prostřední klávesa, která slouží pro otevření hlavní nabídky. Sluchátka mimo svých "vrozených" činností zvládají zavírání aplikací a návrat do pohotovostního režimu (červené) nebo zobrazení protokolů volání a zpráv (zelené). Na ovládání se mi líbí to, že při stisku prostřední klávesy se hned ocitnete v menu, čímž se rychleji dostanete k požadovaným informacím. Někdy však na druhou stranu chcete jen o úroveň výše a žádná hardwarová klávesa vám k tomu nepomůže, to by chtělo v dalších verzích systému určitě vyladit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku je vyhrazeno místo pro štěrbinu k provlečení poutka a klávesu regulující hlasitost. Ta poslouží k úpravě hlasitosti dotykové odezvy, hovoru nebo zvukového výstupu. Funguje i při poslechu hudby v zamčeném stavu. Klávesa k zamčení telefonu je umístěna na pravém boku spolu s fotografickou spouští 3,2Mpix fotoaparátu na zadní straně. Už při prvním vyfocení snímku vám bude jasno, že na automatické zaostřování se zapomnělo. Zadní kryt je zdrsněný vroubkováním, takže i při zpocených dlaních nebude mít telefon tendenci vyklouzávat. Pod zadní skořápkou na nás čeká 1200mAh baterie, se kterou se při vyšší zátěži dostanete na dva až tři dny provozu. Pokud si vystačíte jen s občasnými SMS zprávami, vydrží Wave skoro celý týden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod krytem najdeme i slot pro microSD karty, které lze vyměňovat za chodu. V základním balení však žádnou kartu nečekejte. Kabel bude jedinou možností správy (software Kies 2.0) a spojení telefonu s počítačem. Wave 533 disponuje microUSB slotem, který je ukryt za praktickým šuplíčkem. Je evidentní, že se koncept u Galaxy S osvědčil, a proto není třeba dělat nějaké úpravy. Díky 3,5mm konektoru jack si navíc budete moci zapojit i svá vlastní sluchátka. V opačném případě na vás po rozbalení čekají standardní pecky. Konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni, nikde nic nevrže a telefon působí i na venek bytelným dojmem. Prodává se pouze v černé barevné variantě.

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave Pro 533, Malý max, Vyhrazená klávesa, U Messengeru, Samsun, Pop design, Venek, Podobná cena, Bada, Test, Remini, PISA, Zajímavý přístroj, Grafické znázornění, Kvalitní video, Fotografovaný objekt, Hlavní důraz, Pro +, Vícenásobný stisk, Pravý multitasking, Pozitivní zpráva