Samsung Wave II: krok vpřed, dva bokem [test]

Ne vždy musí být verze s vyšším označením lepší než předchůdce. Samsung Wave II je zajímavou hříčkou času a kompromisů.
Kapitoly článku

Bada 1.2 čeká na inovace

V aktuálně testovaném telefonu s nejnovějším firmwarem je vestavěn operační systém Bada ve verzi 1.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz 3.0. Bude to tak minimálně do té doby, než se pro Wave a Wave II objeví update na Badu 2.0 (zatím se spekuluje o podzimu). Hardwarovým centrem je 1GHz procesor Samsung Hummingbird a grafický čip PowerVR SGX540, kterým sekunduje 512MB paměť RAM. Po spuštění telefonu a zadání PIN kódu se nacházíme na jedné z několika podploch (maximálně jich lze nastavit 10), do kterých můžeme přidávat widgety přes tlačítko v levém horním rohu. Jakmile se daná obrazovka zaplní widgety, nové se přidají na další obrazovku. Widgety však místem příliš nešetři, zastánci řešení co nejvíce informací na jedné ploše příliš nepochodí. Své stálé místo si drží trojice libovolně nastavitelných ikon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Číselník, kontakty a protokoly volání byly spojeny do jednotné položky poněkud nepřesně přeložené jako Klávesnice. Více by odpovídalo pojmenování Hovory nebo prostě Telefon, jak to známe z Androidu. Na číselníku se mi líbí velké klávesy pro zadávání čísla i to, že stačí jedno kliknutí a na zadané číslo můžete volat, provést videohovor nebo psát zprávu. Hovor ve sluchátku je dostatečně hlasitý, protistrana mě i v hlučném prostředí vždy dobře slyšela. Telefonní seznam poskytne místo pro takřka neomezený počet kontaktů (omezeni jste jen interní pamětí), ke každému z nich můžete přidat obrázek, 16 telefonních čísel, několik e-mailů a další podrobnosti. Vyhledávání mezi kontakty probíhá v pravé postranní liště výběrem prvního písmene nebo postupným psaním, vybraný kontakt můžete také přidat mezi oblíbené. Kartu lze provázat např. s facebookovým účtem a sledovat tak u daného člověka aktuální statusy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Trace: psaní tahem prstu

Textovou komunikace zastřešuje služba, kterou Samsung označuje jako Social Hub. Z jednoho místa se tak nabízí přístup k SMS a MMS zprávám, e-mailům nebo ke službám sociálních sítí. Zprávy se zobrazují v konverzačních režimech s barevně odlišenými bublinami. Pro psaní textů je k dispozici softwarová QWERTZ klávesnice. Jednotlivá virtuální tlačítka reagují přesně, defaultní klávesnice téměř dosahuje kvality klávesnice z Omnie 7, kterou řadím u Samsungu zatím na špici, co do ovládání a vyhodnocování dotyků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při psaní SMS zpráv si můžete nechat napovídat predikcí. Ta sice zobrazuje slova s diakritikou, ale jakmile je vložíte do zprávy, háčky a čárky se ořežou. To samé platí i pro slova, která se objeví po vyhodnocení metodou Trace. Je to obdoba Swypu z Androidu, místo psaní jen přejíždíte prstem po písmenech. Pro psaní diakritických písmen stačí příslušný znak podržet a vybrat si z nabídky správné písmeno. Pro psaní interpunkčních znamének je třeba déle podržet mezerník a vybrat si z nabídky symbolů. Vložením objektu do zprávy se tato automaticky transformuje na zprávu multimediální. MMS mají maximální velikost 300 kB a ukládají se do sdílené paměti telefonu, zatímco pro textovky je vyhrazeno pevných 1 300 pozic.

K ICQ přes Palringo

Nastavování e-mailů se nachází v samostatné nabídce, později se objeví jako další položka ve složce Social Hub. Konfigurovat automaticky můžete hlavní světové freemailové služby, jako jsou Google, Yahoo! či Hotmail, nechybí ani podpora Exchange ActiveSync. Také pokud máte jiného lokálně známého providera e-mailových služeb, nemusíte se obávat žádných složitých nastavení. Jakmile si aktivujete Facebook a Twitter, ikonky účtů vám opět přibudou do Social Hubu. V telefonu je přednastaven klient Palringo, pro přihlášení k nejpoužívanějšímu ICQ klientovi je třeba zadat číslo a heslo do kolonek pro AIM účet. Pokud aplikaci minimalizujete na pozadí, sama se vás zeptá, zda má zůstat aktivní a tedy připojena k internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kalendář nabídne možnost zobrazení denního nebo měsíčního náhledu, popř. seznamu všech uložených událostí. Den s událostí pak bude mít v kalendáři zobrazen trojúhelník, bohužel widget kalendáře na ploše nijak graficky neoznačuje dny s naplánovanými událostmi, což je celkem škoda. Telefon je připraven i pro vzdálenou synchronizaci, stačí jen vyplnit potřebné údaje. Nové úkoly si můžete zadávat podle priorit a seřazovat podle stavu (splněno/nesplněno), chronologicky nebo podle důležitosti. Poznámky můžete řadit podle priority třeba zvoleným podbarvením. Kalkulačka nabídne na první pohled pouze základní počty, po překlopení na bok se z ní stane vědecká s pokročilými matematickými funkcemi a závorkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Minideník poslouží pro komentování a přidávání údajů k fotkám, které můžete rovnou z aplikace publikovat na Flickr, Facebook, MySpace nebo Photobucket. V nabídce dále nechybí hlasový záznamník (maximální doba jedné nahrávky může být až 12 hodin). Hodiny sdružují informace o aktuálním čase v domovském městě (popř. i v dalších světových metropolích), včetně budíků, stopek nebo časovače. Opakovaných budíků může být nastaveno rovných deset.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hrátky s internetem

Po datové stránce telefon podporuje 3G sítě včetně nadstaveb HSPA i Wi-Fi. Žádný správce připojení nehledejte, pokud je k dispozici WLAN, potečou data právě přes ní, jinak se použije nejvyšší dostupná mobilní architektura (máte-li v nastavení povoleny datové přenosy). Z telefonu se může stát i mobilní hotspot, přes který můžete třeba do notebooku posílat datové pakety. S okolím se lokálně bezdrátově spojíte přes Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro drátový přenos je v krabici připraven microUSB kabel, typ připojení si vyberete až při zapojení kabelu. Režim připojení lze nastavit přímo v nastavení, bohužel u mého testovaného kusu se k velkokapacitnímu režimu dostanu až tehdy, pokud zavítám do hloubi menu, potvrdím tento režim a současně připojím kabel. Pokud to udělám jiným postupem, spojení najede v pomalém synchronizačním módu. Zde bych to odhadoval na nějakou chybnou implementaci, protože volba připojení USB kabelu jakoby „nedrží“ a neukládá se. Vestavěná paměť sloužící k uložení vašich souborů čítá 390 MB. Firmware lze u telefonu upgradovat pouze pomocí PC aplikace Kies, v telefonu sice najdeme položku pro OTA update firmwaru, zatím však nefunguje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V základu najdeme předpřipravený webový prohlížeč Dolfin 2.0 s vykreslovacím jádrem WebKit a zvládne toho poměrně dost. Nechybí RSS čtečka, pinch zoom pro zvětšování a zmenšování stránek, ani surfování ve více oknech najednou. Prohlížeč si navíc poradí i s flashovými animacemi, které se na webu vyskytují stále častěji. Abyste Flash zprovoznili, musíte nejdřív do hloubi nastavení internetu a zde aktivovat zobrazování Flashe. Při scrollování stránek dolů však neustále vyjíždí adresní řádek, což často zbytečně zabírá místo.

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave II, Nejnovější firmware, Potřebný údaj, Neomezený počet, Bok, Právoplatný nástupce, Frajer, Závorka, Vysoký standard, Vybraný kontakt, Atlet, WAV, Komentování, Ostrý přechod, Běžný formát, Dvojnásobný stisk, Samsun, Test, Maximální doba, LBS