Samsung Wave: ne vlna, ale tsunami (megatest)

Nejočekávanější novinka prvního pololetí se začala prodávat. Udrží se Samsung Wave na vlně počátečního nadšení i po našem důkladném testu?

Konektivita a navigace: na všechny možné způsoby

Pro přístup k internetu je Samsung Wave vybaven kompletní datovou konektivitou. Obsahuje Wi-Fi ve verzi 802.11 b/g/n, podporuje rychlé datové přenosy HSDPA a chlubí se dalším mobilním primátem – integrovaným Bluetooth 3.0. Ten ale nemá v praxi až tak velký význam, protože neobsahuje profil pro rychlý přenos dat. I když zázemí verze 3.0 umožňuje přenosy rychlostí až 3 MB/s, mezi dvěma Wavy přenesete třímegabytovou empétrojku za dvacet sekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Protože na OS Bada stále ještě neexistuje dostatek rozšiřujících aplikací, při surfování po internetu v mobilu jste odkázáni na vestavěný prohlížeč Dolfin 2.0 s vykreslovacím jádrem WebKit. Na jiných platformách bych si ho sice dobrovolně nevybral, ale celkově není Dolfin vůbec špatný. Zvládá videa Flash Lite, poradí si se surfováním ve více oknech a obsahuje také RSS čtečku. Před přístupem na internet telefon doporučí nejdříve dostupné sítě Wi-Fi, až pak přijdou na řadu mobilní data. I sám mobil se může stát Wi-Fi hotspotem. V tomto režimu pochopitelně nepoužívá jako zdroj jinou síť Wi-Fi, ale pouze mobilní data, ze kterých síť vytvoří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Vestavěný čip GPS používá například fotoaparát pro geoznačkování snímků, mnohem praktičtější je ale využití k navigaci. Samsung Wave obsahuje předinstalovanou aplikaci Route 66. S ní máte bezplatný přístup k mapovým podkladům, můžete zjistit aktuální polohu a vybrat si trasu jízdy nebo chůze, ale v okamžiku startu hlasové navigace po vás bude chtít program licenci. Samsung bohužel nemá vlastní navigační firmu jako Nokia, a tak se budeme muset do budoucna spolehnout na jeho případnou dohodu s jiným partnerem. V současnosti se na Samsung Apps objevuje bezplatná navigace Ndrive pro Českou republiku, zatím ale není funkční.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung nepodcenil ani možnost synchronizace a zálohy dat do počítače. K tomuto účelu slouží desktopový software Samsung Kies, který si můžete bezplatně stáhnout z webu výrobce. Vedle tradiční zálohy kontaktů a multimediálního obsahu umožňuje také připojení počítače k internetu přes mobil v roli modemu (tzv. tethering), to v případě, že nechcete použít mobil jako Wi-Fi hotspot, ale dáte přednost Bluetooth nebo kabelovému spojení. Při zapojení USB kabelu do microUSB konektoru dává telefon na výběr, v jakém režimu se má připojit. Pokud zvolíte velkokapacitní paměť, připojí se vnitřní paměť mobilu i vložená paměťová karta jako dva externí disky a můžete rovnou kopírovat obsah, bez jakéhokoli softwaru. Při synchronizaci Samsung Kies nejsou z neznámého důvodu dostupné žádné funkce mobilu s výjimkou příchozích hovorů, na displeji svítí pouze obrázek USB konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Jsme naladěni na stejné vlně?

Samsung Wave obsahuje několik přednahraných her, z nichž tou nejpovedenější je určitě Asphalt 5. Tradiční automobilové závody z dílny Gameloftu v provedení 3D dokazují, jak je Wave silný stroj. Grafice nedělají problémy ani náročné animace, spolu s dobrou hratelností, přiměřenou obtížností a atraktivní zvukovou kulisou u hry nějakou dobu vydržíte. Bohužel to je mezi všemi tituly obsaženými v telefonu výjimka. Asphalt 5 je totiž kompilován přímo pro OS Bada, zbylé hry jsou jen v Javě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Právě platforma Bada je tím, co Wave odlišuje od „hloupých“ dotykových mobilů Samsungu. Aby byl potenciál otevřeného systému naplno využit, je třeba mít přístup k dostatečně širokému spektru aplikací. To ale u Bady zatím neplatí, neboť platforma jako taková existuje několik měsíců a vývojáři se s SDK teprve seznamují. Podle toho taky vypadá zatím spíš opuštěný obchod s aplikacemi Samsung Apps. V současné době z něj v Česku můžeme stahovat pouze neplacené aplikace (stejně jako v Android Marketu) a takové programy se počítají zatím jen na desítky. Samsung chce u nás platební systém zavést až v příštím roce, přednost totiž mají lukrativnější evropské trhy. Do té doby asi nemůžeme s žádným zásadním posunem k lepšímu počítat, což je velká škoda.

Dostatek aplikací pro Bada OS je vlastně alfou a omegou úspěchu Samsungu Wave, potažmo všech jeho nástupců na stejné platformě. Po stránce hardwaru ani softwaru totiž není telefonu prakticky co vytknout. S8500 se chlubí skvělou výbavou, obsahuje nejnovější technologie a osloví i svým provedením. Operační systém Bada je sice novorozenec, ale nevykazuje žádné závažnější dětské nemoci. Pokud se Samsungu podaří dostatečně motivovat vývojáře k programování nových aplikací, může se za čas rodina Wave přiblížit úspěchu iPhonu. Právě s novým iPhonem 4 bude Samsung Wave po všech stránkách srovnáván. Proti obdobně vybavenému telefonu od Applu má však jednu zásadní výhodu – stojí zhruba polovinu.

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone 4GB, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Samsung i8910 HD, Samsung Wave, Malý panel, AR-HUD, Jediná cesta, Zahraniční interpret, Červený telefon, Sam, Mega +, Svižná odezva, Upomínka, WAV, Celková hodnota, Vlna, Speciální efekt, Panoramatická fotografie, Vestavěný čip, Intuitivní prostředí, Kosočtverec, Polohový senzor