Samsung X300: poprvé s rádiem (test)

Brzy se na trhu objeví nové černé véčko od Samsungu se dvěma displeji a velmi lákavou cenovkou. Výbavu telefonu výrobce okořenil vestavěným FM rádiem.

Ovládání ala Samsung

Prostředí telefonu i jeho ovládání je klasické samsungovské a dá se na něj rychle zvyknout. Pohotovostní displej pod stavovým řádkem zobrazuje jméno operátora, čas a datum. Barvu písma si můžete vybrat z několika variant a nebo tyto údaje úplně odstranit. Tapeta na pozadí může být i animovaná a zobrazovat analogové nebo digitální hodiny, případně měsíční pohled na kalendář. Spodní řádek pohotovostního displeje je pak vyhrazen popiskám funkcí kontextových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K ovládání slouží pohodlná čtyřsměrná klávesa a pětice funkčních tlačítek 

Levým kontextovým tlačítkem vyvoláte hlavní menu. Několikrát se mi ale stalo, že jsem místo něj omylem zmáčkl střed čtyřsměrné klávesy a telefon se začal připojovat k wapu. Tato věc je poměrně nepraktická a chce si na ni dávat pozor. V menu již pak středové tlačítko s „íčkem“ naštěstí volby potvrzuje.

Hlavní menu je tvořeno maticí devíti ikonek. Ty jsou mírně animované a stejně jako u jiných telefonů této značky působí místy až kýčovitě. Další úrovně menu jsou pak už jen textové. Ovládání ulehčuje skutečnost, že celé menu lze procházet pomocí klávesových zkratek, které jsou napevno přiřazeny jednotlivým funkcím podle jejich polohy v nabídce. Tři z osmnácti funkcí můžete taktéž přiřadit k třem směrům hlavní ovládací klávesy. Směr dolů je napevno přiřazen vstupu do nabídky rádia. Kontextová tlačítka pod displejem jsou bez možnosti změny nastavena na vstup do telefonního seznamu a do hlavního menu. Ještě se ale musím zmínit o tom, že některé položky menu mají zbytečně dlouhý popis. Abyste ho přečetli celý, musíte chvíli počkat než text odroluje.

 
Pohotovostní displej s tapetou a hodinami • hlavní menu

Vzhledem k tomu, že telefon nepodporuje soubory formátu MP3 a nemá ani fotoaparát, je jeho vnitřní paměť poměrně malá. Pro jednotlivé objekty máte k dispozici vždy jen její část. Pro zvuky a obrázky je to 300 kB, pro Java aplikace 256 kB a pro zprávy MMS pak dalších 400 kB.

 Do telefonu se toho moc nevejde

Základem je velký seznam

Do vnitřního telefonního seznamu se vejde až pět set čísel. K jednomu jménu jich přitom můžete uložit neomezeně mnoho a rozlišit, zda jde o číslo domů, na mobil nebo do zaměstnání. Přidat lze i e-mailovou adresu. Do nabídky telefonního seznamu se vstupuje stiskem pravé kontextové klávesy. Pro hledání jmen je nutný ještě jeden stisk. Vyhledávání pak probíhá pomocí více znaků, ale není postupné. Vyžaduje ještě potvrzení. Seznam z telefonu i karty SIM je zobrazen současně. Samsung X300 je triální, podporuje tedy sítě GSM 900/1800/1900 MHz.


Nabídka telefonního seznamu • výběr typu čísla • vyhledávání jména • detail kontaktu 

Jednotlivé položky si můžete roztřídit až do deseti skupin volajících a k nim přiřadit speciální vyzváněcí melodii, obrázek i jinou melodii pro SMS. Filtrování hovorů jsem ovšem hledal marně. Při hovoru je hlasitost sluchátka i jeho kvalita na dostatečné úrovni. Telefon nabízí také hlasité handsfree. Přijímat i ukončovat hovory je samozřejmě možné i pouhým otevřením nebo zavřením véčka. Vyzvánění zajistí typické samsungovské melodie, kterých je v telefonu pětadvacet a které umí hrát až čtyřiceti hlasy, nebo jakýkoliv soubor ve formátu MID.

 
Výpisy hovorů • skupiny volajících

MMS se nezalekne

Samsung X300 zvládá jak klasické textové zprávy, tak i multimediální zprávy MMS. Při vstupu do nabídky zpráv si musíte vybrat, s kterým z těchto dvou druhů chcete dál pracovat. Pro psaní i čtení zpráv máte k dispozici sedm řádků. V průběhu psaní je počet znaků odpočítáván od čísla 918, tzn.jedna zpráva může být rozdělena až do šesti částí. Na počet částí jste pak při psaní upozorněni. Do paměti se vejde až dvě stovky textovek. Slovník T9 nabízí slova bez háčků a čárek. Pokud ho ale neradi používáte, musíte ho před každým psaním vypnout.


Nabídka zpráv

V editoru zpráv je ikstřístovka dostatečně rychlá a nebude vás nijak brzdit. Na klávesnici si taktéž příliš zvykat nemusíte. Při zavření telefonu o rozepsanou zprávu bez milosti přijdete. Upozornění na zprávu lze vybrat z deseti předpřipravených zvuků. Vlastní zvuk pro SMS telefon nastavit nedokáže. Dokud si přijatou zprávu nepřečtete, může vás na ni ikstřístovka každé dvě minuty upozorňovat.


Píšeme textovou zprávu • editor MMS

Editor multimediálních zpráv je přehledný. Vložené objekty při tvorbě zprávy vidíte v náhledech. Vkládat lze obrázky, zvuky, text nebo nahrávky z vestavěného diktafonu. Maximální velikost odesílané MMS zprávy je 50 kB. E-mailový klient v telefonu chybí.


Ve třetí kapitole se podíváme do kalendáře a na další nástroje pro organizaci času. Vyzkoušíme vestavěné rádio a hry. Nezapomeneme ani na závěrečné hodnocení.

Témata článku: Samsung, , Samsung X300, Test, Samsun, Pop, Sam, Vybavená novinka