Samsung X460: asijský svůdník (test)

Samsung X460 bude určitě úspěšný předvánoční hit. Je zajímavý zejména stylovým vzhledem, který nekazí vyčnívající anténa. Jeho funkční výbava vás však zřejmě ničím nepřekvapí.
Kapitoly článku

Malý klenot

Svými rozměry a čistým designem je novinka jako stvořená do dámské kabelky. Po delším užívání telefonu ale musím uznat, že si zaslouží mnohem více pozornosti. Díky konstrukci a zdařilému designu se může rovnat i vyspělejším stylovým telefonům.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Co se týče zpracování telefonů z východu nasazuji vždy osobně trochu vyšší laťku. Přesto ale musím pochválit preciznost a kvalitu konstrukce. Jedinou drobnou vadou je nepatrná vůle v kloubu, která dovoluje horní části telefonu malý pohyb do stran.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X460 na oficiálních fotografiích

Přístroj mám k dispozici ve stříbrné barvě, která je u Samsungů obvyklá. Pokud se vám ale zdá stříbrná barva okoukaná, můžete si vybrat z dalších tří barevných variant. Telefon by se měl prodávat také v provedení Cloud Silver, Schadow Silver a Ice Green. Kromě lesklé stříbrné barvy je na testovaném mobilu vidět i matný kov, a to na designovém doplňku ve tvaru vejce na přední straně. Ten telefon opticky ještě více zaobluje. V jeho centru najdete logo výrobce a vnější displej se zrcadlovým rámečkem. Po anténě není nikde ani stopa – přístroj je prostě doslova okouzlující.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung má velmi vybraný vkus, elegance čiší z každé křivky

Takový hladký oblázek

Tělo Samsungu je vyrobeno z plastu, ale je natolik kvalitně zpracován, že působí spíše jako kov. Díky chybějící anténě má mobil velmi příjemné rozměry 84,5 × 42,5 × 22,8 mm a především hmotnost 75 gramů. Přístroj vypadá jako dokonale opracovaný oblázek – až na ohraničení kloubu nenajdete na jeho těle jedinou ostrou hranu. Vnější monochromatický displej pracuje v rozlišení 96 × 64 bodů a je jasně bíle podsvícen. Volba podsvícení se v tomto případě opravdu povedla, telefon díky tomu působí téměř chladivým dojmem. Takový šperk se samozřejmě nemůže schovávat v kapse. Na to výrobce myslel a umístil dozadu do horní části otvor pro uchycení poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý a lehoučký... Je lepší si ho přivázat, ať ho neztratíte

Baterie je součástí zadního krytu, na němž najdete také plastické logo výrobce a odkaz na stránky Samsungu. Na pravé straně telefonu je konektor pro připojení externí antény, který je chráněn drobnou gumovou krytkou v barvě přístroje. Ta není k telefonu nijak připevněna a podobně je na tom i krytka systémového konektoru na spodní straně. Nejvíc jsem byl ale překvapen kvalitou krytu konektoru pro připojení handsfree sady, který najdete na levé straně. Je vyroben z tvrdé gumy, ale vypadá jako kovový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor handsfree • zadní strana je tvořena blokem baterie

Myslí na všechno

Otevření telefonu je velmi jednoduché a pohodlné díky tvarování ve spodní části. Pokud ale máte větší ruce, budete mít možná s manipulací trochu potíže. Uvnitř telefonu nejdete velký barevný displej, jehož technologie je mi záhadou. V oficiálních materiálech výrobce uvádí, že se jedná o typ UFB-STN, což by znamenalo pasivní displej. Ale displej kvalitou a vlastnostmi odpovídá spíše aktivní technologii TFT, která je v souvislosti s tímto modelem zmiňována také. Displej zobrazí 65 tisíc barev a má rozlišení 128 × 160 bodů. Nad displejem je mřížka hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej je mimořádně kvalitní, i když je oficiálně pouze pasivní


Vnější displej je pouze černobílý, všechny potřebné informace však poskytne

Klávesnice je u modelu X460 poněkud netradiční. Jednotlivé alfanumerické klávesy totiž nejsou klasicky v řadách vedle sebe, ale dvě krajní klávesy jsou vždy spojeny tenkým proužkem. Tak vzniká mezi řadami prostor, do kterého jsou umístěny prostřední klávesy. Po designové stránce nelze klávesnici nic vytknout, působí velmi hezky. Podíváme-li se ale na toto řešení z pohledu ergonomie, je to trochu horší. Prostřední klávesy jsou umístěny o něco níže než krajní, takže může docházet k překlepům. Na druhou stranu jsou ale jednotlivé klávesy dostatečně velké a psaní na nich je po chvilce cviku bezproblémové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je pohodlná, tlačítka prostředního sloupce jsou však posunuta níže

Na klávesnici dále najdete obvyklá tlačítka pro ovládání hovoru, dvě softwarové klávesy, korekční klávesu C a kurzorový kříž, se kterým s velmi dobře pracuje. Uprostřed kříže je modrá klávesa, která opět neslouží k potvrzování voleb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládací část klávesnice • ani ve tmě se neztratíte

Ikony nezná

Samsung X460 používá ještě starou klasickou nabídku, na kterou jsme zvyklí z prvních modelů tohoto výrobce. Po vstupu do nabídky pomocí levé softwarové klávesy se ocitnete v nabídce zpráv, svislým směrem vybíráte dílčí volby. Pro pohyb v hlavní nabídce vám poslouží směry horizontální, případně lze použít klávesové zkratky, které zrychlí přístup k nejpoužívanějším funkcím. Hlavní nabídka je doprovázena jednoduchými animacemi, hlouběji zapuštěné menu je již pouze textové. K potvrzování voleb slouží levá kontextová klávesa, k návratu o úroveň výš ve většině případů pravá, případně korekční tlačítko. Chcete-li se rychle vrátit do pohotovostního stavu, stáčí stisknout klávesu s červeným sluchátkem.

 

Celá nabídka telefonu pěkně pohromadě

Kurzorový kříž má napevno přiřazené funkce ke všem směrům. Z pohotovostního stavu se jednoduše dostanete do kalendáře (nahoru), do nabídky Javy (dolů), směr vpravo slouží ke vstupu do nastavení zvuků a směrem vlevo můžete začít hned psát zprávu SMS. Prostřední tlačítko slouží jen pro připojení k internetu. Sluší se zmínit i funkci klávesy s křížkem, která při dlouhém stisku zapne či vypne tichý režim. Dlouhým stiskem lze také vyvolat editor pro pořizování upomínek – tato volba se ukrývá pod korekční klávesou.


V druhé kapitole se podíváme na funkce telefonování, práci se zprávami a ostatní funkční nabídku.

Témata článku: Samsung, , Samsung X460, Matný kov, Pohodlná práce, Test, Svislý směr, Sam, Samsun