Samsung X670: stříbrná éra pokračuje (test)

Další stříbrné véčko je tu. Samsung na náš trh uvádí model X670, který navazuje na řadu stříbrných véček s typickým asijským vzhledem, které si jsou občas podobné jako vejce vejci. Tento telefon se ale od ostatních odlišuje hranatějšími tvary, stereofonním rádiem a podporou Bluetooth.

Organizace času je na úrovni

Organizace času je v telefonu dobře zpracována. Kromě kalendáře telefon nabídne i úkolovník, budík, kalkulačku, aplikaci pro světový čas, stopky, minutku, diktafon a převaděč měn i jednotek. Chybí jen textové poznámky.

Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled, týden může začínat pondělím nebo nedělí. Vkládat můžete událost, výročí a úkoly. Přiřadit k nim lze předmět, popis, místo konání, čas zahájení a ukončení, upozornění s libovolným předstihem a denní, týdenní nebo měsíční opakování až do zvoleného data. Úkolovník je zakomponován přímo v kalendáři, seznam úkolů je ale možné zobrazit i samostatně. Po splnění je odškrtnete. Kapacita kalendáře je sdílená pro všechny typy záznamů a činí 400 položek.


Kalendář v měsíčním náhledu • denní přehled

Budíky jsou v telefonu celkem tři. Mohou budit jakoukoliv melodií nebo souborem MP3 a to i při vypnutém telefonu. Buď jen jednou nebo v určené dny v týdnu. Vestavěný diktafon umožňuje vytvářet nahrávky o maximální délce jedné hodiny. Ty můžou být použity i jako vyzváněcí melodie. Kalkulačka je dobře ovladatelná a dává pozor na prioritu matematických operací.

Rádio je hlavní inovací

Samsung X670 obsahuje i jednoduchý MP3 přehrávač, stejný jako u lépe vybaveného modelu X700. Vzhledem k malé vnitřní paměti a absenci slotu pro paměťové karty je ale jeho praktické využití nulové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu rovnou dostanete i poměrně kvalitní sluchátka

Hlavním lákadlem při chvílích nudy tak zůstává vestavěné FM rádio, které umožňuje uložit a pojmenovat až třicet stanic. Poslechnete si jej ale jen při připojených sluchátkách, která slouží jako anténa. Hrát může i přes hlasitý reproduktor. Přiložená sluchátka jsou v bílé barvě a kvalita jejich reprodukce je pro občasný poslech více než dostatečná.

 
Rádio • přehrávač MP3 souborů

Pro příznivce her jsou v telefonu připraveny tři Java hry. Jde o lítání se stíhačkou, zahraňování princezny a kopání fotbalových volných přímých kopů. Díky podpoře Javy ve verzi 2.0 je doinstalování dalších her hračkou. Java soubor přijatý přes Bluetooth ale telefon neotevře.


Ukázka z připravených her

Na data jen s GPRS

Pro datová spojení s mobilní sítí využijete zejména technologii GPRS třídy 10. Kromě ní telefon nabízí i data přes vytáčené spojení CSD.

X670 obsahuje i wapový prohlížeč, který se spouští buď stiskem středu navigační klávesy na pohotovostním displeji nebo výběrem příslušné položky v hlavní nabídce. Kromě domovské stránky si zde můžete do záložek uložit i dalších patnáct oblíbených adres.

S počítačem a ostatními mobilními telefony lze Samsung jednoduše spojit díky technologii Bluetooth.

Neurazí, nenadchne

Samsung X670 je dalším zástupcem v předlouhém rodu jihokorejských stříbrných telefonů. I když designem i funkční výbavou příliš neosloví, myslím si, že se jedná o solidní telefon určený pro běžné uživatele a to zejména pro ženy. Ti by na něm měli ocenit především kvalitní konstrukční zpracování, slušné displeje, velký telefonní seznam, podporu Bluetooth a stereofonní FM rádio. Hlavně podpora Bluetooth je velkou výhodou, díky ní lze fotografie z telefonu jednoduše přenést do počítače. Nevýhody X670 jsou spíše drobnosti a při běžném užívání by majiteli neměli nijak zvlášť vadit.

Samsung X670 to ale nebude mít na trhu nijak lehké, zdatné konkurence má dostatek. Lze sem zařadit především nové véčko Nokia 6103, ale i telefony z vlastní stáje, např. přímého předchůdce X660, který se dnes prodává za poměrně lákavou cenu. Právě cena bude rozhodovat o tom, jak bude novinka úspěšná. Podle odhadů by měla činit přibližně 5 500 Kč.


V poslední kapitole naleznete rozsáhlou fotogalerii. Jsou zde všechny snímky z textu, ale i fotografie, které jste dosud neviděli.

Témata článku: Samsung, , Nokia 6103, Samsung X670, Černobílá fotografie, Černobílý obrázek, Samsun, Éra, Stříbrná, Test, Rozměrná klávesnice, Rozepsaná zpráva, Str, Sam, Solidní telefon