Samsung X680: do třetice všeho dobrého (test)

X680 je dalším z řady levných véčkových telefonů společnosti Samsung. Odlišuje se však v mnohém. Designové zpracování obsahuje více hranatějších linií, do telefonního seznamu se vejde rovných tisíc položek a díky EDGE a Bluetooth je šikovným pomocníkem i v oblasti datových přenosů.

Po stříbrné dokola

Jak X660, tak X670 se mohly pyšnit kvalitní klávesnicí a u bratrské X680 tomu není jinak. Tlačítka jsou rozdělena na horní funkční a spodní numerickou část. Dominantním prvkem je bezesporu kruhová čtyřsměrná klávesa odlišující se nejen barvou, ale také materiálem. Všechna tlačítka, ať už s umístěním bez mezer (funkční) nebo s mezerami (numerická) jsou zkosená a i po hmatu vcelku dobře rozeznatelná. Stisk tlačítek je pevný a doprovázený slyšitelným cvaknutím, chcete-li i melodickou odezvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výstupky jsou patrné • numerická část • funkční část • podsvětlení

Střed čtyřsměrné klávesy potvrzuje volbu, z pohotovostního displeje pak telefon připojí na internet. Jste-li zvyklí otevírat menu právě středovou klávesou, bude vás možná toto nastavení za začátku stát pár korun připojení na wap. Podsvětlení kláves je velice kvalitní, drobné chyby v osvětlení, kterou bych však přikládal spíše skutečnosti, že jde o prototyp, jsem si všimnul jen pod klávesou s číslem 8.

Pestrobarevné jak má být

Jako standardní je na pohotovostním displeji zobrazena tmavší tapeta s červenými květinami, která v kombinaci s černým okolím působí velice stylově. Trochu mi tento barevný motiv připomíná stylové sladění čokoládového LG KG800. Do hlavního menu se dostanete stiskem levé funkční klávesy pod displejem, pravé funkční klávese je napevno přiřazeno spuštění telefonního seznamu. Naopak směrům kruhové klávesy je možné přiřadit až osmnáct různých akcí podle vlastního uvážení.

Hlavní menu je vyvedeno v matici 3 × 3 animovaných ikon, další submenu už jsou tvořena jen seznamem položek. Jak v nejvyšší, tak v nižších úrovních lze využít numerický kláves pro rychlejší výběr zvolených položek. Neholdujete-li standardní modré kombinaci barev, můžete si v nastavení vybrat až tři další motivy.

    
Pohotovostní displej • hlavní menu • další styly menu

Nejen kolega Jan Horalík si v recenzi Samsungu X670 stěžoval na místy velmi nekvalitní počeštění prostředí telefonu. Na dalších modelech už musela společnost zapracovat, protože na X680 jsem si kromě místy trochu nejasných položek nevšimnul žádné výraznější chyby. Snad jen některé skrytější nabídky nebo složky zpráv „Odeslané“ a „Odesláno“ jsou trochu zmatečné.

Na kontakty místa dost

Adresář je tvořen seznamem kontaktů s telefonním číslem a ikonou signalizující paměť, v níž je záznam umístěn. Přímo do telefonu je možné uložit až tisíc položek, ke každé z nich až jedenáct detailů včetně fotografie nebo konkrétní vyzváněcí melodie. Ve výpisu adresáře jsou zobrazeny jak záznamy uložené v telefonu, tak položky na kartě SIM. Vyhledávání probíhá postupným zadáváním znaků žádaného jména.

 
Menu kontaktů • přidávání nové položky • detailní výpis • stav pamětí

Hlas ve sluchátku je slyšet dobře, takže vyšší úrovně nastavení hlasitosti využijete opravdu jen v hlučnějším prostředí. Docela kvalitně je zpracován i hlasitý odposlech hovoru. Samsung X680 podporuje i konferenční hovory, při spojování ale hledejte položku „Připojit“ – slůvko „konference“ byste v tomto případě nenašli. Vyzváněcí melodie mohou mít až čtyřicet hlasů, nechybí ani podpora pro hudební tóny ve formátu MP3. Už u nižších modelů Samsung bohužel zapomněl na vyzváněcí profily. Přidržením křížku se tak můžete přepnout jen do tichého režimu. Nastavení nabízí dvě možnosti – tichý režim s vibracemi nebo bez nich.

Bez e-mailu

I když X680 obsahuje EDGE a dalo by se říci, že je proto zaměřen více na data, e-mailový klient výbava postrádá. V menu jsou odkazy jen do editoru zpráv textových a multimediálních. Pro čtení i psaní je k dispozici šest řádků, u zpráv multimediálních sedm. Font lze v editoru zmenšit, mezery mezi řádky ale zůstanou stejné a šest linek zachováno. Při psaní vypomůže slovník T9, který dokáže automaticky preferovat slova podle četnosti jejich využívání. Slova jsou už při psaní tvořena bez diakritiky a zkracování zpráv se tak netřeba vát.

Editor zpráv je dostatečně rychlý a ani při psaní s T9 nebrzdí uživatele zbytečnými prodlevami. Při odesílání si můžete vybrat, zda se má zpráva ukládat nebo ne. Jako výchozí možnost je zvoleno právě ukládání do složky „Odesláno“. Na příchozí zprávu vás upozorní jedna z deseti připravených melodií, svoje vlastní použít nemůžete. Nastavení melodií pro SMS a MMS jsou na sobě nezávislé. Pokud se bojíte, že žádný ze zvuků neuslyšíte, dokáže telefon na nepřečtenou položku upozorňovat opakovaně každé dvě minuty.


Menu zpráv • editor SMS • možnosti práce se zprávou • informace o paměti

Zajímavou funkcí je blokování příchozích zpráv až od dvaceti různých telefonních čísel. Textovky nebo MMSky uložené v telefonu lze také označit jako chráněné, aby byly při hromadném promazání zaplněných složek vynechány. Do paměti telefonu se vejde až 200 zpráv, každá z nich může mít maximálně 12 částí. Zprávy uložené na kartě SIM a zprávy v telefonu jsou od sebe odlišeny grafickou ikonou. Zavřením telefonu během psaní je rozpracovaný text uložen do složky „Koncepty“.

Editor multimediálních zpráv je intuitivní a práce s ním je docela jednoduchá. Na základním displeji zobrazuje použité a dostupné položky včetně velikosti výsledné MMS. Jak vaše multimediální zpráva vypadá si prohlédnete díky funkci „Náhled“. Maximální velikost jedné položky je 300 kB, celková paměť pro MMS v telefonu pak 3 MB. Multimediální zprávy jsou řazeny do stejné složky jako textovky, odlišeny jsou jen ikonou.


Další kapitola se bude mimo závěru věnovat fotoaparátu a organizačním a datovým funkcím

Témata článku: Samsung, , LG KG800 Chocolate, Samsung X660, Samsung X670, Samsung X680, Denní interval, Kontrast černé, Paměťová kapacita, Černé okolí, Výchozí možnost, Samsun, Vysokorychlostní data, Třetice, Test, Sam, Patrná mezera, Telefon a Zpráva, Okoukaný design, Inovativní design, Základní displej