Samsung X700: když sako nosí opravdu schopní (test)

Po delší době Samsung klasické konstrukce. A ne ledajaký. Jde o model X700, který se svou výbavou může směle poměřovat s nejlepšími telefony konkurence. Mimo jiné totiž obsahuje 1,3megapixelový fotoaparát, EDGE, slot pro paměťové karty microSD a stereofonní reproduktory.

Organizace času téměř bez chybičky

Pro organizovaní času nabídne X700 kalendář, úkolovník, budíky, diktafon, kalkulačku, převodník měn a jednotek, stopky, minutku a aplikaci pro světový čas. Textové poznámky bohužel chybí.

 
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Kalendář je pěkně zpracován. Jak je u dražších Samsungů obvyklé, týden začíná klasicky pondělím. Kromě měsíčního umí kalendář i týdenní a denní pohled. Vkládat lze výročí, úkoly a události. Přiřadit k nim můžete předmět, popis, místo konání, čas zahájení a ukončení, upozornění s libovolným předstihem a denní, týdenní nebo měsíční opakování až do zvoleného data.

  
K dispozici jsou čtyři typy událostí • aplikace pro světový čas

Úkolovník je zakomponován přímo v kalendáři, seznam úkolů je ale možné zobrazit i samostatně. Odškrtnutí po jejich splnění považuji za samozřejmost. Kapacita kalendáře je sdílená pro všechny typy záznamů a činí 400 položek.

 
Budíky jsou v telefonu tři a lze jim nastavit opakování • převodník si poradí téměř s čímkoliv

Budíky jsou v telefonu celkem tři. Dva normální a jeden určený speciálně pro ranní buzení. Jeho specialitou je odložení buzení o pět minut. Budíky můžou zvonit jakoukoliv melodií nebo souborem MP3 a to i při vypnutém telefonu. Buď jen jednou nebo v určené dny v týdnu. Vestavěný diktafon umožňuje vytvářet nahrávky o maximální délce jedné hodiny. Ty se dají použít i jako vyzváněcí melodie. Kalkulačka je přehledná a dává pozor na prioritu matematických operací.

   
Diktafon • odpočítávání času • stopky • kalkulačka

Nudit se nebudete

Hlavním lákadlem pro zkrácení dlouhých chvil jistě bude MP3 přehrávač. Na něm si ale Samsung mohl dát více záležet. Je totiž velmi jednoduchý. Na rozdíl od vestavěného rádia neumí hrát na pozadí. Absence ekvalizéru nebo jiných funkcí pro úpravu zvuku taktéž zamrzí. Díky dvojici reproduktorů tak hlavní výhodou zůstává kvalitní hlasitá stereofonní reprodukce a podpora Bluetooth stereo přenosu.

  
MP3 přehrávač umí dvě vizualizace • seznam skladeb

Přehrávač nabízí možnost náhodného výběru a opakování jedné nebo všech skladeb. Písničky musíte ručně přidat do seznamu. Telefon je sám nevyhledá. Seznam skladeb je k dispozici jen jeden, takže o tvorbě více playlistů nemůže být ani řeč. Při přehrávání zabírá asi polovinu displeje jedna ze dvou vizualizací, které ale bohužel fungují jen u souborů ve formátu MP3.

 
Nabídka a nastavení přehrávače • detaily skladby

K telefonu dostanete v balení rovnou i černá sluchátka, tzv. „pecky“. Kvalitou reprodukce sice neoslní, ale pro občasný poslech postačí. Díky mikrofonu a tlačítku pro zvednutí hovoru dobře poslouží i jako handsfree. X700 nemá klasický 3,5mm jack, na připojení vlastních sluchátek proto zapomeňte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu dostanete poměrně kvalitní sluchátka 

Pokud vás uložené písničky omrzí, přijde na řadu vestavěné rádio. To umí hrát na pozadí i do hlasitých reproduktorů. Musí být ale připojeny sluchátka, která slouží jako anténa. Hlavní displej rádia obsahuje seznam uložených stanic, těch může být až třicet a lze je nalézt a uložit automaticky. Pojmenovat si je již musíte ručně. Citlivost rádia je i v městské zástavbě dostatečná.


Seznam uložených stanic • nabídka rádia

Od výrobce jsou v telefonu připraveny tři Java hry. Jedná se o klasickou plošinovku, provádění volných přímých kopů ve fotbale a lítání se stíhačkou a střílení po nepřátelích. Díky podpoře Javy ve verzi 2.0 můžete další hry doinstalovat. Java soubor přijatý přes Bluetooth ale telefon neotevře.


Ukázka vestavěných Java her

S EDGE v zádech

Datové přenosy zajistí EGDE třídy 10. V místech, které ještě nejsou touto technologií pokryty, si budete muset vystačit s pomalejším GPRS o stejné třídě. Pro spojení na kratší vzdálenosti dobře poslouží Bluetooth. Infračervený port telefon nemá.

EDGE využijete zejména pro připojení k wapu. Vestavěný wapový prohlížeč se spouští volbou z hlavní nabídky nebo stiskem středu navigační klávesy, kdy telefon začne okamžitě načítat domovskou stránku. V nabídce prohlížeče lze přímo přejít na zadanou adresu nebo vybrat jednu z patnácti záložek. X700 lze samozřejmě využít i jako modem. S počítačem jej spojíte pomocí datového kabelu nebo Bluetooth.

 
Wapový prohlížeč • zadávání adresy

Díky programu Samsung PC Studio 3 je možné kontakty a záznamy v kalendáři jednoduše synchronizovat s Outlookem, připojovat se přes telefon k internetu nebo posílat multimediální a textové zprávy. Pro podrobnější popis tohoto softwaru doporučuji recenzi Samsungu D800.

Může mít úspěch

Samsung X700 je povedený telefon s velmi dobrou výbavou, která nebude dostačovat jen opravdu zarytým technoidům. Mezi jeho hlavní přednosti rozhodně patří povedený konzervativní vzhled, rozměrný a kvalitní displej, EDGE třídy 10, 1,3megapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty microSD. Výrobce bohužel některé funkce nedotáhl zcela do konce. Je tak škoda, že X700 nemá vyzváněcí profily, MP3 přehrávač je velmi jednoduchý, megapixelové fotografie nelze odeslat e-mailem, fotoaparát nemá diodový blesk apod. Novým uživatelům může dělat problémy i stísněná klávesnice.

Samsung X700 se na trhu zařadí mezi zaběhnuté telefony konkurence jako je například Nokia 6230i, Sony Ericsson K750i, Siemens S75 a CX75. Bude tak hodně záležet na ceně, kterou výrobce na svou novinku nasadí. Pokud bude začínat okolo sedmi tisíc korun, mohl by mít Samsung X700 úspěch.


V poslední kapitole naleznete rozsáhlou fotogalerii. Jsou zde všechny snímky z textu, ale i fotografie, které jste dosud neviděli

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230i, Samsung X700, Siemens S75, Sony Ericsson K750i, Vzdálený objekt, Displej Edge, Sam, Nejoblíbenější funkce, Motorola Egde +, Samsun, Nos, Test, Sako