Samsung X830: malý velký hráč (test)

Kontroverzní Samsung X830 vás nenechá klidnými. Na jednu stranu MP3 přehrávač s 1 GB vestavěné paměti a možností připojení vlastních sluchátek, na stranu druhou mobilní telefon zvládající Bluetooth nebo EDGE. I netradiční zpracování vzbudí pozornost - některé pobaví, jiné vyloženě nadchne. Video!

Hraje jako drak

Pomalu se dostáváme k vrcholu dnešní recenze – hudebnímu přehrávači. Hlavní devizou Samsungu X830 je jeho paměť. Bez jakýchkoliv médií totiž disponuje 1 GB vnitřní paměti, což je dnes už výkon hodný MP3 playeru střední třídy. Možnost rozšíření pomocí paměťových karet ale bohužel chybí.

 
Ke spuštění přehrávače je třeba zavřít kryt • seznam skladeb

Hudební přehrávač se aktivuje buď odkazem z menu Aplikace nebo přidržením potvrzovací klávesy umístěné uprostřed rotačního prstence. Při spuštění musí být z nepochopitelných důvodů kryt uzavřen. Následně ale můžete s telefonem pracovat, jakoby se nic nedělo a nechat hudbu přehrávat na pozadí. Jen pozor na multimediální funkce jako je fotografování – bez deaktivace přehrávače spustit nepůjdou.

  
Přehrávání • možnosti přehrávače

Prostředí přehrávače není standardní. V centru všeho dění stojí obrázek znázorňující rotační klávesu s vyznačenými možnostmi ovládání. Směrem doprava a doleva se pohybujete mezi skladbami, klávesy nahoru a dolů umožňují pracovat s kontextovým menu. V samotném menu se pohybujete pomocí rotačního prstence, přičemž potvrzení volby provedete středovým tlačítkem. Tlačítka na bočních stranách jsou určena ke korekci hlasitosti, přidržením stříbrného prvku s popiskem HOLD zamknete přehrávač před nechtěným stiskem některé klávesy.

 
Regulace hlasitosti • nastavení

Kromě práce s bezdrátovými sluchátky a možnosti nastavení právě hrané skladby jako vyzváněcí melodie obsahuje telefon tzv. seznamy skladeb. Zde jsou skladby řazeny buď automaticky nebo manuálně do několika složek podle jejich charakteru, četnosti použití apod. Nastavení přehrávače obsahuje volby pro opakování, náhodný přesun mezi skladbami, zeslabení do ztracena, 3D zvuk a také výběr z devíti přednastavených sestavení ekvalizéru.

Hudba přesně podle vašeho gusta

Sluchátka přikládaná v balení jsou rozdělena na dvě části. Od telefonu vede kabel s upevňujícím klipem, mikrofonem a zdířkou pro konektor typu jack. Na mikrofonu je umístěno tlačítko pro ovládání hovoru. Netelefonujete-li, pak první přidržení otevře seznam naposledy volaných čísel, druhé vytočí aktuálně vybranou položku.

Druhou navazující částí jsou klasická sluchátka. Kvalita dodávané sady je opravdu mizerná a hodí se maximálně na telefonování. Připojením vlastních sluchátek ale můžete dosáhnout vynikajících výsledků, protože zvukový výstup hudebních funkcí je opravdu kvalitní. Při srovnání s MP3 přehrávačem YP-U2 stejné značky jsem si všimnul jen minimálních rozdílů odbouratelných pomocí nastavení ekvalizéru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka dodávaná spolu s telefonem v balení kvalitou zrovna neoplývají

Nejrychlejším způsobem, jak do telefonu dostat hudební soubory, je kopírování přes datový kabel. Využít můžete buď režimu PC Studio pro komunikaci se stejnojmenným softwarem nebo tzv. režimu MTP, Mass Storage mezi možnostmi chybí. Režim MTP (Media Transfer Protocol) umožňuje rychlý přenos multimediálních souborů ze zařízení založených na operačním systému Windows. V praxi jde tedy např. o to, že můžete hudbu do telefonu kopírovat přímo z prostředí hudebního přehrávače Windows Media Player. Více o protokolu MTP na anglické verzi Wikipedie.

S Windows Media Playerem 9 se mi MTP zprovoznit nepodařilo. Přehrávač se sice tvářil bezproblémově, ale kopírování probíhalo jen „imaginárně“. Ve výsledku jsem v telefonu nenašel ani jeden z vybraných souborů. Wikipedia mluví o tom, že k MTP je potřeba minimálně Windows Media Player 10. Trochu mi pak ale nejde do hlavy, proč mi nižší verze přehrávače nenahlásí chybu a tváří se, jakoby se nic nedělo.

Malý, ale výkonný kalendář

Nástroje pro organizaci času najdete seřazené v menu Aplikace. Hned pod hudebním přehrávačem je Kalendář. I na malém displeji je velice použitelný a na první pohled nabízí přehledný souhrn informací o úkolech a upomínkách. Základní měsíční zobrazení lze nahradit týdenním nebo denním přehledem. Záznamy jsou tří typů – Plán, Výročí, Úkol – přičemž kapacita kalendáře je sto záznamů od každého z nich. Velice užitečným nástrojem je zobrazení zmeškaných událostí nabízející přehled toho, co jste propásli a měli byste ještě splnit.

 
Menu Aplikace • kalendář • světový čas • budík

O Záznamníku jsme se dnes již zmiňovali. Je použitelný jak pro hovory, tak pro klasické hlasové poznámky. Pod položkou Svět Java jsou připraveny dvě hry. Kvůli netradičnímu rozestavení klávesnice si ale budete na jejich ovládání muset chvíli zvykat. Samsungy běžně nabízejí tři budíky s možností nastavení periodicity buzení a výběrem vlastní melodie pro zpříjemnění ranního vstávání.

 
Záznamník • kalkulačka • převodník • stopky

Organizační funkce jsou v telefonu zastoupeny opravdu bohatě. Kromě výše zmiňovaných využijete i služeb aplikací Světový čas, Kalkulačka, Převodník, Časovač, Stopky, Správa klíčů a Poznámka. Jen podotknu, že kalkulačka, i přes svůj jednoduchý vzhled, dokáže rozlišovat preference početních operací a pracovat se závorkami. Maximální délka jedné textové poznámky je sto znaků.

Šikovná synchronizace

Data jsou zastoupena především technologiemi GPRS a EDGE třídy 10. Pro lokální komunikaci s jiným telefonem nebo počítačem lze využít bezdrátového Bluetooth, ve druhém případě pak také dodávaného datového USB kabelu. Wapový prohlížeč je opět naprosto zásadní a nehledejte v něm žádné složitosti. Obsahuje historii navštívených stránek, seznam oblíbených odkazů a možnosti přecházení mezi adresami. Velkým omezením je zde velikost displeje, která je při zobrazování webů podstatným faktorem.

Vynikajícím doplňkem pro pohodlnější správu je desktopová aplikace Samsung PC Studio. Přes PC Studio si myší upravíte potřebné kontakty, odešlete pohodlně textovou zprávu, zkopírujete soubory z a do telefonu, nastavíte připojení k internetu, poskládáte multimediální zprávu, přehrajete mediální soubory nebo sesynchronizujete telefon s adresářem a kontakty ve vašem Outlooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stahování dat z telefonu • správa adresáře • organizér • přehled datových profilů

Synchronizace s Outlookem probíhá jednoduše, bez zbytečných nastavování a, až na úkoly, jejichž zobrazení není v kalendáři telefonu úplně nejšťastnější, naprosto přesně. Kromě smartphonů s Windows a mobilních Nokií takto povedenou aplikaci pro správu telefonu pomocí počítače asi nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizace a možnosti nastavení (program si moc neporadil s nastavením většího písma ve Windows)

Další podrobnosti o obsluženém softwaru najdete v recenzi Samsungu D800.

Důležitá je cena

Rozpor zůstává i nakonec. Má své chyby, i své plusy. Jako luxusní pracovní model Samsung X830 rozhodně neobstojí. Zde jde o čistě stylovou záležitost pro mladé a všechny, kteří milují kvalitní hudbu, neopovrhnou trochou extravagance a nemají hluboko do kapsy. Zahajovací cena ještě nebyla stanovena, v zahraničí je ale telefon obchodován na hranici 500 EUR, tedy něco přes čtrnáct tisíc korun. To je horizont, na kterém se dnes pohybují spíše smartphony, které jsou funkčně minimálně o třídu výše. Telefon by se měl na našem trhu objevit ještě před Vánocemi.

Před koupí dobře rozmýšlejte, zda chcete čistě jen telefon, MP3 přehrávač nebo jejich kombinaci. První dvě varianty můžete sehnat samostatně mnohem levněji, požadujete-li solidní kombinaci obou, pak se Samsungem X830 nesáhnete vedle.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete videa, snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Samsung, , Samsung X830, Desktopová aplikace, Souhrn informací, Nejrychlejší způsob, Samsun, Test, Hráč, Jednoduchý vzhled, Velký hráč, Snímaná scéna, Velký, Sam, Závorka