Samsung Youm: blízká budoucnost je zahnutá

Samsung se pochlubil zahnutými displeji. Říkají jim Youm, umožní převrat v konstrukci mobilů i úplně nové uživatelské prostředí.

Samsung na veletrhu CES prezentoval svůj pokrok v oblasti displejů pro mobilní zařízení. Největší plány má korejský gigant s technologií OLED a jejími deriváty. Seznamte se s technologií blízké budoucnosti - ohebnými displeji, které Samsung marketingově označuje jako Youm Flexible.

Ohebné displeje

OLED (Organic Light-Emitting Diode) displeje využívají technologii elektroluminiscenčních diod. Nabízejí syté barvy, realistickou černou barvu (černá = vypnutý pixel) a mají i skvělé pozorovací úhly. Z technologického pohledu jsou tenké, protože nepotřebují tlustou vrstvu podsvětlení; o samotné světlo se starají samy LED diody, ze kterých se displej skládá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Struktura displeje OLED a vzhled aktivní matice (Active Matrix = AMOLED)

Samsung odhaduje, že vytvoření prvních mobilních zařízení s ohebnými zařízeními může zcela změnit mobilní trh, resp. může do prodeje uvést celou řadu nových mobilních produktů. Na ohebném prototypu OLED displeje bylo spuštěno intro Need For Speed: Most Wanted a přednášející Brian Berkeley (víceprezident společnosti Samsung Display) divákům ukázal, že je možné tenký plastový displej ohýbat, aniž by došlo k poškození zobrazovací plochy. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prototyp s ohebným displejem, který můžete ohýbat ze strany na stranu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlá ukázka uživatelského rozhraní WP8 na prototypu Samsungu s ohebným displejem v rukou Erica Ruddera z Microsoftu.

K prezentaci ohebného displeje s elektronikou v malé plastové krabičce, ke které je displej připevněn, se ještě přidal zástupce Microsoftu Eric Rudder, který na ohebném prototypu předvedl, jak by vypadalo uživatelské rozhraní WP8 zařízení. Samozřejmě je jasné, že se bavíme o dotykových displejích, u kterých by bylo možné ohebný displej ovládat prsty tak, jako dnešní „pevné“ dotykové displeje.

Displeje „za roh“

Ohebné displeje se zdají být revoluční technologií, inovace v mobilním průmyslu leckdy přicházejí pomaleji, než bychom si všichni přáli, takže se jistě nejprve dočkáme nějakého mezistupně ve vývoji. Tím může být druhé odvětví zařízení s napevno ohnutými displeji. Na prototypovém zařízení v designu produktové rodiny Samsung Wave a s operačním systémem Android bylo na prezentaci ukázáno jedno z možných využití displeje. Zatímco je většinová plocha displeje kryta pouzdrem s flipem, kraj displeje může být v tomto stavu prosvětlen a mohou na něm být zobrazeny vybrané události, nové příchozí zprávy, oznámení hovorů nebo třeba stavy přátel z komunitních sítí, promítané textové zprávy, jaké známe ze zpravodajských webů či informace o fondech a akciích. Napadá nás i zobrazení prvků pro ovládání hudby nebo drobné grafické vizualizace při přehrávání zvuků, možnému využití se samozřejmě meze nekladou. Protože se jedná o OLED displeje, může být zobrazen pouze jeho kraj, zatímco většinová plocha OLED panelu zůstane až do odemčení zařízení vypnutá a nespotřebovává tak cennou energii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prototyp Samsung s displejem ohnutým za roh, na boční části se může třeba zobrazovat obsah aktuálně přijaté SMS zprávy.

I v pohotovostním stavu může být kraj displeje využit. Mohou v něm být umístěni zástupci nejpoužívanějších aplikací, kteří tak budou k dispozici na každé obrazovce. Prototyp měl na boku umístěnu textovou poznámku a ikonu pro vstup do Číselníku, Telefonního seznamu, Zpráv a do aplikace S Poznámky. Pokud k displejům Youm Samsung vydá i své vlastní SDK, je možné, že dojde k vytvoření nového typu minimalizovaných „widgetů“, které budou na omezeném prostoru na boku displeje zobrazovat jen to nejnutnější.

Z jedné strany smartphone, z druhé tablet

U některých starších modelů Sony Ericsson jsme slýchávali reklamní slogan „z jedné strany telefon, z druhé fotoaparát“ a možná ani Sony Ericsson nevěděl, jakou pravdu má, co se týče funkčnosti dvou zařízení v jednom. Po ohnutých a flexibilních displejích totiž nemůžeme opomenout ani třetí kategorii - skládací displeje. Teorie, kterou Samsung na ukázkovém videu převedl i do simulované praxe, hovoří o tom, že tablet může být složen do kapesní velikosti smartphonu či většího tabletofonu. Tenký ohebný displej, může být složen a nebude nijak extrémně navyšovat rozměry celého zařízení, které půjde používat i ve velikosti blížící se rozměrům běžného chytrého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z jedné strany smartphone, z druhé tablet

Když bude třeba, telefon se rozevře a uživatel bude mít přístup k daleko většímu displeje v rámci jednoho zařízení. Tak by se mohl vyřešit jeden palčivý problém, aby při narůstání velikostí displejů, což je nezpochybnitelný trend současné doby, nedocházelo k tak velkým nárustům rozměrů u smartphonů, protože větší velikost je nekomfortní a zároveň nežádoucí. Výrobci se nyní snaží zmenšovat rámečky po stranách displeje a prostory nad a pod ním, to však samozřejmě nelze provádět do nekonečna. Jednou totiž dojdou do bodu, kdy rozměry již dále nepůjde snížit, a tak se budou muset rozhodnout co dále. Skládací displeje se pak budou přímo nabízet jako přímočaré řešení.

Kdy se dočkáme?

Inovace v rámci displejů jsou rozhodně zajímavé, jejich integrace do smartphonů a tabletů Samsungu ale zcela určitě začne pomalým tempem. Ze svého pohledu si myslím, že se nejdříve dočkáme smartphonů s ohnutými displeji, na kterých se z boku budou promítat zmeškané události a další vizuální obsah. Samsung ukázal prakticky hotové zařízení, kterému teoreticky stačí přidat název a oficiálně jej představit veřejnosti. Není proto od věci se domnívat, že by se podobná zařízení mohla objevit i na únorovém veletrhu MWC v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S displeji Youm se bude počítat u mobilních zařízení s různými typy konstrukcí.

Trochu složitější bude integrace ohebného displeje do křížence smartphonu a tabletu. Zde bude muset následovat technologický návrh a vývoj nového typu zařízení, které musí být přenositelné a ne větší než běžná velikost smartphonu s danou úhlopříčkou displeje. Snazším cílem možná bude pevné tělo a z něj výsuvný displej, který bude ve snad-by módu zatočený v ruličce. Největší problém vidím u vytvoření celoohebného zařízení, kde nestačí mít jen ohebný displej, ale také všechnu potřebnou elektroniku, plastové kryty a hlavně baterii. Myslím, že nás ještě čeká dlouhá cesta k tomu, kdy budeme nosit telefony srolované okolo zápěstí nebo složené v po kapsách. Pokrok ale začíná a my se na něj můžeme pomalu těšit, nijak rychlé to s ním ale nebude.

Diskuze (30) Další článek: Rusko vzpomíná na Jobse. Památník má QR kód i dotykový displej

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Wave, Pevné tělo, Korejský gigant, Samsun, Most Wanted, Velký nárust, Palčivý problém, Blízká budoucnost, Běžná velikost, Budoucnost, Sam, Reklamní slogan, Berkeley, Deriváty,