Samsung Z300: ten, se kterým Eurotel rozjíždí 3G (velký test)

Do českých končin dorazilo další z mála véček pro sítě třetí generace. Má výborné displeje, megapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty, o hudební projev se starají dva mocné reproduktory. Jak je to ale s jeho přehrávačem MP3 a s průběhem videohovorů?

Jemná podíváná

Jednou rukou se Samsung Z300 prakticky nedá otevřít. Buďto se displej zamaže prsty, nebo skoro určitě zmáčknete některé z bočních tlačítek. Displej se po rozevření postaví do ideálního pozorovacího úhlu. Ale i kdyby tomu tak nebylo, žádná tragédie by se zřejmě nekonala, protože pozorovací úhly i svítivost a kontrast dosahují špičkových hodnot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě vnější displej ve tmě • a ve stejném prostředí i displej hlavní

Rozlišení 176 × 220 obrazových bodů není dnes nic výjimečného, ale stále patří mezi vysoké standardy. Obraz je velmi jemný, z klasické vzdálenosti v podstatě nejde vnímat rastr. Samsung si tak mohl dovolit použít detailně prokreslené ikonky a animace, celkově dosahuje kvalita zobrazení úrovně věhlasného displeje z modelu D500/E.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z300 v rozevřeném stavu

Pod obrazem je vedle loga výrobce optika vnitřní kamery určené pro videohovory, nebo pro snímky sebe sama. Jeho rozměry jsou nenápadné, ale rozlišení je na druhou kameru slušných 640 × 480. Na její vlastnosti a použití se podíváme blíže v části věnované videotelefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod displejem je druhá kamera pro videohovory

Květina se dvěma reflektory

Véčková konstrukce má jednu obrovskou výhodu oproti klasickým telefonům – mnoho místa pro displej i klávesnici. Některá tlačítka Z300 této dispozice využívají, jiná ne; alfanumerické klávesy jsou pohodlně velké, s nízkým zdvihem a jasnou odezvou. Hmatové rozlišovací značky na klávese s číslicí „5“ vystupují tak akorát aby nezavazely a přitom se podle nich dá dobře orientovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice z různých úhlů

Hlavní ovládací část tvoří jakási květina či fontána prvků, které doplatily na ústupek designu – spouštěč MP3 přehrávače a kontextové klávesy vedle něj jsou na sebe doslova nalepeny. Klávesy pro rychlé menu a pro zahájení videohovoru jsou hned pod nimi a platí pro ně to samé. Mužskému bříšku palce se velmi rychle podaří zmáčknout omylem „souseda“.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací tlačítka nejsou řešena nejlépe

Kontextovým klávesám jsou pevně přiřazeny funkce v pohotovostním stavu a možnost jejich změny mi citelně chyběla. Částečně to Samsung dohání výběrem rychlých vstupů do částí nabídky přes čtyři směry hlavního tlačítka. Doba, kdy telefony značky Samsung neznaly potvrzování středem je díkybohu pryč a i když „OK“ na Z300 vypadá titěrně, používá se velmi dobře; svou velikost kompenzuje do výšky ergonomickou vybouleninou.


Přiřazení rychlých voleb směrům hlavního tlačítka

Korekční tlačítko a zelené i červené sluchátko si vybraly dobrá místa a fungují spolehlivě. Podsvícení klávesnice není z nejsilnějších, ale je docela rovnoměrné. Jasně ale vyčnívají dva „reflektory“ pod kontextovými klávesami. Svítí opravdu výrazně a smysl toho mi zůstal utajen. Zajímavé je, že při práci vůbec nevadí a vypadají dokonce velmi zajímavě, na telefon netradičně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice se dvěma "reflektory"

Jako v učebnici

Prostředí Z300 představuje přehlednou a srozumitelnou, přitom i pohlednou pracovní plochu. Pohotovostní displej může mít libovolnou tapetu, i animovanou. Hlavní nabídka má podobu devíti ikon v matici, druhá úroveň menu je ve formě seznamu s vertikální orientací a další složky se pak prochází horizontálně, pokud to obsah dovolí.

  
Pohotovostní displej • hlavní nabídky • první stupeň zanoření • další podúroveň nabídky

S celou nabídkou jsou spjaty rozličné zvuky, pakliže si je nevypnete. Když to nerušilo okolí, ani jsem je netlumil, protože jsou opravdu povedené, kvalitní a díky velkému množství se neomrzí. Jiný tón se ozve při mazaní, při pohybu nahoru je jiný než u listování směrem dolů, zanořování i vynořování v nabídce má rozlišení, každé funkční tlačítko vyvolá jiný tón... napočítal jsem jich tucet a pak už dál nepokračoval. Rozhodně nejlepší zvukový doprovod nabídky, jaký jsme kdy slyšel.


Výběr profilu

Chyběla mi možnost vybrat si barvu prostředí, tedy zvýraznění vybraných položek apod., jakési grafické schéma. Samsung jej ve svých telefonech mívá, tady ale schází. Přitom se dá do úplné spokojenosti „vyladit“ vlastnost obrazovky pro zadávání telefonního čísla – barva písma, jeho velikost i barva pozadí. Nastavení, o kterých se jiným telefonům zdá i jen v hlavní nabídce.

Všude v podstatných složkách je užitečný ukazatel stavu paměti. V potaz se bere jak vnitřní místo, tak kapacita paměťové karty, pokud je vsunuta do slotu. Jsou tu informace pro správce souborů, číselné údaje o kontaktech i zvláštní sekce pro textovky, multimediální zprávy a e-maily. Vše zlomkově nebo graficky znázorněno včetně údajů o použitém a volném prostoru v jednotlivých sekcích.

  
Různé záložky ukazatele stavu paměti


Třetí kapitola prozkoumá to nejdůležitější – adresář a telefonování, a to nejen to běžné, ale vyzkoušíme si i videohovory v síti třetí generace

Témata článku: Samsung, , , , Motorola E1070 , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Velký test, Dispozice, Skupina lidí, Warez, Stříbrný povrch, Nejlepší zvuk, Pracovní pozice, Nepříjemné překvapení, Přesný počet, Velký, Euro, Klasický hovor, Česká diakritika, Poslední položka, Test, Početná skupina, Volné pole