Samsung Z300: ten, se kterým Eurotel rozjíždí 3G (velký test)

Do českých končin dorazilo další z mála véček pro sítě třetí generace. Má výborné displeje, megapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty, o hudební projev se starají dva mocné reproduktory. Jak je to ale s jeho přehrávačem MP3 a s průběhem videohovorů?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ceny k datu vydání recenze:

Cybex.cz: 10 035 Kč
Eurotel plná cena: 9 495 Kč
Eurotel dotovaná: 495 Kč + 95 Kč aktivace 

Klíčové vlastnosti

  • výborný aktivní displej
  • vnější displej OLED
  • megapixelový fotoaparát
  • druhá kamera pro videohovory
  • podpora UMTS
  • GPRS třídy 10
  • Bluetooth a infraport
  • přehrávač MP3
  • slot pro paměťové karty
  • stereofonní reproduktory s čistým přednesem

Hlavní nedostatky

  • nedotažený MP3 přehrávač
  • absence FM rádia
  • chybí EDGE
  • nedokonalý český slovník pro psaní zpráv
  • malé kontextové klávesy


První síť třetí generace u nás je v plném provozu a aby Eurotel své nové dítko podpořil, začne v průběhu prosince (pravděpodobně už tento týden) prodávat model Samsung Z300 s podporou 3G. Plná cena bez upsání kopíruje hranici deseti tisíc a v recenzi teď vyzkoušíme, jestli za ty peníze UMTS véčko stojí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z300 na oficiálních fotografiích

Na silnici by mělo respekt

Samsung má ve své produkci mnoho véček „oblázkového“ typu, Z300 se ale hlásí spíše k takovým modelům jako jsou Samsung E720 nebo E760. S rozměry 89 × 48 × 26 milimetrů a s hmotností 110 gramů jej řadíme mezi středně velké a těžké telefony. Existuje početná skupina lidí, kteří právě takové vlastnosti ocení, potřebují o mobilu v kapse nebo v dlani vědět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé snímky Samsungu Z300

Kdyby byl Samsung Z300 automobil, v předu jedoucí vozidla by vyklízela levý pruh. Působí totiž velmi solidně a svalnatě, rozhodně ne ale neohrabaně. Oficiální fotografie jsou k němu nemilosrdné, naživo je Z300 mnohem hezčí a nevypadá vůbec tak stroze. Viklajícím se horním dílem, velkým to neduhem véček, telefon rozhodně netrpí. Konstrukce kloubu je příkladná a tak se nemusíte bát, že by se vám po uchopení „rozjel“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s platební kartou • mezi jinými

Model Z300 se prodává v černém nebo modrém provedení krytů, základ je vždy tmavě stříbrný. Materiály byly vybrány vhodně, stříbrný povrch se nešpiní vůbec a černé plochy jen za dlouhý čas. Plasty nekloužou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Zadní strana patří kromě mohutným mřížkám stereofonních reproduktorů i lithium-iontovému akumulátoru s kapacitou 1 300 mAh a udávanou dobou pohotovosti 220 hodin. Maximálně dlouhý hovor by měl dosáhnout času půl čtvrté hodiny. Sympatický je způsob nabíjení – na vnějším ani hlavním displeji se o čerpání energie neobjeví ani zmínka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mohutné mřížky hlasitých reproduktorů

Místo toho svítí přímo na konektoru u telefonu červená dioda, která po celkovém dobití baterie zezelená. Nemusíte tedy sledovat často titěrné ukazatele stavu energie na displeji. Konektor pro nabíjení je schován za černým plastovým krytem. Baterie je součástí zadního krytu a pod ní čeká lůžko pro kartu SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastová krytka zdířky nabíječky • konektor s indikující diodou • místo pro SIM

Spousta tlačítek a zdířek, jedno oko navíc

Na levém boku je sklíčko infraportu, kolébka ovládání hlasitosti a krytka konektoru pro sluchátka. U té bych ocenil raději posuvný mechanismus než visení na tenkém kousku pryže. To „správné“ otevírání má ale slot pro paměťové karty na druhé straně telefonu. Rozumí si s typy TransFlash či microSD, kartu samotnou s telefonem ale nedostanete a tak je třeba počítat ještě s budoucí investicí. Nad slotem je spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro sluchátka • kolébka ovládání hlasitosti • spoušť fotoaparátu • slot pro paměťové karty

Na čelní straně se leskne stříbrná obruba optiky fotoaparátu, ve spodní části je pak blesk se zbroušeným sklíčkem pro lámání světla. Mezi těmi dvěma je OLED displej rozdělený na dvě části. Horní panuje příjemné modré světlo se základními údaji o čase, síle signálu, doručených zprávách, aktivaci vibrací a stavu baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé detaily přední strany

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný blesk za světla a ve tmě

Spodní díl může patřit třem typům analogových hodin, vlastnímu pozdravu nebo obrázku. Ten nemusí být shodný s tapetou a ve vlastním editoru vzhledu vnějšího displeje s ním jdou dělat divy. Horní část může být rozsvícena vždy bez závislosti na zbytku displeje, spotřeba energie OLED displeje je minimální. Spodní díl se aktivuje jen při některé z událostí, například po začátku buzení, při příchozím hovoru, nové zprávě apod.

 

Snímky vnějšího displeje

Když je potřeba rozsvítit vnější displej ručně, stačí podržet tlačítko plus nebo minus na kolébce hlasitosti. Naplno se rozzáří i při každém zavření telefonu. Když dlouze stisknete spoušť fotoaparátu, objeví se na displeji vaše tvář a pak jde snadno pořídit autoportrét, nebo si třeba zkontrolovat účes.

 
Editor vzhledu vnějšího displeje


Ve druhé kapitole véčko konečně otevřeme a podíváme se na kvality klávesnice i hlavního displeje. Zjistíme, že Samsung Z300 má intuitivní ovládání i přátelské prostředí

Témata článku: Samsung, , , , Motorola E1070 , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Test, Sam, Samsun, Volné pole, Plastová krytka, Velký, Skupina lidí, Stříbrný povrch, Dispozice, Velký test, Warez, Brusle, Levý pruh, Dobrý přehled, Nejlepší zvuk, Ideální umístění, Euro