Samsung Z400: legenda ožívá (velký test)

Stylový slider označený Z400 je přímým následníkem oblíbeného modelu D600E. Výborný design byl zachován, novinkou je podpora 3G, nové prostředí, delší výdrž a užitečné maličkosti jako vyzváněcí profily a schopnost vibrovat a vyzvánět zároveň.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • příjemné rozměry a hmotnost
  • velmi dobrý design
  • podpora UMTS a EDGE
  • paměťové karty vyměnitelné za chodu
  • vylepšené uživatelské prostředí
  • vyzváněcí profily
  • dobrá výdrž baterie

Hlavní nedostatky

  • nemá hlasové vytáčení
  • nepodporuje multitasking
  • místy nelogické členění nabídky
  • příliš velké písmo v nabídkách
  • nesprávné zobrazení diakritiky v e-mailech
  • chybí infraport

Poznámka: tato recenze vyšla nedávno na slovenské MobilManii. Originál ve slovenštině si můžete přečíst zde.

Samsung Z400 je přímým následníkem série úspěšných výsuvných telefonů tohoto korejského výrobce, konkrétně modelů D500E a D600E. Druhý jmenovaný se ještě stále drží na technologické špičce mezi mobilními telefony bez operačního systému a za dobu svého působení na trhu si získal mnoho příznivců. Přesto se Samsung rozhodl kout železo, dokud je žhavé, a přivedl na trh novinku s podporou síti třetí generace a vylepšeným uživatelským prostředím.

Samsung D500E Samsung D600E Samsung Z400
Rozměry 94 × 46 × 24 mm 96 × 47 × 22 mm 97 × 48 × 18 mm
Hmotnost 99 g 99 g 107 g
Displej 262 tisíc barev,
176 × 220 bodů
262 tisíc barev, 
240 × 320 bodů
262 tisíc barev, 
240 × 320 bodů
Paměť 96 MB 75 MB, karty TransFlash 30 MB, karty MicroSD
Bluetooth Ano Ano Ano
Datové funkce GPRS, EDGE GPRS, EDGE GPRS, EDGE, UMTS

Samsung D500E Samsung D600E Samsung Z400

Nejprve je třeba uvést, že jsme k testování neměli k dispozici zcela finální vzorek telefonu, takže se něteré drobnosti mohou v prodejních verzích lišit. Testovaný telefon neměl například funkční podsvícení klávesnice a nefunkční byl také Bluetooth, což jsou zjevně chyby pouze nefinálního vzorku.

Síla jemu vlastní

Rozměry novinky jsou 97 × 48 × 18 mm v zavřeném stavu a ručička vah se zastaví na hodnotě 107 g. Při pohledu do tabulky a porovnání s předchozími modely je vidět, že Z400 trochu přibral, ale zároveň se o nějaké ten milimetr ztenčil. Stále se však všechny parametry drží v rozumných mezích, a tak vám Z400 kapsu příliš neprověsí. Žádných výraznějších změn nedoznal ani design. Příjemný baculatý tvar, stejně jako černý frak, zůstaly. Dokonce i klávesnice si ponechala původní strukturu, tlačítka jsou jen více od sebe a kvůli vyššímu sklonu působí trochu „agresivněji“. Mírné úpravy designu rozhodně nejsou na škodu, a tak se Z400 neztratí v záplavě méně vybavených sliderů konkurenčních značek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z400 ze všech stran

Na přední straně je hned několik dominantních prvků, které splývají a dokonalou symbiózou tak vytvářejí perfektní dojem. Na spodní straně přední části najdeme systémovou klávesnici skládající se z pěti tlačítek a pětisměrné ovládací klávesy. Uprostřed je velký kvalitní displej. V horní části pak najdeme otvor reproduktoru zakrytý chromovým páskem a přední kameru určenou pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsuvný krasavec

Na levé straně telefonu je stříbrné kolébkové tlačítko sloužící k regulaci hlasitosti při hovoru. Má dobrou odezvu a každé stlačení je cítit. Přesto se nestane, že byste s hlasitostí bez vašeho vědomí pohnuli. Pod tímto prvkem se nachází slot pro paměťovou kartu typu microSD. Je chráněn platovou krytkou, která se jednoduše otevírá i bez dlouhých nehtů. Na pravé straně přístroje se nachází hned tři tlačítka, přičemž jedno je kolébkové. Obě strany kolébky spouštějí kameru, jedna však přední a druhá zadní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na stranách

O třetím tlačítku jsem si původně myslel, že slouží na přepínání běžících procesů – na první pohled tak rozhodně působilo. Není to však pravda, protože telefon nepodporuje multitasking. Tímto tlačítkem rychle spustíte prohlížeč internetu, nabídku zpráv, nebo úvodní obrazovku s hovorem. Pod tlačítky je už jen zdířka pro připojení nabíječky nebo jiného kabelového příslušenství, která je ale chráněna krytkou a mírně tak narušuje design.

Vrchní i spodní strana telefonu jsou prosté, zbavené jakýchkoliv výstředností. Na zadní straně se nachází jen logo výrobce a označení modelu. Zbytek zadní části netvoří kryt baterie, ale akumulátor samotný. Odnímá se stlačením malého tlačítka na spodní straně. Baterie je typu Li-Ion s kapacitou 950 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana

Pod baterií je už jen dobře přístupný slot karty SIM. Telefon rychle startuje, a tak bych jej mohl doporučit notorickým měničům čísel. Celkově působí ve skutečnosti Samsung Z400 mnohem lépe než na fotografiích a je to po dlouhé době první telefon, o němž mohu prohlásit, že mě na první pohled zaujal. Tyto dojmy se mě drží i po týdnu používání.


Další kapitola

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung D600E, Samsung Z400, Sam, Malý odpor, Dobrý design, Doba trvání, Plná velikost, Legenda, Bobby, Test, Samsun, Velký test, Důkladný test, Celý dům, Velký, Orel, Černobílý režim