Samsung ZV40: výkonné véčko Vodafonu (velký test)

V nabídce Vodafonu najdeme nové véčko, které bylo vyrobeno pouze pro tohoto operátora. Volně se neprodává. Jedná se o Samsung ZV40, který za sedm tisíc korun nabídne velmi dobrou výbavu zahrnující i podporu sítí třetí generace a otočný 1,3megapixelový fotoaparát. Tento telefon rozhodně stojí za zvážení.

Zábava: mobilní televize jen s Eurotelem

Telefon nabízí MP3 přehrávač, který si poradí s formáty MP3 a AAC. Nabízí tvorbu playlistů, náhodné i opakované přehrávání. Na pozadí ale bohužel hrát neumí. Při přehrávání zobrazuje displej jeden ze dvou vizualizačních efektů, který se po zavření telefonu objeví spolu s názvem skladby i na displeji vnějším. Hlasitá reprodukce je poměrně kvalitní, zvuk vychází ze sluchátka. Při vyšších hlasitostech ovšem dochází k rezonanci a k praskání v reproduktoru. Stereofonní sluchátka přikládané k telefonu bohužel operátor nedodal, takže jsem nemohl otestovat jejich kvalitu. Kromě nich by měl telefon umět hrát stereofonně i přes Bluetooth. Díky slotu pro paměťové karty se o nedostatek místa pro hudební soubory nemusíte obávat. Přímo v nabídce telefonu je i odkaz s názvem „Obchod s hudbou“, který směřuje na stránky portálu Vodafone live! zaměřené na stahování vyzváněcích melodií. Vestavěné FM rádio v telefonu chybí.

  
MP3 přehrávač • jeho nabídka • výpis skladeb

Pro chvíle nudy je v telefonu nainstalováno i pět Java her. Všechno jsou to bohužel jen demoverze. Plnou verzi si musíte koupit přes portál Vodafone live! Jak dokazují testy aplikací jBenchmark, je Java verze 2.0 dostatečně rychlá. Nové Java aplikace a hry nelze přijmout přes Bluetooth.

 V telefonu jsou jen demoverze pěti her

Výsledky testů jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 2692 bodů
  • jBenchmark 2.0:   235 bodů

Mezi zábavními funkcemi se nachází i odkaz na mobilní televizi, který ovšem u Vodafonu zatím není funkční. Telefon zvládá přehrávat videa ve formátu 3GP a MP4. Na celý displej jej ale roztáhnout neumí.

Data: investice do budoucna

Jak jsem se již zmínil, Samsung ZV40 podporuje sítě třetí generace UMTS. Vodafone ale jejich spuštění prozatím na neurčito odložil. Proto rychlé datové přenosy využijete jen v síti Eurotel. Telefon není blokovaný, takže vyměnit SIM kartu není problém. Kromě sítí UMTS je k dispozici i starší GPRS ve třídě 10. EDGE, které by zákazníci Vodafonu využili podstatně více než UMTS, ale chybí.

Pro spojení s blízkým okolím vám Samsung nabídne Bluetooth. Infraport nemá. Wapový prohlížeč NetFront v3.3 má standardně jako domácí stránku nastaven portál Vodafone live!. Díky odkazům v nabídce prohlížeče se ale rychle dostanete i do sekcí zprávy, sport, obrázky, hry či melodie. Prohlížeč umožňuje i zadání přímé adresy, má záložky a umí zobrazit i textové internetové stránky. Velikost písma lze vybrat ze tří možností. Při nejmenší velikosti se na displej vejde až osmnáct řádků textu. Čtení takto malého textu ale již není pohodlné.


Portál Vodafone live! ve wapovém prohlížeči

Sympatické véčko za slušnou cenu

Samsung ZV40 je povedený telefon véčkové konstrukce, který za velmi solidní cenu těsně pod sedmi tisíci nabídne velké spektrum funkcí. Mnozí uživatelé jistě ocení i poměrně konzervativní design. Bohužel hlavní devíza tohoto telefonu, podpora sítí UMTS a možnost videohovorů, zatím zůstane u Vodafonu nevyužita. Není ale problém, telefon provozovat i se SIM kartou Eurotelu. Pokud si k telefonu pořídíte i jeden z tarifů Naplno, můžete jej získat i podstatně levněji. S nejvyšším tarifem i za méně než tisíc korun.

Plusy a mínusy

+ otočný 1,3megapixelový fotoaparát
+ podpora sítí UMTS i videohovorů
+ slot pro paměťové karty

- chybí EDGE
- MP3 přehrávač nehraje na pozadí
- chybí FM rádio


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung ZV40, Hlavní devíza, Odesílaný e-mail, Odeslaná zpráva, Nejmenší velikost, Velký, Samsun, Hlasitá reprodukce, Voda, , Velký test, Test, Sam, Boční klávesa, Výkon, Velké spektrum,