Samsungu S500: konečně levné véčko! (velký test)

Samsung SGH-S500 patří mezi dobře vybavená véčka. Nabízí kvalitu a eleganci typickou pro jihokorejského výrobce, na druhou stranu stojí oběma nohama na zemi, s cenou pár tisíc korun je sakra zajímavou nabídkou.

Píše se dobře

Klávesnici hodnotím spíše chvalitebně než výborně. Vzhledem k rozměrům telefonu je vyřešena dobře, možná bych ocenil o něco menší zdvih, ale jak říkám, zvyknete si rychle i z Nokie. Numerická tlačítka mají ideální rozestupy i velikost, malé jsou pouze kontextové klávesy, občas se vám podaří sklouznout na čtyřsměrový kurzor a zpátky. Tím provedete úplně jinou operaci než jste původně zamýšleli.

Kurzor je navíc docela nevyužitý, nemůžete si jej sami nastavit, navíc je funkční pouze ve dvou směrech, což mě opravdu mrzí. Doleva píšete novou SMS, doprava nastavíte melodie, při volbě nahoru a dolů se nestane zhola nic. U modelu S300 přitom tato funkce existuje, opravdu nechápu, proč byla u S500 vyřazena. Že by kvůli odlišení? Tomu se mi moc nechce věřit, je to přece jen softwarová záležitost, ceny by tedy rovněž neměla hrát roli. Ocenil bych rychlý přístup do telefonního seznamu, bohužel se nedá nic dělat. Prostřední tlačítkem „i“  se nepotvrzuje volba, slouží pouze pro WAP, což je jistě také škoda.

     

Procházíme nabídkou

Příslušnost k levnějším mobilům dokazuje i řešení základní nabídky. Ta je zjednodušená ve stylu Samsungů řady A a T,  hlavní položky jsou horizontální, další už vertikální. Struktura menu je kouzelně animovaná a ovládá se kontextovými klávesami, které přísluší dvojici z voleb. Pohyb je možný i podle číselných zkratek, což je asi nejrychlejší, chce to ale chvíli praxe a čas pro nastudování různých číselných kombinací pro jednotlivé funkce.

Do nabídky se vstupuje levou kontextovou klávesou, odchází se pravou. V některých částech to ale takto nefunguje, proto je potřeba podržet klávesu „C“, čímž se dostanete o úroveň zpět. Červený telefonek vás katapultuje do pohotovostního stavu. Pokud najedete na určitou položku, aniž byste do ní vstoupili, například v případě Přijatých zpráv, objeví se v malém dialogovém okně počet přijatých zpráv v paměti. Velmi praktická věc, která vám ušetří spoustu času.

   

Hezky česky

Vylepšení doznala i česká lokalizace, byť jsou některé výrazy stále trošku nelogické, je to o dost lepší než u S300, které jsme v některých případech opravdu nerozuměli. Anglická verze však pomůže vždy, ta se snad zkazit ani nedá.

Témata článku: Samsung, , , Samsung S300, Samsung S300m, Samsung S500, Softwarová záležitost, Česká diakritika, Malá ochutnávka, Sam, Velký test, Nový týden, Osobní hands-free, Samostatné menu, Důležitý prvek, Světýlko, Tiché vyzvánění, Poslední číslo, Herní vyžití, Samsun, Test, Velký,