Samsungu SGH-S100: parádní displej (test)

Samsung S100 je na rozdíl od modelu T100 funkčně docela našlapaný. Má Javu, slušný organizér i GPRS a k tomu displej s šedesáti pěti tisíci barvami. Máme pro vás připraveno šedesát obrázků.

Parádní displej

Asi největší chloubou tohoto modelu je rozměrný displej, který dokáže zobrazit až šedesát pět tisíc barev; displej není běžný TFT, ale používá speciální technologii Samsungu STN Ultra-Fine Bright. Je poměrně kontrastní, i když se mi zdá, že displej T100 nebo Panasonicu GD 87 je lépe čitelný ze stran. Pokud se na displej S100 totiž podíváte ze strany, jeho kvalita se o hodně sníží - zdá se mi, že u běžných TFT či pasivních displejů není tento jev tak markantní.

Podsvícení je jasné, má dvě úrovně; po chvilce nepoužívání displej pohasne, ovšem zcela zhasne jen tehdy, pokud mobil zavřete. V pohotovostním stavu můžete mít na displeji obrázek, animaci, analogové nebo digitální hodiny a měsíční přehled kalendáře. Vzhledem k tomu, že mobil máte běžně zavřený, je tato vymoženost myslím docela zbytečná. Kromě animaci vidíte stav signálu a baterie, operátora, datum a čas a případně nastavený budíček nebo třeba aktivní GPRS.

   

   

 
Vlevo nahoře displej v pohotovostním stavu, dále obrázky,
co si můžete dát na pozadí.

Klávesnice: dobrá

Tlačítka klávesnice jsou zapuštěná prakticky na úroveň mobilu, nicméně jsou dostatečně velká, abyste s nimi neměli problémy. Jejich stisk je jistý a jasný. Tradiční je i ovládací čtyřsměrová kurzorová klávesa ve tvaru kolečka. Vlevo a vpravo jsou pak funkční klávesy a mezi nimi íčko, které spouští WAP. Kurzorovým klávesám lze v pohotovostním režimu přiřadit různé funkce, např. psaní textovek nebo spuštění kalendáře. Opět klasika.

 

 
Klávesnice je sice kaskádová podobně jako u S55, ale klávesy
jsou větší a píše se na nich dobře.

Barvičky v menu

Menu mobilu je velmi hezké a barevné, má celkem osm hlavních položek, které jsou zobrazeny pod sebou; na jedné obrazovce jsou vždy tři pod sebou. Každá položka má animovanou ikonu a menu může mít celkem pět barevných provedení. Ovládání je docela povedené – vlastně potřebujete jen kurzorovou klávesu, pohyb doprava nahrazuje „enter“ a pohybem vlevo se vrátíte v menu o úroveň výše.

Menu může mít celkem pět barevných provedení, všechna jsou moc hezká. Tímto stylem se ale zbarví až další úrovně menu, základní úroveň má pouze dvě provedení, kdy se mění i obrázkové pozadí pod samotnými položkami. První vidíte na obrázku, to druhé bohužel Marek Lutonský nevyfotil; položky menu jsou tehdy ve škálách šedi, jen aktivní položka je krásně barevná s hezkým obrázkem na pozadí. Zatímco první styl je poměrně kýčovitý, druhý je hodně elegantní a moc se mi líbí.

   

  Nahoře první úroveň menu, dole vzhled dalších úrovní.

Deset skupin

S100 má pro telefonní čísla celkem pět set míst. Seznam je vícepoložkový, k jednomu jménu můžete uložit tři typy čísel (mobil, domů, kancelář) a e-mailovou adresu. Nejste ale omezeni počtem čísel, klidně můžete mít k jednomu jménu dva e-maily, dvě mobilní čísla a tři čísla domů. Každé jednotlivé číslo ale snižuje kapacitu, tj. pokud máte sedm čísel či e-mailů u jednoho jména, jste o sedm míst v paměti chudší.

Kontakty lze v seznamu vyhledávat i podle dalších písmen, takže se nezblázníte, když jich máte v paměti stovky. Čísla ze SIM i z paměti jsou vidět zároveň, při ukládání čísla do seznamu si vždy volíte, zda jej chce mít na SIM nebo v mobilu. Kontakty lze dělit do deseti skupin, každá může mít vlastní zvonění i vlastní zvuk pro SMS a navíc ikonu, která se ukáže, když někdo ze skupiny volá.

   

Témata článku: Samsung, , Samsung S100, Siemens CL50, Samsun, Sam, ? Displej, Dobrý způsob, Postupné zesilování, Kráva, Displej, Test