Schmidt: Boj Google × Apple dává směr technologickému byznysu

Výkonný předseda správní rady Googlu Eric Schmidt očekává, že do roka bude po světě více než miliarda smartphonů s operačním systémem Android a souboj Googlu s Applem se zostří. „Dosud tu nikdy nebyl konkurenční souboj v takovém rozsahu. Soupeření Androidu s Applem určuje podobu celého odvětví,“ uvedl Schmidt v rozhovoru pro AllThingsDigital.

Klepněte pro větší obrázek

Z tvrdého souboje platforem iOS a Android podle Schmidta těží spotřebitelé. „Ceny rychle klesají,“ uvedl Schmidt. Vadí mu ale patentové války, které podle něj naopak rozvoj sektoru brzdí. Nejvíc na to pak podle něj doplácejí menší výrobci, kteří nemají dost prostředků na nákladné právní služby. „Je to opravdu špatné pro inovace. A brání to výběru,“ uvedl předseda správní rady Googlu.

Apple se poslední dobou snaží kvůli sílící rivalitě přetrhat vazby na Google. Nové iPhony a iPady nebudou například obsahovat v základní nabídce aplikaci na sdílení videí Youtube. Apple se také rozhodl ve svém mobilním systému nabízet vlastní mapovou aplikaci a odstřihnout se od řešení od Googlu. Výsledek se nezdařil a mapy jsou zřejmě nejvíc kritizovanou aplikací na novém iPhonu 5.

„Apple, myslím, zjistil, jak jsou mapy náročné. Investovali jsme stovky miliony dolarů do satelitní práce, leteckých snímků, mapování z aut, aby byly mapy přesné. Myslím, že Apple měl zůstat u našeho produktu,“ rýpnul si Schmidt. Uvedl také, že technologický průmysl podle něj potáhne „gang čtyř“, do kterého podle něj patří Google, Apple, Amazon a Facebook. „Facebook se snaží být světovým komunikačním centrem, Amazon pak největším obchodem na světě,“ vysvětlil úlohu zbylých dvou. Neměl by do skupiny patřit i Microsoft? Na tuto otázku Schmidt odpověděl, že nikoli. „Je to dobře řízená společnost, ale nedělá produkty měnící odvětví,“ uzavřel Schmidt.

Diskuze (167) Další článek: Hračky budou vypadat živěji, díky jednoduchým displejům

Témata článku: Apple, Google, , , , , Dav, Google +, Největší obchod, Google a Amazon, APP, #Apple, Boj, Směr,