SE W960i: vyzve konkurenci na souboj (test)

Sony Ericsson uvádí W960i, nadupaný chytrý mobil z rodiny Walkmanů. Necháte se zlákat na 8 GB vnitřní paměti?

Základní funkce: volání

Mobilní telefon pořizujeme především pro hovory, zhodnoťme tedy možnosti hlasové komunikace. Telefonní seznam nabízí v podstatě neomezenou kapacitu, každému kontaktu pak můžete přidat standardní detaily. Jménem počínaje, e-mailovou adresou, obrázkem a vyzváněcí melodií nekonče. Seznamy lze přiřazovat do skupin, které však následně poslouží pouze k hromadné korespondenci, nelze na jejich základě filtrovat hovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonnímu seznamu můžete přiřadit spoustu informací

Vyhledávání probíhá klasicky postupným zadávání znaků, přičemž telefon bere v potaz pouze položku, dle které se seznam řadí. Nevyhledává tedy současně ve jméně i příjmení. Sony Ericsson u své nové, ale „hloupé“ platformy A200 (modely W910i, K850i, V640i a další) představil rychlé hledání po vzoru Windows Mobile, tedy způsobem T9. Tuto novinku výrobce do Symbianu UIQ nepřenesl, přičemž tato věta zazní v recenzi ještě několikrát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti úpravy kontaktu a nevydařené volání v síti UMTS

Někomu může scházet vyhrazené hardwarové tlačítko pro přístup do seznamu, osobně jsem se spokojil s rozměrnou ikonou, kterou lze stisknout bez potíži prstem. Seznam lze vyvolat i delším podržením některého z numerických tlačítek, přičemž telefon rovnou nalistuje jméno začínající prvním písmenem na tomto tlačítku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontakty můžete snadno zkopírovat z karty SIM

S kvalitou sluchátka jsem maximálně spokojen, nejvyšší hlasitost postačí i v rušném prostředí. Zvuk nepostrádá basový základ a je v rámci omezení daných technologií GSM přirozený. Výrobce neopravil starou chybu, W960i tedy stále neumí zaznamenávat probíhající hovor. Telefon se dorozumí na třech základních frekvencích, 900, 1800 a 1900 MHz, čtvrté „americké“ pásmo 850 MHz chybí. Příchozí hovory může signalizovat vyzvánění v obvyklých formátech včetně Mp3 z velké interní paměti. Pokud pak vybranou skladbu smažete, přiřadí se automaticky základní vyzváněcí tón. Sony Ericsson nepřidal chybějící vyzváněcí profily, které by se zejména v návaznosti na filtraci hovorů velmi hodily. Samozřejmě lze tuto funkcionalitu doinstalovat, měla by však být k dispozici již v základu.

Textová komunikace bez hranic

Začněme trošku oklikou, způsoby vkládání textu. Vedle hardwarové klávesnice, u které asi drtivá většina uživatelů zůstane, je k dispozici softwarová kqerty klávesnice. Máte-li klid a především obě ruce volné, můžete rychlost zadávání znaků akcelerovat. Především při on-line „plkání“ prostřednictvím některého z instant-messaging protokolů. Dále můžete psát po displeji a nechat telefon své linky a čáry rozpoznávat. Opravdu neznám nikoho, kdo by tímto způsobem na komunikátoru psal. Chce to hromadu trpělivosti při učení, jak který znak načrtnout pro správné rozpoznání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný e-mailový klient podporuje práci s přílohami

Původní velkou výhodu smartphonů, a sice neomezenou kapacitu pro zprávy, již pomalu přebírají i „hloupé“ telefony. Psaní textových zpráv by mohl urychlit slovník T9, kdyby ovšem nepsal s diakritikou a nezkracoval tím počet napsaných znaků. Na stranu druhou jde o samoučící slovník, který si automaticky zaznamená všechna nová slova napsaná klasickým multi-tap způsobem. Zejména pak tato slova nabízí na prvním místě. Pokud tedy slovník po čase aktivujete, bude mít dokonale zmapované vaše vyjadřovací (zlo)zvyky. Ikony ve spodním řádku umožňují rychlé vložení smajlíku, animace nebo melodie dle standardu EMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti e-mailového klienta jsou zcela dostačující

Snad ještě méně mohu napsat k multimediálním zprávám, fungují jako u každého jiného mobilu. Samozřejmě můžete vkládat fotografie, které automaticky sníží své rozlišení, video, text a dokonce i libovolný soubor z paměti telefonu. Multimediální zpráva může mít více stránek, vše limituje pouze objem dat stanovený operátorem. Manažerský telefon samozřejmě nepostrádá e-mailový klient. Nastavení nabízí omezení stahovaných zpráv, buď jen hlavičky, nebo emaily do zadané velikosti či celkového počtu. Nechybí podpora práce s přílohami a propojení s adresářem telefonu. Zde se samozřejmě nabídnou pouze kontakty, které mají e-mailovou adresu vyplněnou. Účet můžete kontrolovat manuálně, nebo automaticky v zadaných intervalech.

Témata článku: , , Sony Ericsson W960i, Elegantní pouzdro, Úložné prostory, Rušná ulice, Příjemná tloušťka, Datová komunikace, Stroj času, Bumerang, Nejrychlejší způsob, Prázdné místo, Malé srovnání, Dlouholetý uživatel, Piknik, Opětovné otevření, První uchopení, Noční snímek, Rychlý zápis, Vestavěné rádio, Původní myšlenka, Souboj, Nejrůznější vylepšení, Rušné prostředí, Prodlužovací kabel