SE W960i: vyzve konkurenci na souboj (test)

Sony Ericsson uvádí W960i, nadupaný chytrý mobil z rodiny Walkmanů. Necháte se zlákat na 8 GB vnitřní paměti?

Hudba: to je oč tu běží

Walkmany se rodí proto, aby hrály. Hudební přehrávač a schopnosti reprodukce tak patří k nejzásadnější funkcí Sony Ericssonu W960i. Začněme ale od základu. Mobil disponuje integrovanou pamětí s kapacitou úctyhodných 8 GB. Přestože se s touto číslicí před jednotkou GB setkáváme stále častěji, zaslouží si slůvko úctyhodný. Tato paměť je oddělená od interní paměti telefonu, prostřednictvím Bluetooth browseru mohu bez problémů procházet oba úložné prostory. Po připojení kabelu máte jako u ostatních Sony Ericssonů na výběr mezi rychlým přenosem souborů a běžným „synchronizačním“ režimem. Je zde však rozdíl, v obou případech zůstává aktivní vysílací část a mohou vám přicházet hovory i textové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pozadí se prolínají různé efekty, ty však bohužel program nesejmul

Paměť telefonu můžete zaplnit dvojím způsobem. Buď zvolíte svého oblíbeného správce souborů a hudební alba nahrnete do přístroje přes něj, nebo využijete zdarma nabízený Multimedia Manager. Na každý pád velebíme výtečnou rychlost přenosu dat. Hudební album o velikosti 65 MB zkopírujete do desíti vteřin. Máte minutu před odchodem na vlak? Zvoní na vás přátelé a vy jste zrovna dostali chuť na nové neoposlouchané album? Neváhejte, připojte telefon, do půlminuty je vše hotovo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr efektů, přiřazení barev náladám, rychlá volba skladby a zařazení do emocí

Vraťme se nachvíli k aplikaci Multimedia Manager. Umožňuje především snadné a rychlé „ripování“ hudebních CD a jejich převod do formátu Mp3, AAC nebo AAC+. Hudbu uloženou přímo v telefonu můžete upravovat, zde se však připravte na delší odezvy. Pokud není u alba uložen cover, klepnutím na prázdné místo se automaticky otevře prohlížeč a Google vám vyhledá odpovídající obrázky. Jejich přetažením by se pak cover mohl přímo vložit do alba, což byla zřejmě i původní myšlenka. Ta však v této verzi aplikace nefunguje a snad bude opravena. Program dále umožňuje správu RSS kanálů, další zpříjemňující záležitost. Pokud si však od aplikace slibujete konverzi videa do parametrů ideálních pro displej mobilu, zklamu vás. Za tuto funkcionalitu si již musíte zaplatit.

Hudební přehrávače Walkmanů nabízí vždy něco navíc. Po spuštění se objeví ikonky se seznamy interpretů, alb, jednotlivých písní a seznamů stop. Zvláštní pozornost si zaslouží ikona kompilace, kam se zařadí zejména filmové sountracky čítající písně od různých interpretů. Pokud si ale nahrajete do přístroje desítku filmových soundtracků, výrazně vám naroste seznam interpretů. Zřejmě nejrychlejší tak zůstává vyhledávání podle alb. Pokud se v seznamu ztrácíte, doporučuji použít ikonku lupy v levém spodním rohu. Zde můžete rychle zadat počáteční znaky svého oblíbeného alba a tím jej vyhledat. Bohužel, aplikace pro pořizování screenshotů odmítala pořídit obrázky základního rozhraní Walkmanu.

Specialitou Sony Ericssonů jsou takzvané nálady. Hudebním souborům můžete přiřazovat příznaky šťastný, smutný, energický a tíživý, a na základě těchto kritérii pak spouštět vybrané skladby napříč interprety. Podobně fungují i Automatické seznamy, kde se skrývají generované playlisty nejčastěji a nejméně hraných písní, s nejvyšším hodnocením a zajímavý stroj času. Zvolíte rok 2001, nebo devadesátá léta, a telefon vybere pouze odpovídající písně. Nutným předpokladem všech těchto automatických playlistů však zůstávají vyplněné údaje v ID3Tagu nebo dodatečně v telefonu. Tedy hodnocení písní a přiřazení k náladě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři hvězdičky? Seal by si zasloužil plných pět

Hudební přehrávač efektivně i efektně využívá celou plochu displeje. Nechybí posuvník pro rychlé poskočení ve skladbě, informace o interpretovi, albu a písni, ikonky pro aktivaci opakování, ohodnocení a přiřazení k náladě či přístup k ekvalizéru. Máte-li přiřazený obrázek alba, zobrazí se a klepnutím na něj jej můžete zvětšit. Jednotlivé písně lze přeskakovat pomocí dotekových tlačítek pod displejem, klávesami 1 a 3 nebo nejrychleji otočným ovladačem. Zde se objeví seznam všech písní a otáčením rychle zvolíte tu pravou. Na pozadí hudebního přehrávače se mohou prohánět různé animace, které však netančí do rytmu přehrávané hudby. Pokud s hudbou rádi usínáte, můžete si nastavit automatické ukončení reprodukce po vámi zadaném čase. Jen abyste se ráno neprobudili zamotaní do dlouhého kabelu sluchátek.

Hudební přehrávač si tedy odnáší po funkční stránce téměř maximální hodnocení. Celý přehrávač by také mohl reagovat na veškeré úkony ještě trošku svižněji. Postrádám pouze podporu podcastů. Poslouchal jsem doma nové hudební album, načež jsem musel do automobilu s myšlenkou, jakým nejrychlejším způsobem bych mohl v poslechu pokračovat. Nejelegantnější způsob nese název FM vysílač s malým výkonem a dosahem. Sony Ericsson nabízí právě takové příslušenství s názvem MMR-70 za cenu okolo devíti set korun. Výrobce by jej mohl integrovat přímo do těla telefonu, nicméně chápu komplikace. Ne ve všech zemí jsou totiž FM vysílače povoleny, ostatně i u nás byl jejich zákaz zrušen teprve nedávno.

Výtečné rádio a kvalitní reprodukce

Omrzí-li vás gigabajty a tedy i hodiny uložené hudby, můžete si zapnout rádio a naladit rozhlasové stanice. Zde se mi líbila funkce automatického vyhledání a uložení všech dostupných stanic, což trvalo jen pár vteřin. Díky RDS si rádio na cestách udrží nejsilnější frekvenci dané rozhlasové stanice a pokud chcete, může hlídat a automaticky přelaďovat na dopravní vysílání. Dokonce lze nastavit odlišnou hlasitost na tato zpravodajství. Reprodukce z integrovaného reproduktoru uspokojí pouze pamětníky tradičních kapesních tranzistoráčků. Maximální hlasitostí rozhodně nezahanbí a hravě prozvučí celou místnost. Neočekávejte však dynamický zvuk se všemi pásmy, nicméně atmosféru letního pikniku dobarví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěné rádio nabízí všechny obvyklé funkce

Většina uživatelů se však o hudbu nepodělí se svým okolím a sáhne po sluchátkách. Ta přibalená uspokojí i náročnějšího posluchače, především díky perfektním izolačním schopnostem od okolí. Rušná ulice či jízda v tramvaji vás nezaskočí a v každé chvíli si budete vychutnávat jen hudbu. Sluchátka nabízí velmi slušnou dynamiku, basová složka zcela postačuje i bez úpravy ekvalizéru nabízejícího profil megabass. Středy by si zasloužily větší přesnost, nicméně vzhledem k miniaturním rozměrům jsem nadmíru spokojen. Sluchátka však někomu vyhovovat nemusí, zejména pokud mluvíte, slyšíte svůj hlas „zevnitř“ a to každý včetně mne neskousne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TrackID vám zjistí název neznámé skladby, a to i z rádia

Sluchátka se připojují do konektoru 3,5 mm jack umístěném na malé pecce s integrovaným mikrofonem a jediným tlačítkem pro příjem příchozího hovoru. Nic vám tedy nebrání připojit vlastní sluchátka, nebo vstup do domácího audiosystému. Samotná sluchátka mají extrémně krátký kabel. Nemusíte se tedy omotávat kilometry kabelů, nicméně sluchátka samostatně nikde nevyužijete. Výrobce také provedl krok zpět, předchozí model nabízel na prodlužovacím kabelu dálkové ovládání pro volbu základních funkcí. W960i musíte při každém posunu skladby či korekci hlasitosti vytáhnout z kapsy.

Témata článku: , , Sony Ericsson W960i, Rušné prostředí, Souboj, Původní myšlenka, Malé srovnání, Nejrychlejší způsob, Test, Nejvyšší hodnocení, Vestavěné rádio, Příjemná tloušťka, Rušná ulice, Bílý rámeček, Jediný reproduktor, Drahý přístroj, Prázdné místo, Piknik, Noční snímek, Úložné prostory, Prodlužovací kabel, První uchopení, Datová komunikace, Dlouholetý uživatel, Stroj času