SE W960i: vyzve konkurenci na souboj (test)

Sony Ericsson uvádí W960i, nadupaný chytrý mobil z rodiny Walkmanů. Necháte se zlákat na 8 GB vnitřní paměti?

Dotkněte se displeje

Nadpoloviční část čelní strany zabírá aktivní displej s rozlišením 240 x 320 obrazových bodů a podporou 262 tisíc barev. Samozřejmě se jedná o displej dotykový, který operační systém ke svému fungování vyžaduje. Displej není vnořen pod úroveň okolního rámečku, jeho poškrábání tedy nebude tvrdým oříškem. Přičteme-li k tomu prohánění dotekového pera, na lední plochu zimního stadionu po hodince pro veřejnost je zaděláno. Nicméně na „zarovnaném“ displeji nebude ochranná nalepovací fólie vypadat nejlépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení displeje

Displej nabízí opravdu široký rozsah podsvícení. Nejvyšší intenzitu jsem využil během dne, kdy dovolila poměrně slušnou čitelnost. Zároveň ale uznávám, že během testu v těchto ponurých měsících nesvítí horké letní sluníčko. Nejnižší intenzitu oceníte při čtení elektronických knih v noci nebo při navigaci v automobilu. V nastavení můžete zvolit různé intenzity právě pro běžný mód a mód automobilové kolébky.

Přitlačte na klávesnici

Vraťme se zpět k čelní straně. Nad displejem si můžete všimnout stříbrného loga výrobce a především malé kamery pro videohovory. Čeho si však na první pohled určitě nevšimnete, jsou tři doteková tlačítka pod displejem. Upozorní na sebe teprve po spuštění hudebního přehrávače, kdy se rozzáří bílou barvou. Jejich funkci netřeba sáhodlouze vysvětlovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici musíte trošku přitlačit

Numerickou klávesnici tvoří běžná matice dvanácti tlačítek plus tři tlačítka ovládací. To levé pod displejem jsme si již představili. Uprostřed nechybí tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače a tlačítko pravé nese písmeno C, tedy mazání znaků, případně položek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka rovnoměrně prozařují bílé diody

Tlačítka klávesnice jsou vyrobena z tvrdého plastu. Mají jistý, ale tuhý a nepoddajný stisk. Třeba si zvyknete a při té příležitosti notně posílíte palcové svaly. Klávesnice by mohla po čase také trošku změknout. Pokud si říkáte, kde jsou tlačítka pro vstup do hlavní nabídky nebo jak se dostat do telefonního seznamu, je nejvyšší čas podrobněji představit operační systém Symbian UIQ 3.0.

Krásy a stíny Symbianu UIQ

Podívejme se nyní v krátkosti na operační systém Symbian. Hned z počátku uvedu méně příjemnou skutečnost, W960i běží na stejném UIQ jako předchůdce a jak se dalo předpokládat, některé chyby zůstaly nevyřešeny. Nebudu systém rozebírat a popisovat do posledního pomyslného šroubečku. Pokusím se zodpovědět to nejdůležitější pro nováčky, kteří s tímto systémem ještě neměli tu čest. Zkušení „pardové“ mohou přeskočit dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka. Menu vyvolané z levého horního rohu urychlí práci

Sony Ericsson použil jako základ operační systém Symbian 9.1 s grafickou nástavbou UIQ 3. Právě grafická nástavba zapříčiňuje nekompatibilitu „nokiáckých“ symbianových aplikací se Sony Ericssony. Situace je v podstatě podobná, jako u Windows Mobile, kdy aplikace pro verzi Smartphone nenahrajete do Pocket PC a naopak. Rozdílné grafické nástavby mají na aplikace odlišné nároky – v obou zmíněných případech typicky (ne)dotekový displej. A protože Sony Ericssonů s UIQ 3 je řádově méně než Nokií se Symbianem, najdete na internetu i méně aplikací. Jako programátorský analfabet netuším, kolik práce zabere úprava aplikace pro UIQ, nicméně mávnutím kouzelného proutku to nebude. Nezbývá tedy, než se s nižším počtem dostupných aplikací smířit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení časového pásma, seznam přijatých e-mailů a hlavní obrazovka

Vezměme úvodní obrazovku hezky od vrchu. V horní liště vlevo se nachází miniaturní ikona dvou šipek. Po otevření se objeví nabídka s vytvořením nové zprávy, emailu, schůzky, poznámky a podobně. Další položka urychlí přístup ke komunikačním technologiím, například správci bezdrátové sítě. Tato nabídka ušetří hodně času. Napravo se nachází ukazatel stavu akumulátoru a aktivních technologií, například bluetooth. Objevují se zde různé ikony, například pro vyvolání virtuální klávesnice, připojení k mobilním datovým přenosům a podobně. Za zmínku stojí především ikona zcela vpravo vyvolávající task-manažer s možností rychlého ukončení běžících aplikací a spuštění aplikací naposled použitých.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Práce s galerií obrázků

Největší plochu čelní obrazovky zabírá pohotovostní režim, tedy přehled aktuálních událostí, přijatých e-mailů a zpráv nebo zmeškaná volání. Nepřehlédnutelná je též pětice ikon pro rychlý přístup k nejčastěji využívaným aplikacím. Nad nimi se nachází ještě šipka, která vysune celých patnáct pozic pro nejoblíbenější standardní i doinstalované aplikace. Základní nabídku podtrhuje trojice virtuálních tlačítek, která začínajícím uživatelům bude z počátku činit trošku potíže. Funkce tlačítek se neustále mění napříč aplikacemi i různými nabídkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mezi nástroji se ukrývají i doprovodné aplikace jako kalkulátor nebo konvertor

Jako dlouholetý uživatel Windows Mobile si neodpustím malé srovnání. Windows Mobile dle mého názoru trošku lépe využívají hlavní obrazovku a nabízí její lepší personalizaci. Nicméně doinstalováním nejrůznějších vylepšení se rozdíly stírají. Co se ovládání týče, přijde mi logičtější Symbian UIQ, tedy z pohledu začínajícího uživatele. Windows Mobile stále trpí společným OK/Close tlačítkem, navíc v základu bez rychle dostupného task-manažera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení operačního systému

Přiznám se, že jsem v úvodních odstavcích málem zapomněl zmínit přítomnost ovládacího pera. Jednoduše jsem jej během dnů testování takřka vůbec nepoužíval. To ale neznačí optimalizovanost systému pro ovládání prstem, jsem jen kovaný v trefování se prstem do miniaturních oblastí displeje. Větší ruce se bez pera určitě neobejdou, nicméně alespoň základní činnosti, jako psaní SMS či sestavení hovoru, lze provést jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení vyzvánění jsou poměrně omezené, UIQ například nezná profily

Symbian UIQ se v podání Sony Ericssonu nemohl v dřívějších dobách chlubit svižností a okamžitými reakcemi na váš podnět. U modelu W910i došlo ke znatelnému zlepšení, nicméně stále to není ono. Na některé příkazy, například spuštění editoru SMS si necelou vteřinu počkáte. Citelnými prodlevami se vyznačuje také rozhraní hudebního přehrávače, nad každou volbou včetně spouštění a pozastavení přehrávání telefon zlomek vteřiny přemýšlí. Totéž v případě okna pro korekci hlasitosti, otvírání položek v menu a podobně. Vím, že nejde o dlouhé časy, nicméně tyto zlomky se ve finále sečtou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce běžících aplikací pomůže při rychlém uvolnění paměti

Samozřejmě jako u každého operačního systému zůstávají aplikace spuštěny a jejich opětovné otevření je výrazně rychlejší. Pak se však problém jako bumerang vrací, množství na pozadí spuštěných aplikací následně telefon zpomalí. Výrobce se nikde oficiálně nechlubí integrovaným procesorem, podle informací by však mělo jít o ARM9 na frekvenci 220 MHz. Shrnuto a podtrženo, W960i neuspokojí ty uživatele, kteří na stisk tlačítka očekávají okamžitou odpověď. Pro čtenáře kteří se orientují v komunikátorech na platformě Windows Mobile bych W960i přirovnal k modelům s neoblíbeným procesorem Texas Instruments OMAP s taktem 201 MHz.

Témata článku: , , Sony Ericsson W960i, Test, Rušná ulice, Piknik, Datová komunikace, Stroj času, Prázdné místo, Bílý rámeček, Nejrychlejší způsob, Původní myšlenka, Příjemná tloušťka, Opětovné otevření, Nejvyšší hodnocení, Malé srovnání, Dlouholetý uživatel, Malý výkon, Noční snímek, Elegantní pouzdro, Drahý přístroj, První uchopení, Bumerang, Vestavěné rádio, Nejrůznější vylepšení