Šedý dovoz: Podlehnul jsem mámení, aneb příběh ze života

Nekupujte telefony u šedých dovozců. Jednoduchá rada, která zní jako kázání od rodičů, takže pak při rozhodování často zvítězí výrazně nižší cena a stane se přesný opak. Dnes nebudeme kázat, místo toho vám předložíme reálný příběh jednoho reálného čtenáře MobilManie.

Proč jsou vlastně „šedivky“ levnější? Nejde o samotné telefony, ty jsou stejné, problém je v tom, že záruku nenese výrobce, ale samotný prodejce. Jinými slovy: každý záruční zásah pro prodejce znamená náklady, takže se mu snaží vyhnout za každou cenu.

Mé Nokii E52 (při nákupu asi 6 000 Kč) v záruce přestal fungovat napájecí a synchronizační konektor. Nikdy mi neupadla, nosím ji v pouzdru a na přístroji není jediný škrábanec. Přesto mi prodejce záruku neuznal, jako důvod uvedl pád mobilního telefonu a na takové poškození se záruka nevztahuje.

Řešení? Posudek soudního znalce, soudní spor. Začal jsem u znalce a ten mi hned po telefonu sdělil, že pád je jeden z typických důvodů, které se uvádějí jako důvod pro neuznání reklamace mobilu (pak ještě vlhkost, chybějící šroubek jako důkaz, že byl telefon otevřen a další). Ve výsledku mi doporučil, abych tu záležitost nechal být, že to nestojí za další peníze, čas a nervy. Bohužel má pravdu a bohužel, přesně tohle je ten důvod, proč to bude šedým dovozcům i nadále procházet.

Josef T.

Klepněte pro větší obrázek
Doména www.sedy-dovoz.cz je „kupodivu“ stále volná

Poznámka redakce: Z příběhu jsme odstranili jméno prodejce. I když je příběh reálný, není posvěcený soudem, mohl by být považován za veřejnou pomluvu a naše vydavatelství bychom vystavili riziku žaloby. A pochopitelně – tento příběh nikdy nebude posvěcený soudem a dovozce nikdy nebude usvědčen z nekalého jednání, jde přece o pouhých pár tisíc korun. Je to uzavřený kruh… Co však můžeme udělat, je dát vám dobrou radu (možná už jste ji někde četli), která se bude hodit zvláště při vánočních nákupech. Nekupujte telefony u šedých dovozců.

Diskuze (137) Další článek: Asus Eee Pad Slider: Nebýt tak Transformera...

Témata článku: , , Šedý, Přesný opak, Dovoz, Šedý dovoz, Šroubek, Jediný škrábanec, Doména, Pouhý pár, Život