Sencor Element P500: dostupných pět palců [recenze]

Pětipalcová úhlopříčka přichází už i do střední třídy. Jak se velká placka za šest tisíc Sencoru povedla?
Kapitoly článku

Aplikace

Vzhledem k nevelkému úložišti je i aplikační nabídka poměrně skromná, nicméně o nic podstatného ochuzeni nebudete. Telefon postrádá klienty sociálních sítí (chybí i Google+), YouTube či Mapy však netřeba stahovat, v telefonu jsou připraveny. Na surfování je připraven Prohlížeč, který patrně nahradíte sofistikovanějším řešením z Google Play.

Jako kancelářský balík figuruje Kingsoft Office, který si poradí s dokumenty Office a zvládne je nejen prohlížet, al i editovat a vytvářet. Poslouží i k prohlížení PDF. Správu souborů v telefonu či na kartě zastane jednoduchý Průzkumník souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový Prohlížeč • Kingsof Office • Průzkumník souborů

Aplikace UserGuide představuje pouze zkratku na PDF s uživatelským manuálem (ve více jazykových verzích včetně češtiny), Zvukové centrum pak upravuje zvukový výstup – vybírat můžete z několika variant ekvalizéru, případně nastavit vlastní. Aplikační výbavu uzavírají Novinky, aplikace stejnojmenného webového zpravodajství. Po aktualizaci se v nabídce aplikací objevil BatteryGuru od Qualcommu, který je schopen sledovat vaše používání telefonu a upravit chování telefonu tak, aby šetřil baterii – například zapíná Wi-Fi pouze v místech, kde ji skutečně využíváte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace UserGuide (návod v PDF) • Zvukové centrum – přednastavené ekvalizéry • Zvukové centrum – úprava vlastního ekvalizéru • Novinky

Multimédia

Multimediální funkce zastupuje přehrávač Hudba, aplikaci Hudba Play (pokud ji využíváte) stáhnout z Google Play. Obdobná situace panuje u videí a obrázků, kde pokud nevystačíte se systémovou Galerií, bude potřeba Sencor aplikačně doladit. Telefon je vybaven i (pro někoho obstarožním) FM rádiem, které zobrazí RDS. Sluchátka pro případný poslech však musíte doplnit, neboť v krabičce chybí.

Zvukový výstup Sencoru nevybočuje ani pozitivním ani v negativním směrem. K běžnému poslechu na cestách poslouží zcela adekvátně. Pokud vám nevyhovuje zvukové podání, lze jej značně upravit úpravou ekvalizéru v aplikaci Zvukové centrum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Hudba • FM rádio

Mezi cenově srovnatelnými konkurenty budete těžko hledat model s tak velkým displejem. Sencor velmi dobře poslouží v roli přenosného přehrávače videa, díky podpoře karet nejste významně omezování jejich počtem.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu mohlo být rozvrženo lépe. Levý kraj je zcela prázdný, pravou třetinu zabírá obrovský pruh pouze se spouští, zkratkou do galerie a přepínačem fotoaparátu/kamery. Do polovičního prostoru by se přitom s přehledem vešly obě spouště. Na tento místem plýtvající pruh navazuje úzký pás s přepínačem snímačů (přední/zadní), zoomem a vstupem do nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí a nastavení fotoaparátu

Ani nabídky nastavení nejsou moc přehledné, jednotlivé volby je potřeba vybírat pomocí šipek. Delší texty se do malého prostoru nevejdou, proto postupně rolují. Pokud jste zvyklí často měnit více parametrů, nebude se vám toto prostředí zamlouvat. Zvuk uzávěrky nelze vypnout a nepomůže ani malý hack v podobě ztišení zvuků telefonu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotografie nedopadly úplně špatně. Prospěla by jim vyšší ostrost, detaily by mohly být mnohem prokreslenější a všudypřítomný šum kvalitě také neprospívá. Na druhou stranu mají snímky živé barvy, netrpí přepaly a telefon si dobře poradí s přechody mezi světlými a tmavými místy. Na rozdíl od mnohých konkurentů, kde jsou světlé plochy přepálené, nebo tmavé stíny slité do nerozpoznatelné mazanice, máte prokreslenou světlou oblohu i tmavá místa. Video má maximální rozlišení 1 280 × 720 bodů a stejně jako fotografie hodně trpí šumem.

Ukázkové video:

Závěr

Sencor Element P500 pořídíte za šest tisíc korun. Osloví zejména ty, kteří požadují ve střední cenové třídě co největší displej. Vzhledem k poměrně velké baterii zamrzí jenom „běžná“ jedno až dvoudenní výdrž. Pokud telefon plánujete do role multimediálního přehrávače, připravte se na častější nabíjení, než by se pohledem na kapacitu akumulátoru mohlo na první pohled zdát. Jako herní konzole poslouží Sencor spíše u běžných, méně náročných a odpočinkových her. Na náročné herní pecky nemá dostatek výkonu ani prostoru, kam je stahovat.

Klepněte pro větší obrázek

Designové provedení mohlo být na lepší úrovni, nápaditá přední strana moc nekoresponduje s hodně obyčejnými plasty na bocích a zádech telefonu. Jinak je ale model P500 vyváženým zařízením, které na svou kategorii netrpí zásadními problémy, jež by odrazovaly od jeho nákupu. Za šest tisíc dostanete velký telefon na každodenní použití, který zbytečně neexperimentuje a drží se osvědčených konceptů.

Plusy:

  • velký displej
  • nadstandardní příslušenství
  • nastavitelné hardwarové tlačítko
  • nízká cena (v kontextu velikosti displeje)

Minusy:

  • pouze průměrná výdrž
  • levné plasty
  • tlačítka pod displejem pouze jako tečky
  • některá dialogová okna v prostředí nejsou přeloženy do češtiny

Témata článku: Sencor, , , , , Sencor Element P500, Přisvětlovací blesk, Nezvyklý tvar, DOS, Bílý plast, Obyčejný plast, Drobné vylepšení, Osvědčený koncept, Multimediální funkce, Největší displej, Plastové provedení, Běžný den, Aplikační nabídka, Všudypřítomný šum, Sen, Oddech, Element, Mnohý konkurent, Špičkový telefon, Vertikální směr,