Sencor Element P500: dostupných pět palců [recenze]

Pětipalcová úhlopříčka přichází už i do střední třídy. Jak se velká placka za šest tisíc Sencoru povedla?
Kapitoly článku

Běžná úhlopříčka chytrých telefonů roste, vlajkové lodě se úhlopříčkou displeje blíží k pěti palcům a pokud chcete špičkový telefon v kompaktních rozměrech, není výběr vůbec jednoduchý. Sencor se rozhodl vyhovět těm zákazníkům, kteří hledají opačnou kombinaci – stačí jim telefon s běžnými parametry, chtějí ale co největší displej. Model Element P500 s pětipalcovou úhlopříčkou by tyto požadavky měl beze zbytku splňovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sencor Element P500 na oficiálních snímcích

Po prvních minutách testování:

  • zepředu vypadá jako Xperie, zezadu je to klasický plasťák
  • vzhledem k velikosti se pocitově nezdá těžký
  • na pravém boku tlačítko navíc, že by hardwarová spoušť foťáku?
  • baterie má 3000 mAh, telefon by mohl mít slušnou výdrž
  • v krabičce chybí sluchátka, je tam ale 8 GB karta
  • tlačítka pod displejem designově zajímavá, bude to chtít ale chvíli zvyku
  • žádná „grafická vylepšení“, se systémovými prostředky se neplýtvá

Design, konstrukce

Sencor není žádný drobeček, pětipalcový displej se prostě někam vtěsnat musí. Přestože váží celých 151 gramů, v ruce tak (v kontextu rozměrů) nepůsobí. Ze přední strany by si ho leckdo mohl splést s některou z Xperií, jakmile jej ovšem prohlédnete z boku či zezadu, veškeré náznaky podobnosti jsou tytam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hranatými tvary může Sencor připomínat Xperie

Pokud měla černá čelní strana s hliníkovým proužkem ve spodní části navozovat alespoň nějaký dojem luxusu či originálního designu, měl výrobce sáhnout po zajímavějším materiálu na zbytek těla. I plastové provedení lze vybavit nějakou texturou, barvou, nebo alespoň pár barevnými linkami, zde najdete jenom nevzhledný bílý plast. Naštěstí je matný, nezachytává tak otisky. Bakelitový vzhled ještě podtrhují tlačítka s kýčovitou zrcadlovou povrchovou úpravou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá záda jsou z hladkého matného plastu

Tvarově se Sencor blíží spíše pravidelnému kvádru, zaoblení stran jsou pouze mírná. Přestože je konstrukce plastová, nikde nic nevrže a při pokusu o zkroucení se telefon sotva pohne. Jediným zvukem, který z konstrukce dostanete, je slaboučké vrzání pracujícího tenkého výlisku krytu baterie při silnějším stisku – mezi ním a baterií je nepatrná vůle, která tento pohyb umožňuje. Konstrukčně je telefon zpracován dobře, škoda jen velmi levně vypadající povrchové a barevné úpravy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menšímu tlačítku na pravém boku můžete přiřadit různé funkce, hodí se třeba jako spoušť fotoaparátu

Po sejmutí krytu se dostanete k obrovské baterii s kapacitou 3 000 mAh. Po jejím vyjmutí se zpřístupní slot pro microSD paměťovku a dvojici microSIM – primární v režimu 2G/3G, sekundární pouze v režimu 2G. Ne zcela standardní je umístění microUSB konektoru na horní stranu – při každodenním použití to nijak neomezuje, v řadě případů to může být dokonce praktičtější než tradičnější umístění vespod. Rozhodně je to mnohem lepší než na boku.

Na pravém boku na sebe taktně upozorňuje jedno tlačítko navíc. Jeho chování lze nastavit, ve výchozím nastavení spouští fotoaparát, kde funguje i jak hardwarová spoušť. Sencor příjemně překvapil obsahem krabičky. Sluchátka sice chyběla, to však dnes není nijak ojedinělý jev. Nabíječka je malá, cestovní, hlavně se ale v krabičce schovává v malé plastové krabičce paměťová karta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabici sice schází sluchátka, ale zase zde najdeme nadstandardní 8GB microSD kartu

Jmenovitě se jedná o 8GB Sandisk Class 4, která by znamenala případnou investici dalších necelých dvou set korun, mnoha uživatelům bohatě postačí. Druhým překvapením byla čelní strana telefonu, na kterou byla aplikována krycí fólie. Opět je to bonus v řádu stokorun, který nemusí využít všichni, leckdo jej ale ocení.

Displej

Displej bude patřit mezi hlavní lákadla tohoto modelu, protože má celých pět palců s rozlišením 720 × 1 280 bodů. Obvykle s rostoucí úhlopříčkou roste i výkon a také cena, u Sencoru dostanete velkou plochu v nižší střední cenové třídě. Displej zabírá podstatnou část přední strany, telefon už o mnoho menší být nemohl (snad jen o tu kovovou bradu).

Technologie displeje je IPS, pozorovací úhly jsou široké, i když zhruba při 45° náklonu lze zpozorovat mírné ztmavnutí (platí pro horizontální i vertikální směr). Barvy by mohly být o něco živější, celkovým podáním připomíná displeje Alcatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech telefonu najdeme zajímavé detaily

Mezi hliníkovým proužkem ve spodní části přední strany a displejem najdete tlačítka. Ta jsou senzorová a mají nezvyklý tvar – uprostřed je kroužek a tlačítka na krajích jsou jen tečky. Zleva představují Menu, Domů a Zpět. Umístění si musíte zapamatovat a budete si na něj chvíli zvykat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie má štědrou kapacitu 3 000 mAh, v praxi se ale setkáte s průměrnou výdrží

Prostřední tlačítko Domů supluje i funkci informační diody – při nabíjení bliká, u nabitého telefonu svítí nepřetržitě, bliká také u zmeškaných událostí. Blikání ho neomrzí ani po několika hodinách – dokud zmeškanou událost neodstraníte z panelu oznámení, bude na ni upozorňovat. Škoda, že je tlačítko podsvíceno jenom bílou, vícebarevné provedení by bylo o něco praktičtější.

Témata článku: Sencor, , , , , Sencor Element P500, Obdobná situace, Element, Všudypřítomný šum, Sen, Nezvyklý tvar, Největší displej, Zbývající energie, Osvědčený koncept, Oddech, Drobné vylepšení, Aplikační nabídka, Poloviční jas, Špičkový telefon, Bílý plast, Mnohý konkurent, Mírné ztmavnutí, Multimediální funkce, Obyčejný plast, Plastové provedení,