Sendo D800: test prvního Angličana v Česku (test)

Sendo D800 je pravděpodobně nejlehčí mobil na světě. Je malý, hezký, má modré podsvícení a slušné funkce. Jako jediní máme jeho recenzi i unikátní fotografie.
V polovině roku 1999 vznikla v anglickém Birminghamu nová telekomunikační společnost Sendo. Jako naprostý nováček se odvážně pustila na tak tenký led, jakým je trh s mobilními telefonu. Jenže malá firma se snažila a její první model Sendo D800 vytřel zrak všem „velkým“, kteří se až doposud nad malou firmičkou jen usmívali. Osmistovka se okamžitě zařadila mezi nejmenší telefony své doby (na trh přišla v první polovině loňského roku) a stále ještě je nejlehčím telefonem na světě – váží pouhých 68 gramů.

Když tak držím maličké Sendo v dlani (mobil k nám přišel až z daleké Anglie), snažím se zvědavě zjistit, u které značky se výrobce při návrhu tohoto mobilu nejvíce inspiroval. Ať se však snažím sebevíc, žádnou velkou podobnost nenacházím a můžu tedy s klidným svědomím zahájit tuto recenzi slovy:

Každým coulem originál

Kryt tlačítek není aktivní a lze telefonovat i když je zavřený Jak jsme si již řekli, osmistovka je skutečný trpaslík. Výška 10 centimetrů a šířka necelé dva centimetry jsou opravdu příjemné – velikostně je srovnatelný například s Alcatelem 50x s Li-Pol baterií. Mobil je vyroben ze stříbrného plastu, který vytváří dojem hliníkového kovu. Část krytu okolo displeje je však chromová stejně jako klávesy telefonu.

Klávesy s čísly jsou skryty pod odklopným krytem, který však není aktivní. Když jsem tuto skutečnost zjistil, byl jsem velmi zklamán. Postupem času jsem však svůj názor změnil a nyní tvrdím, že pokud má na mobilu být kryt tlačítek, tak jedině pasivní. Pasivním krytem sice nemůžete ukončit nebo přijmout hovor, ale tyto dvě „nemožnosti“ jsou právě největší předností. Pokud vám při telefonování kryt překáží – klidně jej zavřete a telefonujete dál. Také poškození krytu nijak neovlivní funkce telefonu.

Nahoru, dolů

K ovládání telefonu slouží všech pět kláves, které nejsou skryty pod krytem. Na levém boku najdete kurzorové klávesy. Ty slouží pro pohyb v menu nahoru a dolů. V základní obrazovce se však jejich funkce změní a šipkou nahoru zobrazíte seznam volání (přijatých, volaných a zmeškaných čísel), šipkou dolů vstoupíte do telefonního seznamu.

Numerické klávesy jsou skryty pod krytem a jsou poměrně malé. Hodně mi připomínají klávesy Ericssonu T20, jdou však daleko lépe stisknout a psaní textovek je po krátkém zácviku – malý telefon má malá tlačítka – jste schopni psát texty poměrně svižně.

V zavřeném stavu má Sendo profil vajíčka   Kryt tlačítek (hodně malých tlačítek) je jen plastová skořepina   Porovnání s kreditní kartou a mincí  

Na vlastní kukadla

Velkou část přední části tohoto mobilu zabírá grafický displej. Má rozlišení 96 x 64 bodů (téměř stejné rozlišení jaké má Nokia 7110) a dokáže zobrazit šest řádků textů slušné velikosti. Displej je poměrně kontrastní a je velmi rovnoměrně podsvícen světle modrou barvou, díky čemu je ve tmě dobře čitelný.

Na horním čele mobilu najdete také okénko infračerveného portu, díky kterého můžete ve spojení s počítačem využít všech možností tohoto telefonu. Baterie je typu Li-Ion a nádherně tenká.

Obrázek sem, animace tam

Telefon, který jsme měli na test je určen pro prodej v Anglii a podle toho je i vybaven – neobsahuje podporu českého jazyka a celé ovládání je v anglickém jazyce.

Toto jsou všechny úrovně základního menu Do menu se dostanete stiskem tlačítka se stylizovaným zeleným sluchátkem. Toto tlačítko – společně s červeným sluchátkem – mění v průběhu ovládání své funkce, proto právě aktuální funkci si můžete přečíst na displeji přímo nad těmito tlačítky. Ve velké většině nabídek však zelená slouží pro potvrzení volby a červená logicky pro odmítnutí volby. Dlouhý stisk mazacího tlačítka C uvede telefon do základního stavu (kde je vidět na displeji logo operátora).

Menu telefonu je velmi přehledné striktně logické – ovládání velmi zpřehledňují vysvětlující obrázky (skutečně, na Sendu nenajdete žádné ikony, ale celoobrazovkovou grafiku). Dnes tolik populární animace v menu najdete také, ale pouze při vykonávání některé časově náročnější akce – například při odesílání textovky se na displeji napíše dopis, zalepí do obálky a doručí do poštovní schránky na plaňkovém plotě nebo při zadání PINu při zapnutí telefonu se otevře brána do ráje.

Za to, že se jedná o baterii typu Li-Pol, bych dal ruku do ohně ... naštěstí jsem se s nikým nevsadil, je to jen miniaturní li-ionka   Protože Sendo nemá tlačítka se šipkami, pro pohyb v menu slouží boční tlačítka. Na hlavním displeji se jimi dostanete do telefonního seznamu a do seznamu hovorů.  

Pohled z boku  

Textovky jinak a diář taky

Práce s textovými zprávami je příjemná a rychlá. Telefon umí rychlé zadávání textu prostřednictvím T9. Velmi originálně a přehledně je vyřešeno zadávání speciálních znaků – po delším podržení klávesy s křížkem se objeví seznam všech speciálních znaků, které telefon umí. Pomocí šipek najedete kurzorem na řádek, který obsahuje žádaný znak a pak již jen stačí stisknout číselné tlačítko, ke kterému tento znak náleží. Zajímavé je také řazení příchozích textovek – ty se totiž neřadí podle času doručení, ale abecedně podle jména odesílatele!

Dobře je udělán také diář, který je sice jednoduchý, ale o to víc přehledný. Kromě běžných událostí nebo alarmů máte k dispozici také události opakované. Pro upozornění na událost můžete zvolit kteroukoli z 50 vyzváněcích melodií a mobil umí samozřejmě i vibrovat. Melodie si můžete dokonce ekvalizovat, tj. nastavit si basy a výšky! Rozdíl není sice příliš patrný, ale je to docela zajímavá fičurka.

Shoda s velkými

Protože Sendo obsahuje i hardwarový modem, umí pochopitelně i datové přenosy. Datovat můžete prostřednictvím infračerveného portu rychlostí až 14,4 kb/s (jen EuroTel). Prostřednictvím infračerveného portu můžete i upravovat telefonní seznam ze stolního nebo kapesního počítače. Sendo jsem testovali s Psionem Revo a nesetkali jsme se sebemenším problémem. Sendo ve spojení s Revem umožní kromě brouzdání plnohodnotným Internetem také prohlížení wapových stránek, které v telefonu nezobrazíte, protože neobsahuje wapový prohlížeč.

Přes infraport se se Sendem připojíte rychlostí 14,4 kb/s   Tohoto stavu se mi podařilo dosáhnout až po mnoha nezdařených pokusech, kdy se kryt buď naplno otevřel, nebo se s cvaknutím vrátil zpět na tlačítka   Pět řádků při psaní SMS je na takové mrně víc než dobré. Při psaní musím pochválit velice krátké čekání při psaní znaků na jednom tlačítku.  

Bohužel asi nebude

Sendo D800 je velmi malý a stylový mobil, se kterým je radost pracovat a který v kapse téměř vůbec neucítíte. Přestože se jedná o téměř rok starý typ, má stále co říci. U nás se jej ale nikdy nedočkáme. Větší šanci na prodej u nás má jeho nástupce – A820, o kterém jsme již psali. Sendo se totiž chystá již letos vstoupit na český trh (možná okolo prázdnin). V zemi svého vzniku – Anglii se prodává v přepočtu za 12 000 Kč. Pro orientaci – za stejnou cenu tam koupíte například Nokii 6210 nebo Sony CMD-Z5. Někomu se cena může zdát vysoká, vzhledem ke kvalitám telefonu ji však považuji za odpovídající.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Sendo D800
  • Cena: kolem 12 tisíc Kč
  • Sítě: 900 a 1800 MHz
  • Rozměry: 102 x 44 x 19 mm
  • Hmotnost: 68 g
  • Baterie: Li-Ion 650 mAh
  • Pohotovostní doba: až 300 hodin
  • Doba hovoru: až 3 hodiny
  • Zvonění: 50 melodií
  • Paměť na hovory: 30 celkem
  • Další funkce a vlastnosti: časové funkce, budík, kalendář, diář, datové přenosy 14,4 kb/s, data, fax, infračervený port, hardwarový modem, hry (Kámen, nůžky papír; Potrubí (Pipemania); Reversi; Pokus o piškvorky)
  • Základní balík: mobil, nabíječka, manuály, baterie

Myslíte si, že Sendo bude mít s takovými telefony na našem trhu šanci? Kolik by podle vás měl tento mobil stát? Napište nám do diskuse.

Diskuze (13) Další článek: Jaký tarif EuroTelu je nejvýhodnější?

Témata článku: , Sony CMD-Z5, Test, Starý typ, Sen, Birmingham, Send, Základní balík