Sense: rekordman KickStarteru měřící spánek [video]

Otestovali jsme chytrou kouli Sense, která měří kvalitu spánku. Nabídne více dat, než chytré náramky, ale stojí za značný příplatek?

Otestovali jsme výsledek jednoho z nejúspěšnějších projektů na KickStarteru. Namísto požadovaných sto tisíc dolarů se na chytrou kouli Sense, která monitoruje spánek, vybralo skoro dva a půl milionu. V dolarech. O to hůře potom působí několikeré posouvání termínů a problémy s dodáváním finálního produktu k uživatelům. A výsledek?

Teorie není praxe

Marně jsme si během testování kladli otázku, co víc má Sense ve spojení s příslušnou aplikací nabídnout oproti konkurenčním produktům. Monitoring spánku dnes většinou nabízejí chytré náramky a hodinky, počínaje ultralevným MiBandem od Xiaomi a Apple Watch konče. Sense dovede navíc měřit intenzitu hluku, teplotu, vlhkost a kvalitu vzduchu, intenzitu osvětlení a ve spojení s Pills, které připnete na polštář, také aktivitu během spánku.

Klepněte pro větší obrázek
K chytré kouli Sense poatří také Pills, které se připínají na polštář. Jeden Sense zvládne pracovat se dvěma Pills. Zamýšleno je to pro manželské postele.

Samotná aplikace potom ukládá data do historie, doporučuje, jak lépe spát, vyžaduje průběžné hodnocení kvality spánku za účelem dalšího monitorování či umí nastavit chytré buzení. Za dvoutýdenní používání jsem byl zklamán, že aplikace s odvoláním na nedostatek dat nezobrazila dlouhodobé výsledky, samotná koule Sense v noci oproti slibům nezachytila prokazatelné chrápání a jiné rušivé zvuky, ale hlavně, že Sense musí být neustále zapojený do elektrické zásuvky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové screenshoty z aplikace Sense s naměřenými daty.

Na protuktových fotografiích sice vždy stojí samostatně, ale zásuvka je nutností a ne každý ji má tak blízko postele, aby dodávaný kabel s délkou lehce přes metr stačil. Vlastní navíc nepoužijete, konektor je utopen hluboko a izolace většiny kabelů je prostě příliš široká.

Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohled na konstrukci.

Nejvice jsem byl ale zklamán z faktu, že nikde v aplikaci nelze nastavit dobu, od které má Sense monitorovat. Jeho využití tak dokáže poskytnout relevantní data pouze v laboratorních podmínkách. Pro člověka, který postel používá i přes den, je Sense zbytečný. Ve skutečnosti stačilo po sedmé hodině večerní hodit smartphone na postel, připnutá Pill zachytila pohyb a už den jsem podle aplikace šel spát v sedm hodin. Až směšně potom působí opak, kdy jsem se podle dat v aplikaci probudil (nikoliv vstal z postele) později, než jsem přímo na Sense vypínal budík. Více informací najdete na přiloženém videu, případně na webu výrobce.

Diskuze (7) Další článek: Do prodeje jdou hodinky z e-papíru. Sony na výrobu přispěli sami zájemci

Témata článku: , , , , , , , Sen, Detailní pohled, Rekordman, Chrápání, Hodnocení kvality, Konkurenční produkt, Rekord, Relevantní data, Laboratorní podmínka, Posouvání, Zásuvka, Sleep, Nejúspěšnější projekt, Chytré buzení, Fitbit Sense,