Šeptanda: Pošta, mobilní operátor pro státní správu

Dle zákulisních informací pracuje Česká pošta na strategii, podle které by se měla stát mobilním operátorem se zaměřením na státní správu.

Česká pošta se možná stane národním mobilním operátorem pro českou státní správu. Vedení pošty má nyní za úkol vytvořit v této oblasti strategii. Ve svém pondělním vydání o tom informuje časopis Týden s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje. Pošta by měla poskytovat mobilní služby například Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) či Ředitelství silnic a dálnic.

„Pošta jako mobilní operátor by prolomila faktický cenový oligopol, který nastolili tradiční mobilní operátoři. Navíc panují obavy, že plánovaná digitální dividenda nepřiláká příliš zájemců, kteří by mohli trh rozhýbat a pomoci státní správě radikálně ušetřit na mobilních službách,“ citoval Týden zdroj blízký ministerstvu vnitra, který si nepřál být jmenován.

V druhé polovině letošního roku Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uspořádá aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, která má na trh pustit konkurenci současným telekomunikačním hráčům: Telefónice O2, T-Mobilu a Vodafonu. Jedním z konkurentů může být právě Česká pošta.

„Nemůžeme potvrdit, že by se jakkoli uvažovalo, že Česká pošta bude mobilní operátor či mobilní operátor pro státní správu. Pravdou ale je, že tým eGovernmentu pracuje na strategii jak udělat z České pošty klíčového poskytovatele ICT služeb (informační a komunikační služby) se zaměřením na státní správu,“ citoval Týden mluvčí České pošty Martu Selicharovou. Novou strategií pro vytvoření mobilního operátora pro státní správu byl pověřen tým kolem vrchního ředitele divize ICT České pošty Tomáše Ječného. Hotovou strategii musí schválit vláda.

Diskuze (15) Další článek: Nokia českým vývojářům: Rozeberte si 100 nových Lumií

Témata článku: , Mobil, Operátor, Posta, Mobilní operátor, Post, Pro +, Stát, SEP, MOBI, EGovernment, Pošta