Sharp Aquos Crystal: Japonci osekali okraje [CES]

Na CES jsme zkusili úžasný smartphone, kterému „něco“ chybí. Exotický Sharp Aquos Crystal překvapí technickými finesami i nízkou cenou.

Tento smartphone nebyl na CESu představený (známe jej už od srpna), přesto vzbudil zaslouženou pozornost. Ze své japonské domoviny (a pro zbytek světa nekompatibilních sítí) se totiž příliš často nevzdaluje. Čím Sharp Aquos Crystal vyniká, je jasné na první pohled. Zcela minimalistickými rámečky kolem displeje – nejen po stranách, ale také nahoře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co ploška dole? Díky ní se telefon dobře drží a při tisknutí funkčních tlačítek nemusíte tolik lámat palec. Jak dlouho bude trvat, než se někdo zbaví i spodního okraje?

Nad displejem obvykle bývá několik prvků, jejichž odstranění si vyžádalo několik technicky zajímavých řešení. Čelní kamerka se jednoduše přesunula dolů (což není úplně praktické), stejně tak senzor intenzity okolního osvětlení, ale reproduktor musel z pochopitelných důvodů zůstat. A tak jej Sharp schoval pod displej, zvuk se skrz něj dostává pomocí vibrací. Zahraniční recenze však kvalitu zvuku příliš nechválí…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rámečky zde pochopitelně jsou, ale Japonci si pohráli s designem a optikou a výsledek je velmi působivý.

Eliminace rámečků také znamená skvělé rozměry celého přístroje. Srovnejme jej jinými pětipalcovými smartphony. Je to sice hra milimetrů, ale následující čísla naznačují, že Japonci posunuli ztenčování rámečků na nový level:

Sharp Aquos Crystal   131 × 67 × 10 mm
Huawei Honor 6 140 × 70 × 7,5 mm
Samsung Galaxy A5 139 × 68 × 6,7 mm
Nokia Lumia 830 139 × 71 × 8,5 mm
Lenovo Vibe X2 140 × 69 × 7,3 mm

Na druhou stranu je Sharp na dnešní poměry docela baculatý, ale díky zaobleným zádům to tak v reálu nepůsobí. A když jsme u těch dojmů… Fotky vás na „bezrámečkový“ smartphone mohou připravit, přesto je osobní setkání zatraceně působivé!

Překvapuje vás, že s podobným produktem přišel právě Sharp? V dnešní době, kdy je kvalita IPS displejů ve smartphonech na vysoké úrovni, ale všechny pochází z několika málo továren, takže jsou (s trochou nadsázky) všechny stejné… Co udělali Japonci jinak? Vtip je v tom, že Sharp vlastní jednu z těch továren, také vládne kvalitním vývojem, a tak není divu, že je o krůček napřed.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centimetr tloušťky je dnes podprůměrná hodnota, ale zaoblení zad tento drobný nedostatek zahladí.

Dalším překvapením je, že Aquos Crystal není výstavní skříní technologií a tedy nejdražším smartphonem značky. Je to nižší střední třída se Snapdragonem 400 (takt 1,2 GHz), 1,5 GB RAM, 8 GB vnitřní paměti, pouze HD rozlišením a baterií o kapacitě 2 040 mAh. Také cena je překvapivě nízká. Americký Verizon prodává Aquos Crystal v předplacence za 150 dolarů, tedy asi 4 500 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace menšího Aquosu. V Japonsku mají i větší s 5,5" displejem.

Dostáváte chuť na smartphonovou exotiku? Tak si zase nechte zajít chuť. Telefony jsou blokované a pracují v CDMA sítích…

Diskuze (12) Další článek: Samsung Z1 s Tizenem: oficiálně zítra i s podporou Android aplikací

Témata článku: Sharp, , , , , Honor 6, Honor 6 Plus, Huawei Honor, Lenovo Vibe X2, Lenovo Vibe X2 Pro, Nokia Lumia 830, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Aquos Crystal, Podprůměrná hodnota, Osobní setkání, Nový level, Sharp Aquos Crystal, BestBuy, Drobný nedostatek, Americký Verizon, Ztenčování, Podobný produkt, Bezrámečkový smartphone