Sharp GX23: véčko se špičkovým displejem (test)

Přestože telefony Sharp u nás nejsou příliš známé, model GX23 si už své místo na českém trhu našel. Jde o stříbrné véčko s vynikajícím barevným displejem a integrovaným fotoaparátem. U nás ho prodává výhradně Eurotel.
Kapitoly článku

Model GX23 je nástupcem staršího modelu GX13, který je na trhu od letošního ledna. Oproti staršímu bráškovi má několik vylepšení, například kvalitnější vnější displej, hezčí menu nebo vyhledávání v telefonním seznamu podle více znaků. Oba modely se v současné době prodávají za podobnou cenu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Větší, než jsme doufali

Přestože se Sharp GX23 svými rozměry 95 × 49 × 25 mm a hmotností 102 g řadí mezi lehké a středně velké telefony, působí spíše těžkopádným dojmem. Anténa je u véček zatím obvyklá, ale Sharpu příliš nesluší. Kloub je poměrně masivní, což dává tušit, že by mohl dlouho vydržet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail antény a hlasitého reproduktoru • masivní kloub

Při pohledu zvenku si všimnete malého barevného displeje a čočky integrovaného digitálního fotoaparátu s bleskem, tedy spíše diodou, která slouží také k upozornění například na příchozí hovory. Z boku je vidět infraport a dvě tlačítka se šipkami, vzadu pak reproduktor. Konektory a šroubky jsou chráněny gumovými krytkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý čelní displej je barevný • infraport a boční tlačítka • objektiv fotoaparátu a blesk (bílé kolečko) 

Po rozevření telefonu vás upoutá velký aktivní barevný displej, jaký se jen tak nevidí. Má rozměry 34 × 45 mm, rozlišení 240 × 320 bodů a zobrazí 65 tisíc barev. Zobrazuje opravdu kvalitně, má navíc velmi jemný rastr. Rozvržení klávesnice je poměrně pohodlné. Klávesy mají jistý stisk a přiměřený dohmat, ale při rychlém opakování, například při psaní SMS zpráv bez T9, telefon často nezaznamená správný počet stisků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má na evropské poměry extrémně vysoké rozlišení • detaily klávesnice

K ovládání slouží čtyřsměrné tlačítko s potvrzovací klávesou uprostřed a další dvě funkční tlačítka na stranách. Za zmínku stojí také přímá volba pro vstup na portál Eurotel Live!, kterou však ne všichni uživatelé ocení. S baterií Li-Ion vydrží Sharp na jedno nabití necelé dva dny aktivního provozu, což je spíše podprůměrná doba. 

Klepněte pro větší obrázek Tlačítko Live!

Ovládání je klasika

Hlavní nabídku telefonu tvoří matice devíti obrázkových ikon, dílčí nabídky jsou již pouze textové. Nabídka je řazena poněkud nezvykle, ale logicky a přehledně. K jejímu procházení můžete používat také číselnou volbu. Funkční klávesy vedou z pohotovostního režimu do zpráv, focení, galerie obrázků a javové galerie.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka • textové menu dalších úrovní

Při používání telefonu si musíte zvyknout, že ne všechno lze nastavit podle vašeho přání. Například vnější dioda bliká při příchozím hovoru nebo SMS, ale už vás neupozorní na zmeškaný hovor ani na nízký stav baterie. Rovněž si nenastavíte funkci aktivního krytu, nebo přímý přístup k nabídkám pomocí jedné klávesy. Přístroj není nijak zvlášť rychlý, ale pro běžné používání to většinou stačí.

Infraport jen na ozdobu

Telefon má sice infraport, ale jeho použitelnost je značně omezena. V nabídce telefonu jsem nenašel žádný způsob, jak přes infraport odeslat data, nepovedlo se mi ani přijmout data odeslaná z telefonu Siemens. Zavolal jsem proto na Eurotel a žádal vysvětlení. Operátor mi sdělil, že Sharp pravděpodobně komunikuje jen s telefony stejné značky (nekompatibilita portu), a to pouze pasivně. Z telefonu na telefon proto fotku nepošlete. Jedinou funkcí infraportu tedy zůstává synchronizace s počítačem. Ani ta ovšem není zaručena, protože prý není jisté, že potřebný počítačový hardware bude s Sharpem komunikovat; příslušenství Sharp u nás není k dostání. Všechno si tedy musí uživatel sám vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek Infraport

Podobně neurčitou odpověď jsem dostal i na dotaz o synchronizačním softwaru, který je prý snad součástí balení. Synchronizaci jsem tedy neměl možnost vyzkoušet. Technologii Bluetooth telefon nepodporuje a datový kabel u nás nekoupíte snadno.

Za zvonění se nemusí stydět

Na příchozí hovor nebo SMS jste upozorněni dostatečně hlasitou vyzváněcí melodií, která je samozřejmě polyfonní, a to hned čtyřicetihlasá. Vibrační upozorňování je také poměrně výrazná, takže není problém příchozí hovor zaznamenat. Hlasitost při telefonování je však vcelku nízká a v rušnějším prostředí sotva dostačující. K dispozici jsou i vyzváněcí profily, které však neumí filtrovat hovory podle skupin.

Vyzváněcí profily

Během hovoru můžete listovat telefonním seznamem i SMS zprávami, do ostatních nabídek se však nedostanete. Telefonní seznam obsáhne až 500 vícepoložkových záznamů včetně fotografií a individuálních vyzváněcích melodií. Zároveň s údaji z karty SIM vám je však nezobrazí. Vyhledávat můžete podle více znaků.

Údaje o paměti se udávají v procentech


V další kapitole se dočtete o zprávách, funkcích pro organizaci času, datových přenosech. Po zhodnocení vestavěného fotoaparátu se dočkáte i finálního zhodnocení telefonu

Témata článku: Sharp, , , , Sharp GX23, Špičkový displej, Gumový kryt, Výkonná led, Vibrační upozorňování, ? Displej, Nový sharp, Test, Displej,